Címlap Hírek Irán dollárt és aranyat vesz 45 milliárd euróért

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Irán dollárt és aranyat vesz 45 milliárd euróért
2010. június 05. szombat, 07:30

(Reuters) Az iráni jegybank 45 milliárd euróval csökkenti az euró tartalékait, melyből aranyat és dollárt kíván vásárolni. Az üzlet három lépcsős lesz jelentette a Reuters.

Conclude komment: feltehető, hogy a csere egy részét már végre is hajtották. Mindenesetre ha a hír igaz és 50-50%-os arányt feltételezünk, akkor 22,5 milliárd euróból  690 tonna aranyat lehetne a mai árfolyamon vásárolni. Ez akkora mennyiség, hogy igen jelentős áremelkedést okozhatna.

Az alábbiakban az Iráni Nemzeti Bank által őrzött királyi kincstár gyűjteményéből mutatunk be két rendkívüli darabot:

 

A Pahlavi koronát a bokharai emir ötvöse készítette az 1900-as évek elején a dinasztia alapító Rheza Khan Pahlavi részére. A korona tervezésekor a Szasszanida királyok (AD 226-651) által viselt korona mintát vették alapul.

 

 

 A Daria-i-Nur (A Tenger Fénye) gyémánt a brit uralkodóházhoz került  Kohinoor (A Hegy Fénye) gyémánt testvére. A 182 karátos enyhén rózsaszín gyémántot valószíszínűleg Indiában bányászták. A gyémánt foglalata is figyelemre méltó. A pusztai népek ornamentikájában gyakran előforduló motívumokat láthatunk aranyból: két oroszlántestű griff alak kétoldalról tart egy szemes tulipánt.