Címlap Hírek Sajtószemle a magyar aranytartalék növeléséről

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Sajtószemle a magyar aranytartalék növeléséről
2018. október 30. kedd, 13:18

 
Conclude Daily Gold
 
 
2018. október 16-án a magyar aranypiac szempontjából történelmi jelentőségű bejelentést tett a Magyar Nemzeti Bank: a korábbi 3,1 tonnáról 31,4 tonnára emelték hazánk aranytartalékát. A lépésnek köszönhetően jelentősen megnőtt az arany súlya hazánk  tartalékai között; és az aranytartalék mérete szerinti országok listáján korábban sereghajtó Magyarország a világ középmezőnyébe zárkózott fel. Az alábbi sajtószemle a magyar aranytartalék 31,4 tonnára növeléséről ad áttekintést:
 
 
1. Videó anyag az aranyat szállító repülőgép fogadásáról, az arannyal telt raklapok átadás-átvételéről és elszállításáról.
 
Készítette: TEK
 
https://privatbankar.hu/reszveny/a-nap-videoja-a-tek-vedte-a-magyar-aranyat-322255

Megtízszereződött a magyar aranytartalék
 
 
2. Hír TV: sajtótájékoztató és az aranytömbök bemutatása. Matolcsy György beszédéből részletek, ill. Csányi Sándor Otp elnök nyilatkozata „az arany segíthet a soron következő válság kivédésében”

 
 
 
3. M1 Híradó: Az aranykészlet hazaszállítása ill. a jegybanki átadó ünnepség
 
 
 
Folytatás a Bővebben-re kattintva!
 
 
 
4. Az ATV összeállítása

 
Benne: egy aranytömb bemutatása, Matolcsy György beszédéből részlet, az arany stratégiai szerepe. ábra a rendszerváltás környéki jegybankelnökök Bartha Ferenc, Surányi György első elnöksége alatt eladott arany mennyiségéről
 
 
 
A magyar aranytartalék alakulása
 
 
 
5. A HVG interjúja Surányi György korábbi jegybankelnökkel:
 
Surányi György a jegybanki aranytartalékról: "Meglepődtem"
 
 
 
6. A Portfolio.hu cikkei:
 
Történelmi fontosságú változások sokasága kavarta fel a pénzügyi szektor életét a mai nap: bejelentette az MNB, hogy jelentősen növeli az ország aranytartalékát, …
 
 
Reggel bejelentette Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, hogy a Monetáris Tanács döntése értelmében Magyarország tízszeresére, 31,5 tonnára emelte aranytartalékát, ez az arany már meg is érkezett hazánkba.
 
 
"Ez az eszköz különleges, a befektetésen túlmutató értékkel bír, biztonságot, kockázatmegosztást jelez, a nemzeti öntudat erősítéséhez hozzájárul" - kommentálta a jegybankelnök:
 
 
Csányi Sándor interjút ad az MNB sajtótájékoztatóján 
 
 
 
Tízszeresére nőtt a magyar aranytartalék - Sok vagy kevés aranya lesz így az országnak?
 
 
2018. október 16. 11:32    
 
 
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma bejelentette, hogy Magyarország tízszeresére növelte aranytartalékát, így már 31,5 tonnányi arannyal rendelkezik hazánk. Megnéztük, hogy mit jelent ez a szám nemzetközi viszonylatban.
 
 
 
Bár a Bretton Woods-i rendszer 1971-es összeomlása óta az arany tartalékszerepe jelentősen csökkent, hiszen a devizaalapú értékapírokhoz képest sokkal kevésbé likvid eszközről van szó, menekülőeszköz-státusza, illetve belső hit miatt továbbra is sokan tekintenek rá fontos tartalékeszközként. Azokban a fejlett országokban, ahol az adott ország devizája meghatározó szerepet tölt be a világ pénzügyi rendszerében (Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Franciaország), még mindig magas az arany jegybanki tartalékon belüli aránya, a feltörekvő országok többségében azonban az elsődleges tartalékolási eszközt a dollár- és euróalapú állampapírok jelentik.
 

