Címlap Hírek Nőhet a világ aranykitermelése 2018-2022 között

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Nőhet a világ aranykitermelése 2018-2022 között
2018. november 28. szerda, 10:14
 
Conclude Daily Gold 
 
 
Tíz százalékkal emelkedhet  az évente felszínre hozott arany mennyisége 2022-re annak hatására, hogy a magasabb árak és az aranybányász cégek szilárdabb pénzügyi helyzete bátoríthatja a kitermelés felpörgetését – állapítja meg a Fitch Solutions legfrissebb jelentésében.

 
 

 
„Az arany globális éves termelése az idei 104 millió unciás szintről 2022-re 115 millió unciára növekedhet, ami 2,6 százalékos éves átlagos bővülésnek felel meg” – olvasható a dokumentumban. A Fitch Solutions várakozása szerint az arany  éves átlagos unciánkénti ára a 2018-as 1275 dollárral szemben 2022-ben 1400 dollár lehet.
 
 
 
A kitermelés növekedését Oroszország vezetheti, aki idén 4%-kal több aranyat bányászhat, mint tavaly, szemben az előző év 0,8%-os kitermelés-növekedésével. Hosszabb távon a Fitch az orosz aranykitermelés további jelentősebb gyarapodását vetíti előre, hiszen jelenleg 19 aranybányaprojekt is közel van a megvalósuláshoz. Külön kiemelik jelentésükben a Polyus Gold cég Natalka nevű bányáját amely ez év végére éri el a teljes működés kapacitást és kitermelése elérheti az évi 420-470 ezer unciát. Az orosz aranytermelés idei növekedését a Fitch szerint az állami bankokkal szemben kilátásba helyezett további nyugati szankciók erősítették, amire az orosz bankok az aranytartalékuk növelésével reagáltak.
 

 
Ugyanakkor az Egyesült Államok aranybányászata is emelkedhet, az idei 8 millió unciáról 2027-re 8,6 millió unciára. Ezt a jelentés szerint a növekvő aranyárak, valamint a zöld-, illetve – az elsősorban a junior bányák által elindított – barnamezős projektek alapozhatják meg. A juniorok mellett a világ egyik legnagyobb aranybányászati cége, a Newmont járulhat hozzá a legnagyobb mértékben az USA kitermelésének növekedéséhez. A Newmont Twin Creeks nevű bányájának bővítése júliusban érte el a megtérülési kitermelési pontot és évi 30-40 ezer unciával növeli majd a Nevada-projekt kitermelését.
 

Ausztrália és Oroszország fokozhatja a termelésnövekedést
  
 Ausztrália és Oroszország kitermelése fokozhatja a globális aranybányászat bővülését
 
 
Ami a Newmont ausztráliai operációját illeti, az idén 1,5-1,7 millió uncia arany kitermelését várja. Ez az OZ Minerals réz- és aranykitermelő Carrapateena nevű bányája fejlesztésével együtt a kontinensnyi ország bányászatát az idei 10,1 millió unciás szintről 2027-re 13 millióra srófolhatja, ami 3 százalékos éves átlagos növekedésnek felel meg.
 
 
 
A Fitch szerint Kína termelése 0,2%-os éves növekedéssel jóformán stagnálni fog, ami jelentős lassulás az előző évtized évi átlagos 5,5%-os növekedéséhez képest. Az elemzés szerint a kínai aranykitermelés stagnálása mögött a környezetvédelmi szabályok szigorodása és a kibányászott ércek nemesfém tartalmának fokozatos csökkenése mellett az is szerepet játszik, hogy a kínai aranybányász cégek külföldi, jobb megtérüléssel kecsegtető projektekbe ruháznak be (pl.: Afrikában). Azonban annak ellenére, hogy 2017-ben a kínai kitermelés 8%-kal csökkent, az évi 14 millió unciáníi felszínre hozott arannyal továbbra is a világ legnagyobb aranykitermelő országa fog maradni az ázsiai szuperhatalom.
 
 
Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.