Címlap Hírek Akár 3 százalékponttal is emelheti India az aranybehozatal vámját

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Akár 3 százalékponttal is emelheti India az aranybehozatal vámját
2018. szeptember 19. szerda, 07:57

 
Conclude Daily Gold
 
Annak érdekében, hogy ne váljon ismét kezelhetetlenné a folyó fizetési mérlegének hiánya, India 2-3 százalékponttal emelné az arany behozatalára kivetett, jelenleg 10 százalékos vámot. Ami a befektetőket arra sarkallhatja, hogy fizikai arany helyett az azok fedezete mellett kibocsátott, grammokban denominált aranykötvényeket részesítsék előnyben.
 
 
IndiaAranyimportvamemeles20180918
 
Egyebek mellett azért is szánhatja rá magát Delhi a fizikai aranyimport-vám emelésére, hogy az abból befolyó többletbevételből tudja törleszteni a lejáró aranykötvényeket. Aminek láttán ezen értékpapírokra helyeződhet át a kereslet. 
Az indiai kormány nevében az ázsiai ország jegybankja 2015 novemberében kezdte meg az aranykötvények kibocsátását, azzal a céllal, hogy a magántulajdonban lévő, 20 ezer tonnára becsült aranyat bevonja a kereslet kielégítésébe. Azóta évente, mindig az április 1-jétől március 31-éig tartó pénzügyi év elején dobnak piacra aranykötvényeket, az idén például május 4-én bocsátották ki az I sorozatot.
Az aranykötvények visszafizetését a mögöttük lévő fizikaiarany-fedezet garantálja. Legalább egy grammnak megfelelő összeget kell befektetni, míg a magánszemélyek maximum 4, az intézmények pedig 20 kilogrammnak megfelelő értékű aranykötvényt birtokolhatnak egy költségvetési évben. A kötvények évi 2,5 százalékos kamatot fizetnek, lejáratuk 8 év, ám az 5. év eltelte után lehetőség van visszaváltani a kötvényeket.
A Thomson Reuters nemesfém-tanácsadó részlege, a GFMS adatai szerint India 880 tonna aranyat importált 2017-ben, az idén azonban a behozatal 725 tonnára csökkenhet – mindenekelőtt az ország fizetőeszközének, a rúpiának a gyengülése miatt, ami miatt többe kerülhet a sárga nemesfém külföldi vétele. Legalábbis ez volt az átlaga a cég által megkérdezett 12 indiai aranyipari szereplő válaszainak, akik 650-800 tonna közöttire becsülték az idén várható importmennyiséget. Nagyarányú csökkenést vetítenek előre a tényadatok is: 2018 első öt hónapjában közel 40 százalékkal kevesebb, 274,2 tonna sárga nemesfém érkezett a világ második legnépesebb államába, mint az előző év azonos időszakában.
Megfigyelők úgy érzik, a pénzmosás elleni törvény feltámasztásával az indiai kormány képes lehet ellenőrzés alá vonni az aranykeresletet, az aranyrudakat forgalmazókat és az ékszerészeket, ami a 2019-ben esedékes országgyűlési választásoknak is szólhat. Egy mostani emelés ugyanakkor visszavethetné a közelgő indiai fesztiválszezon miatt hagyományosan magas arany keresletét.
Kereskedők ugyanakkor inkább azt tartanák célravezetőnek, ha általános emelés helyett észszerűbbé tennék a vámstruktúrát. Jelenleg ugyanis India sárganemesfém-behozatalának több mint a felét (55 százalékát) kitevő nyers bánya arany (azaz dore) rudak importvámja 9,35 százalék, szemben a bankok által behozott aranyrudakra kivetett 10 százalékos kulccsal. Az egyértelmű, hogy az arany árának csökkenése növeli a keresletét, ami a fokozódó importon keresztül rontja a folyó fizetési mérleget. Ha viszont a dore arany vámja egy szintre kerülne a többi sárga nemesfémével, akkor az enyhíthetné a folyó fizetési mérlegre nehezedő nyomást – vélik indiai kereskedők.  
 
Forrás: Scrapregister, Reserve Bank of India, Reuters, Conclude Zrt.