A világ legnagyobb aranytartalékával már hosszú ideje az USA rendelkezik, őt követi három nyugat-európai ország, Kína az ötödik, Oroszország pedig a hatodik helyen áll. 

 A legnagyobb aranytartalékkal rendelkező országok

Bár egyelőre még csak az ötödik és a hatodik helyen állnak, Kína és Oroszország figyelemre méltó ütemben növelte elmúlt években aranytartalékát. 


A 31,5 tonnára növekvő magyar aranytartalékot nem lenne értelme összevetni ezekkel az óriási számokkal, azonban a régión belül meg lehet nézni, hogy állunk vele. A World Gold Council adatai alapján ebben az esetben korábban komoly lemaradásunk volt, a mostani vásárlással viszont feljebb zárkóztunk. A lengyelek és a románok viszont még mindig jóval nagyobb aranytartalékkal rendelkeznek. 
 

Régiós aranytartalékok: Magyarország a középmezőnyben
 
 
 
Kis magyar aranytartalék-történet
 
 
Magyarország az elmúlt években érdemi aranytranzakciót gyakorlatilag nem bonyolított le. Utoljára a '90-es évek elején történtek nagyobb eladások, amelyek tulajdonképpen a '80-as évek végétől számított nagy aranytartalék-eladás utolsó műveletei voltak. 
 
A magyar aranytartalék alakulása tonnában


 
Részletek az MNB sajtótájékoztatóján 2018.10.16.-án elhangzott beszédekből:
 
 
Matolcsy György:
 

Szoros kapcsolat fűz minket az aranyhoz, a középkorban kincses Magyarországról beszéltek, gazdag országnak tartottak minket. Az a célunk, hogy újból kincses, gazdag ország legyen Magyarország újra jólétben éljen - mondta az MNB keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Matolcsy György. A jegybank elnöke kiemelte, hogy a kormányfő egy éve kérte fel az MNB-t, hogy gondolja át aranystratégiáját.
 

Matolcsí György bejelenti az aranytartalék megtízszereződését
 


Sok olyan jelzést kaptunk, hogy a világ nagy országai változtattak arannyal kapcsolatos stratégiájukon, a tartalékkezelésen belül egyre nagyobb a nemesfém
súlya. A fejlett jegybankok többszörösére emelték aranytartalékukat - tette hozzá a jegybank elnöke.
 
 
Ez az eszköz különleges, a befektetésen túlmutató értékkel bír, biztonságot, kockázatmegosztást jelez, a nemzeti öntudat erősítéséhez hozzájárul

- mondta Matolcsy.
 

 

A jegybank vezetése alapos vizsgálatot tartott, arra jutottunk, hogy első lépésben helyes hazahozni a korábbi 3,1 tonnás aranytartalékot, ez már itthon volt, amikor a Monetáris Tanács döntött arról, hogy tízszeresére emeljük a tartalékot. Ez a megemelt mennyiség, 31,5 tonna arany már itthon van - jelentette be az MNB elnöke. 
 
Az MNB aranytartalékának alakulása az elmúlt 20 évben
 
A régióban sokáig Romániának volt a legtöbb aranytartaléka, de az utóbbi hónapokban Lengyelország jelentős mennyiséget vett, így már náluk van a legtöbb nemesfém. A teljes tartalék arányában a románoknál még mindig a legmagasabb az arany szerepe, 10%, Magyarországon a megemelt mennyiséggel ez az arány 4,4%, ami a régióban átlagos - mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke.
 
