Címlap Hírek A Brexit opciók

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A Brexit opciók
2019. március 06. szerda, 14:07

Bizonyára már mindenkinek a könyökén jön ki a Brexit téma, sőt, talán már automatikusan átsiklik a figyelme a közel 3 éve húzódó tragikomédiával kapcsolatos hírek felett.
 
DE!
 
 
Marad-e Theresa May a Brexit levezénylője
 

 
Az utolsó pillanatok előtt érdemes foglalkozni azzal, hogy milyen veszélyeket rejt a piaci szereplők csodaváró magatartása, miszerint az egyre valószínűbbnek tűnő HARD BREXIT – azaz a britek rendezetlen kihullása az Unióból - annyira irracionális és fájó lenne, hogy „csak nem engedik bekövetkezni”.


1. Hard Brexit

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió fájdalmas szakításának legsúlyosabb verziójára most sokkal nagyobb az esély, mint azt sokan szeretnék hinni.

A szélsőségesen optimista és önámító várakozások ellenére bekövetkező no-deal szcenárió kijózanító pofonjának eredménye kapkodás és tűzoltás lehet, ami hasonlóan a 2016-os eseményekhez az arany és más menedékeszközök árfolyamára kedvező hatást gyakorolhat.


2. Halasztás


Ha a britek március végéig elfogadják és meg is valósítják az Európai Bizottság által megkövetelt kemény feltételeket a halasztáshoz, és a halasztást az Európai Unió mind a 27 tagállama jóvá is hagyja szavazatával; a közelgő EP választások miatt feltehetően rövid határidőt szabnának a briteknek önmaguk gatyába rázásához és egy új népszavazás vagy előrehozott választás kiírására és lebonyolítására.


A kérdésben mindegyik EU-s tagállam vétójoggal rendelkezik, tehát bárki blokkolhatná a halasztást a huszonhetek közül. Ráadásul még ha haladékot is kapnak a britek, ez a zilált belpolitikai viszonyaik miatt nem hozna hosszan tartó megnyugvást, így az arany árfolyamára ez nem gyakorolna különösebb negatív hatást.



3. Last-minute deal Brexit

 
A legkevésbé valószínű, hogy március 29-e előtt „kölcsönösen előnyös” szerződést kössön Nagy-Britannia és az EU. Persze elképzelhető, hogy tűzoltás gyanánt egy gyors, átmeneti megállapodást tető alá hoznak.


Azonban a kilépés miatti felszínre törő belpolitikai feszültség akár az Egyesült Királyság felbomlásához is vezethet, hiszen Észak-Írország és Skócia lakossága az EU-ban maradás mellett tette le a voksát 2016-ban.


Az elhúzódó bizonytalanság pedig ugyancsak a menedékeszközök javát szolgálják.


Mit tegyünk hát?

 
Érdemes kihasználni az elmúlt hetek aranypiaci korrekcióját, és vásárolni egy kis aranyat, ezzel is védekezve a politikusok töketlenkedése ellen.