Címlap Hírek Megfigyelési kapitalizmus

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Megfigyelési kapitalizmus
2019. november 27. szerda, 09:31

 

Az Economania  című oldalon jelent meg a következő gondolatébresztő írás arról, hogy a kapitalizmus új korszaka köszöntött be. Az MNB-nél dolgozó szerző írásában azzal foglalkozik, hogy a globális technológiai cégek (pl. Google, Facebook) által felhalmozott adatmennyiség lehetővé teszi, hogy áruba bocsátsák az emberi természetről gyűjtött adatokat, sőt azon túl, mintegy megrendelésre, a szabadnak gondolt akaratunkat megváltoztassák és például egy fogyasztási vagy akár szavazati döntés kapcsán alapvetően befolyásoljanak minket. 

 

Matrix
 

 A kapitalizmus fejlődése során újabb és újabb dolgokat vontak be az adható-vehető áruk körébe, először az emberi munkát, aztán a termőföldet és egyéb természeti erőforrásokat, most pedig az emberi viselkedést, emberi természetet is.

 

Minél jobban összemosódik számunkra a valóság és a virtuális valóság, annál mélyebbre hatolnak a megfigyelésben, annál jobban megismernek minket és annál könnyebben válunk irányíthatóvá. Sőt egyáltalán nem elképzelhetetlen a következő szint sem, amikor is áruvá válik az, hogy bizonyos csoportok viselkedését befolyásolják, megváltoztassák megrendelésre, fizetség ellenében.

 

A bankrendszert kényszerűen át fogja alakítani az a tény, hogy a nagy tech cégek sokkal több adattal rendelkeznek rólunk, mint a bankunk, így célzottan tudnak minket kiszolgálni vagy éppen a többlet nyereség érdekében befolyásolni.

 

Az írás elérhető innen.

 

Conclude komment:

 

Az arany és az ezüst a pénzügyi szabadság egyik eszköze. Közvetlenül kézbe vehető, birtokolható, pénz tulajdonsággal is bíró eszköz, amely nem nyomtatható és nem törölhető el rendeletileg. Ezért a totalitáriánus diktatúrák sohasem szerették az aranyat, mely az átlag állampolgárok számára egyfajta menekülőeszközt jelentett a (pénzügyi) elnyomás ellen.