 
Forrás: MNB
 

Az aranyat légi úton szállították haza a nemzetközi standardok betartásával, a legmagasabb biztonsági fokozatú épületben őrzik jelenleg is - mondta a sajtótájékoztatón Fömötör Barna, a jegybank főigazgatója. A teljes tartalék jelenleg 2300 darab aranytömbben van, melyek hossza 23 centiméter, 8 centiméter szélesek és 4 centi magasak, egy tömb súlya 12,5 kilogramm - tette hozzá.
 
 
Október eleje óta 1190-1230 dollár között ingadozott az arany unciánkénti árfolyama és azt feltételezve, hogy október elején történt a vásárlás, majd a fizikai hazaszállítás, így másfél éves mélypont körüli áron vásárolhatott az MNB aranyat. Újságírói kérdésre Nagy Márton nem kívánta kommentálni a lehetséges vételárat.
 
 

 

A legfrissebb hivatalos statisztikában még 100 millió euró értékű aranytartalék szerepel, várhatóan az októberi adatban jelenik majd meg a megnövekedett aranytartalék, akkor derülhet ki az is, melyik más eszköz kárára növelte az arany részarányát a jegybank.
 
 
 

 
7. Az ORIGO cikkei: 
 
 
Tízszeresére emelte az MNB Magyarország aranytartalékát
 
ORIGO2018.10.16. 11:41

 
A Monetáris Tanács döntése értelmében Magyarország tízszeresére, 31,5 tonnára emelte az aranytartalékát, az arany már meg is érkezett hazánkba. A jegybank 1986 óta nem vásárolt aranyat, a most megvett arany értéke mintegy 350 milliárd forint.

Hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai célokat szem előtt tartva az ország aranytartalékának jelentős emeléséről döntött a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, melynek eredményeképp2018. októberében a nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára,azaz tízszeresére emelkedett. 1986 óta most először vásárolt újra aranyat a Magyar
Nemzeti Bank. Az aranytartalék állományának fizikai formában történt jelentős növelését követően annak hazaszállítása is már megtörtént.

 
Magyarországnak különlegesen kiemelt szerepe volt az aranytermelésben, 1250-től mintegy 300 évig mi adtuk az európai aranytermelés öthatodát, a világ termelésének pedig egyharmadát, az Anjou-k korában 2500 tonna volt az ország aranytermelése - mondta  Matolcsy György jegybankelnök a döntést ismertető sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy a középkorban kincses Magyarországról beszéltek, gazdag országnak tartottak minket,és az a célunk, hogy az ország újra jólétben éljen. Az arany biztonságot és kockázatmérséklést jelent, és a nemzeti öntudat erősítéséhez is hozzájárul - tette hozzá.
 
A bejelentést az MNB elnöke tette  FORRÁS: JÁRAI LÁSZLÓ
 
 
Hangsúlyozta, hogy aranytartalék szempontjából a sereghajtó pozícióból a középmezőnybe kerültünk. Kiemelte: meggyőződésünk, hogy a jegybank történelmi jelentőségű lépést hajtott végre, az aranytartalékunk a nemzettudatunk elválaszthatatlan része, csakúgy, mint a Szent Korona vagy a Seuso kincsek.
 

A nemesfém országon belüli birtoklása összhangban van a nemzetközi trendekkel, támogatja a pénzügyi stabilitást és tovább erősítheti a Magyarország iránti piaci bizalmat. Az arany történelmi szerepét megőrizve továbbra is az egyik legbiztonságosabb eszköznek tekinthető a világon, ami már normál piaci körülmények között is kifejti stabilitási- és bizalomerősítő funkcióját. A jelenlegi árfolyamon számolva mintegy 1,24 milliárd dollárt kitevő 31,5 tonnás aranytartalék állományát tekintve elérte azt a történelmi szintet is, ami az „aranyvonat" idején már hazánk rendelkezésére állt. A nemzetközi tartalékon belül az aranytartalék aránya ezzel 4,4 százalékra emelkedett, ami megfelel a nem-euroövezeti közép-kelet-európai országok átlagának.

