Címlap Hírek Alapblog.hu: Leértékelődő jegybankok, felértékelődő arany és bitcoin

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Alapblog.hu: Leértékelődő jegybankok, felértékelődő arany és bitcoin
2019. augusztus 07. szerda, 07:45
 
Az Alapblog.hu készített interjút Nicki Shiels-el, a kanadai Scotiabank nemesfém-kereskedelemmel foglalkozó elemzőjével. Az interjút változatlan formában tesszük közzé.

 
Leértékelődő jegybankok, felértékelődő arany és bitcoin
 
 
A világpolitikai bizonytalanságok, a fogyatkozó bizalom a tőzsdei boom folytatódásában, a növekvő aggodalom amiatt, hogy a központi bankok teljesen elveszítik szuverenitásukat és a napi, egyre protekcionistább és konfrontatívabb kormányzati politikáktól nem képesek függetlenek maradni – nos ezek a fő faktorok, ami miatt érdemesebbnek tűnik egyre több megtakarítást aranyban, illetve az aranyár mozgását leképző ETF-ekben (tőzsdén kívül jegyzett index-alapok) tartani. Úgy néz ki, hogy előbb-utóbb a nemesfémek és velük párhuzamosan az úgynevezett kriptovaluták hosszabb távra szólóan nagyobb biztonságérzetet keltenek a befektetőkben, mint a papírpénz, a részvény, a kötvény vagy az ingatlan birtoklása. Egyebek között ezt érzékelteti Nicki Shiels, a kanadai pénzintézet és befektetési tanácsadó műhely, a Scotiabank nemesfémek kereskedelmével foglalkozó elemzője.
 

Zentai Péter: Amerikai dollárban számolva is lassan kezd csúcsokat döngetni az arany árfolyama, ugyanakkor azt olvasom, hogy kanadai dollár relációban a nemesfém ára abszolút rekordot döntött az elmúlt héten. Mi ennek a „story-nak” a háttere?
 
Nicki Shiels: 1910 kanadai dollárba került néhány nappal ezelőtt egy uncia (31 gramm) arany, és ez valóban „all time high”. Soha ennyit nem adtak még érte itteni devizára átszámítva. Önmagában véve persze nem konkrétan ez a csúcsdöntés az érdekes, még ha Kanada kétségtelenül egy mérvadó, piacvezető aranytermelő ország is. (Ebből aztán sokan valamiféle izgalmas összefüggést feltételeznek: jól hangzik, hogy az aranyár éppen kanadai pénzben kifejezve állított be világcsúcsot). Szóval nem ez a lényeg, hanem az, hogy a világ összes vezető valutájára átszámítva az arany kezd csúcsokon járni.

Azt persze el kell ismerni, hogy a kanadai dollár árfolyama erősen függ a nyersanyagpiacokon kialakuló kereslet-kínálat alakulásától; annál erősebb a kanadai pénz, minél jobban megy például az aranynak.


És fog is?
 
Prognózisaink szerint, igen.

A felszín alatt – szerintünk – a valuták közötti „háborús válság”, „valuta háború” látszik kialakulni. Annak, hogy Donald Trump újabb 10 százalékos vámot fog kivetetni háromszázmilliárd dollárnyi kínai importra, elkerülhetetlenül hatása lesz az amerikai dollár és mind a nyugati, mind az ázsiai valuták közötti viszonyra. Kína leértékelésre kényszerülhet, miközben az amerikaiaknak is a gyengébb dollár az érdekük. A kereskedelmi háborúskodás – rövid „tűzszünetekkel” – szinte biztos, hogy folytatódik és mélyül. Ezáltal ördögi spirálba kerülnek az exportorientált nemzetgazdaságok, régiók, akarva-akaratlanul, globális konfliktusok generálódnak a vezető klasszikus pénzek, a „papírpénzek” között.

 
Tényszerűen elmondható, hogy Trump néhány nappal ezelőtti, a kínai import kemény megnehezítéséről szóló Twitter üzenetét követően ismét megugrott az arany és kisebb mértékben az ezüst. 
 
