Címlap Hírek Drágább a palládium az aranynál! De meddig?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Drágább a palládium az aranynál! De meddig?
2018. december 19. szerda, 09:13
 
Conclude Daily Gold
 
 
16 éve nem látott esemény szemtanúi lehetünk: a palládium drágább, mint az arany! A Volkswagen-botrány nyomán a dízeltől elforduló gyártók kereslete és a szűkös készletek ugyanis az egekbe repítették az ezüstfehér nemesfém árát. Kérdés, meddig tart ez a helyzet?
 
 
 A palládium 16 év után újra drágább az aranynál
 
A palládium unciája december 17-én 1270 dollárt ért a tengerentúli kereskedésben, miközben az aranyé 1242 dollárt. „A kereslet által fűtött négy hónapos rally eredménye, hogy a palládium ára rekordszintre ugrott, ami végül az őrségváltáshoz vezetett” – írta egy korábbi elemzésében az SP Angel árutőzsdei bróker.
 
 

A platinával szemben is történelmi rekord döntésre készül a palládium. Az elmúlt 30 évben csak egy alkalommal volt arra példa, hogy ilyen keveset ért a platina a palládiumhoz képest.
 
A platina/palládium arány (1988-2018) épp most készül 30 éves rekord döntésre 
 
 
 

 
A svájci MKS SA kereskedőház vezetője szerint a palládium alapvetően a szűkös kínálata miatt drágább a többi nemesfémnél, azt ugyanis egyre jobban meghaladja a kereslete. Az ezüstfehér fémet az országok közül a legnagyobb mértékben Kína igényli. Az ipari felhasználók közül pedig az autógyártók, amelyek a benzinnel hajtott járművek katalizátoraiba építik be a palládiumot, ezzel szemben a platina veszte, hogy elsősorban a „feketelistára” került dízeles autókban használják. A Volkswagen-botrány miatt egyre több fogyasztó váltott dízelüzemű autóról benzinesre, aminek hatására megugrott a palládium kereslete – mutatott rá az SP Angel.
 

 
Bár korábban volt egy feltételezés, hogy az autógyártók a most olcsóvá vált platinát építik majd be palládium helyett az autókatalizátorokba, de ez eddig nem történt meg.
A Metals Focus tanácsadó cég legfrissebb jelentése szerint a palládium 2018-as kínálatánál magasabb szintre az elmúlt évtizedben csak egyszer volt példa, eközben azonban az autókatalizátorok iránti kereslet 8,5 millió unciás rekordszintet ért el. Emiatt a tanácsadó cég szerint a kínálat 1,2 millióval maradhat el a kereslettől.
 
 
Míg a palládium 2002 október óta először drágább az aranynál, a platina öt hete gyengül, unciája már 800 dollár alá ment – mutattak rá az elemzők a Commerzbankkal az élen.
„Ami azt jelenti, hogy a platina ára nemcsak a palládiumétól távolodott el jelentősen, hanem az aranyétól is” – állapította meg a Commerzbank. „A sárga nemesfémmel szembeni diszkont még sosem volt ilyen nagy, 444 dollár.”
 
 
Az arany/palládium arány 1990-2018. Évtizedes rekordszinten a palládium
 
Az arany-palládium arány is rekordközelben
 
 
A palládiumnak ugyanakkor számos ellenszéllel kezd megküzdenie – figyelmeztetnek elemzők. Az egyik, hogy az induló cégek, a befektetők jelentős vásárlók és nekik előbb-utóbb el kell adniuk az ezüstfehér fémet, hogy realizálják az árfolyamnyereségüket. „Emellett 2019-ben az amerikai gazdaság lassulhat, ami negatívan hathat a befektetők kockázatvállalási hajlandóságára, s végső soron a palládium iránti keresletet is visszavetheti” – véli a Metals Focus.

 
Emellett a tanácsadó cég arra számít, hogy az arany előbb-utóbb elkezd erősödni – abból kiindulva, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve döntéshozói óvatosabbak lesznek a kamatemelések folytatását illetően. Az arany erősödésére utalnak a befektetők nettó short arany pozíciói is, ezek zárásához ugyanis vásárolniuk kell. Márpedig ezek hatására a Metals Focus szerint az arany és a palládium viszonya 2019 végétől visszazökkenhet a régi kerékvágásba, azaz a sárga nemesfém ismét drágább lehet.
 
 
Forrás: Kitco.com, Conclude Zrt.