 
Az aranytartalék emelése és fizikai formában történő hazaszállítása 2018 októberének első felében történt.
 
A megemelt magyar aranytartalék egyik darabja az MNB tájékoztatóján  FORRÁS: JÁRAI LÁSZLÓ

 
Az aranytartalék állományának növelése és hazahozatala gazdaságtörténeti szempontból is jelentős lépésnek tekinthető. A Magyar Nemzeti Bank 1924-es alapításától fogva tart aranytartalékot, ennek állománya azonban a tartás céljainak függvényében nagymértékben ingadozott az évtizedek alatt. Az aranytartalék mennyisége a II. világháborúig növekedett, majd annak végén mintegy 30 tonna súlyú aranytömböt és aranypénzt menekített ki az MNB legendás „aranyvonatán" az ausztriai Spital am Pyhrn-be. Ez a mennyiség a háború után teljes mértékben visszakerült az országba, egyúttal fedezetet nyújtva az ország új fizetőeszközének, a forintnak a bevezetéséhez, ezzel támogatva a pénzügyi konszolidációt és a háború utáni magyar gazdaság stabilizációját. A nyolcvanas évek végén Magyarország aranytartaléka a rövidtávú befektetési célok által vezérelve 40-50 tonna körül ingadozott, majd a rendszerváltás idején (1989 és 1992 között) az akkori jegybanki vezetők döntése nyomán minimális, mintegy 3,1 tonnás szintre csökkent, és 2018 szeptember végéig ezen a szinten is állt. Az MNB mostani döntésével az aranytartalék 31,5 tonnás állománya 2018 októberére az 1946-os stabilizációs időszakot jellemző szintet érte el.

 
Az aranytartalékot rövid távú befektetési és/vagy hosszú távú stabilitási célból tartják az országok jegybankjai. A Magyar Nemzeti Bank mostani döntését a stabilitási célok vezették, az aranytartalék tartása mögött nincsenek befektetési megfontolások. Az arany normál időszakban is bizalomerősítő tulajdonsággal rendelkezik, azaz nemcsak szélsőséges piaci környezetben, a nemzetközi pénzügyi rendszerben történő strukturális változások, vagy mélyebb geopolitikai válságok során tölthet be stabilizációs és védvonal szerepet. Mindemellett az arany továbbra is az egyik legbiztonságosabb eszköznek tekinthető, ami olyan egyedi tulajdonságokhoz köthető, mint a fizikai nemesfém véges kínálata, amihez hitel- és partnerkockázat sem kapcsolódik, tekintve, hogy az arany nem egy konkrét partnerrel, országgal szembeni követelés.
 
 
Közeli kép a 12,5 kilós aranyrúdról 
 A megemelt magyar tartalék egyik arany rúdja  FORRÁS: JÁRAI LÁSZLÓ

 
Az elmúlt években egyre több ország döntött amellett, hogy ismételten meghatározó szerepet szán a tradicionális tartalékeszközként funkcionáló nemesfémnek, és emeli az aranytartalékát. Ezt az utat követte a közelmúltban például Lengyelország is, annak ellenére, hogy a régió egyik legmagasabb szintű aranytartalékával rendelkezett már eddig is. A hazai aranytartalék 31,5 tonnára történő emelésénél az MNB figyelemmel volt a nemesfém jegybanki tartalékokban betöltött nemzetközi és regionális szerepére is. Ezzel a magyar aranytartalék a teljes nemzetközi tartalékon belüli arányt tekintve a közép-kelet-európai régiós átlagnak megfelelő 4,4 százalékra emelkedett. E lépéssel a nemzetközi rangsor végéről egészen a középmezőnyig sikerült előrelépni, mind az aranytartalék méretét, mind pedig arányát tekintve.