Egy biztos: ezúttal komolyan kell venni az arany piacán történteket. Az eddigi valutarendszer nem csekély valószínűséggel jelentősen változik, de ebben nem lehetünk százszázalékosan biztosak. Nagyon helytelen lenne bagatellizálni azt a tényt, hogy a világ mind a10 legfontosabb valutájára átszámolva lényegesen és tendenciaszerűen drágul az arany. Korábbi szignifikáns nemesfém drágulási hullámok egyes valutákat, például a dollárt jobban, más valutákat kevésbé érintették. Az arany általában a dollár gyengülésével szokott összefüggésben lenni. Ez most merőben más helyzet.


Mióta alakulnak a szokásoshoz képest másként a dolgok az arany és más nemesfémek piacán?
 
A mélypont 2015 végén volt: 1040 USD-t ért unciája az aranynak. Azt megelőzően, (egyébként akkor gyenge) amerikai dollárban számolva az abszolút csúcs 1900 dolláros volt. Az alsó és a felső csúcs között összevissza le-és fel mozgásokat tapasztaltunk, a nagy válságból való kilábalás a gazdasági stabilizálódásába vetett hitet erősítette, ezért gyengítette az arany iránti effektív keresletet. 2015 végétől kezdődően mostanáig, lassan, de biztosan változott a tendencia: alapvetően felfelé ívelést jelzett. Amit viszont sok szakértő nem értékelt kellőképpen, hogy ezen négy esztendő leforgása közepette, a lefelé korrekciós periódusoknak mindig egyre magasabb szintű „ár-mélypontok” vetettek véget. 2016-ban 1040 USD, idén májusban viszont már 1257 USD volt a legalacsonyabb ár, amellyel befejeződött a legutóbbi lefelé korrekció.

Visszatekintve az utóbbi három évre, azt mondhatjuk nagy bizonyossággal, hogy az aranynak és a többi nemesfémnek bull marketje van és ez tartósnak ígérkezik.


Miért?

A kilátástalanságok, a politikai eredetű bizonytalanságok, a jegybankok nulla kamatpolitikájának várható visszatérte miatt. Ilyen alacsony kamatok elméletileg a részvényeket segítik és háttérbe szorítják az aranyat. Azonban ami most folyik, az már csupán egy – nagyon vitatható – „remakeje” a nagy válságot követő indokolt pénzelárasztó, QE-knek, a tőzsdei csúcsok végtelen folytatódásában – joggal – egyre kevesebben hisznek, a jelenlegi részvényárak indokoltságát komoly befektetők már erősen kétlik. A politikai kiszámíthatatlanságok olyannyira mélységesek és annyira kezd növekedni a vágy a pénzek biztonságban tartása iránt, hogy ez a helyzet az arany és társai számára napról-napra kedvezőbbnek látszik.

 
Az arany társai közé sorolják-e önök a kriptopénzeket, például a bitcoint?
 
Előbb-utóbb – feltételezhetően – kénytelenek leszünk. A fiatalabb, feltörekvő és tudományosan, technológiailag felkészültebb befektetői generációk és velük együtt az egész földkerekséget gazdasági értelemben is behálózó, a gazdasági folyamatok egy részét uralni képes hálózati cégek, mint a Facebook, visszafordíthatatlanul törekednek a kriptopénz világ kiterjesztésére. Nem megalapozatlan az a közérzet, az az univerzális meglátás, hogy a Facebook valamiféle alternatív központi bankká válik a „facebook világban élők” számára. A kriptopénzek mögöttes technológiáinak állandó fejlődése egyre közelebb hozhatja a napot, amikor egy ilyen közösségi világhálón belül nagyobb biztonságban fogják érezni magukat ember milliárdok, mint a politika és a jegybankok esendő halandók vezérelte valós világában. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy a kriptopénzek az arannyal párhuzamosan- egymással is talán versenyre kelve – növelik értéküket a következő években.

Forrás: Alapblog.hu