  Az MNB Aranykönyve
 MNB aranykönyv   FORRÁS: JÁRAI LÁSZLÓ

 
A bejelentés alkalmából a Magyar Nemzeti Bank egy „aranykönyvet" is megjelentetett, amely kiadvány olyan meghatározó időszakokba nyújt betekintést, mint az aranypénz évszázadai, a nemzeti kincsünk aranyvonattal történő megmentése, vagy az ország aranytartalékának közelmúltbeli hazaérkezése.
 
http://www.origo.hu/gazdasag/20181016-az-mnb-tizszeresere-novelte-az-orszag-aranytartalekat.html
 


Korábbi interjú a 3,1 tonnás aranytartalék hazahozataláról:

 
Interjú az emberrel, aki a magyar aranytartalékot kezeli

 
ORIGO2018.03.12. 11:28

 

 
Az aranyra úgy kell tekintenünk, mint egy menedékeszközre, ami szélsőséges piaci vagy akár geopolitikai feszültségek esetén is képes fenntartani a bizalmat, gazdaságstratégiai eszközként egyfajta védvonalat biztosítva az adott ország gazdaságának – jelentette ki az Origónak adott interjújában Veres István, a Magyar Nemzeti Bank pénz és devizapiaci igazgatóságának vezetője. 

 
Fizikai formában is hazánk területén van tehát az ország aranykészlete egy speciálisan erre a célra kialakított, legszigorúbb biztonsági követelményeknek megfelelő tárolóban.

Megkerülhetetlen a kérdés, mekkora a költsége az itthoni tárolásnak? Nem jöttünk volna ki olcsóbban, ha Londonban marad?

 
Beavatnám az olvasókat egy kis szakmai kulisszatitokba: a fizikai aranypiaci terminológiában - allokált - aranytömbök külföldi tárolásának jelentős költségei is lehetnek, azonban eddig a jegybank úgynevezett nem allokált készlettel rendelkezett, hanem arany számlakövetelése volt, így ennek nem voltak tárolási költségei sem. Az aranypiac egyik különlegessége, hogy csak ebben az utóbbi formában lehet az arannyal különböző pénzügyi műveleteket végezni a nemzetközi piacon. A hazaszállított aranykészlet itthoni tárolásának nincsen érdemi többletköltsége, mert egy már létező, erre alkalmas biztonsági tárolóban helyeztük el.

 
Mi motiválta a jegybank döntését?

 
A döntés során figyelembe vettük azt, hogy milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években az aranypiacon, hogyan változott más jegybankok magatartása. A nagy jegybankoknál az arany mindig is egy tradicionális tartalékeszköz volt.

Azonban míg korábban, elsősorban az 1980-90-es években befektetési eszközként tekintettek az aranyra, addig ez később megváltozott, és a 2008-2009-es pénzügyi válság után annak gazdaságstratégiai szerepe, bizalmat és biztonságot erősítő funkciói kerültek előtérbe.
 
 
 
Az MNB hazahozta Londonból az ország aranytartalékát. FORRÁS: MNB

 
Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen több országban a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom is megingott. Ezt kellett helyreállítani, és ebben a jegybankok oroszlánrészt vállaltak.
 
 
Az aranyra inkább úgy kell tekintenünk, mint egy menedékeszközre, ami szélsőséges piaci vagy akár geopolitikai feszültségek esetén is képes fenntartani a bizalmat,gazdaságstratégiai eszközként egyfajta védvonalat biztosítva az adott ország gazdaságának. Az elmúlt években számos nagy nemzetközi jegybank döntött úgy, hogy – elsősorban bizalomerősítő és stratégiai szempontokat figyelembe véve - aranytartalékának egy részét hazaszállítja. Ezek közé az országok közé tartozik például Németország, Ausztria vagy Hollandia. Mi ezt a nemzetközi trendet követtük.
 

A döntés szakmai háttere:

A Magyar Nemzeti Bank szakmai összeállítása az aranytartalék fontosságáról jelentőségéről és a modern pénzügyi rendszerben betöltött szerepéről: