Címlap Hírek Új mánia a horizonton: Zöld befektetések

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Új mánia a horizonton: Zöld befektetések
2019. november 27. szerda, 09:45

A piac mindig bele akar szeretni valamibe. Lehetnek ezek a befektetések technológiai részvények, mint 2000-2001-ben, vagy a kriptodevizák 2017-ben, előbb-utóbb lufi fog fújódni belőlük.
 
 
A környezetszennyezés és a klíma változás a jószándékú embereket arra sarkallja, hogy tegyenek valamit a környezetük érdekében. A pénzügyi befektetőket jó érzéssel töltené el, hogyha a pozitív hozam mellé még kedvező hatással is lennének a környezetre befektetésükkel. Ezeket a befektetéseket könnyebben el lehetne adni, azaz túlkeresletet kialakítani irántuk, ami aztán önbeteljesítő hatásként árfolyamemelkedésben csapódna le.
 
 
A svájci Alpok egyik legszebb gleccsere, az Aletsch is elolvadhat 2050-re
Az Aletsch gleccser Svájcban 
 
 
Célszerű lenne úgy kategorizálni a befektetéseket, hogy mérhető legyen az, hogy egy vállalat tényleg minden tőle telhetőt megtesz-e a környezet védelme érdekében, miközben a profitot is igyekszik maximalizálni. Az EU komoly lépéseket tervez annak érdekében, hogy a befektetők a vállalat működésének környezeti fenntarthatóságáról valós képet kaphassanak. Első körben elkészült egy 414 oldalas katalógus, ami iparági, tevékenységi bontásban számba veszi azt, hogy milyen kritériumoknak kell megfeleljen egy adott területen tevékenykedő cég hogy ESG konformnak minősíthessék a céget (ESG=Environmental, Social, Governance – Környezeti, Társadalmi és Irányítási tényezők szisztematikus figyelembevétele).
 
 
Akár létre is jöhet majd egy ESG elemzési piac, ahol is az elemzők dolga a vállalatok ilyen tekintetben való átvilágítása. A megfelelő vállalatokat pedig összecsomagolhatják a befektetési alapkezelők egy alapba, amit a befektetők egyben meg tudnak venni. Minél több tőke áramlik majd az ilyen zöld alapokba, az alapot alkotó egyes vállalatok részvényei annál nagyobbat fognak tudni emelkedni. 
 
 
Íme tehát az alapkoncepció: vegyél „környezettudatos” vállalati részvényt és mivel sokan szeretnének így tenni, ezeknek az ára nagyobbat fog emelkedni, mint a kevésbé környezettudatos cégeké, és így a befektető és a környezet is jobban jár.
 
 
A karboncsökkentett indexek is várhatóan nagy népszerűségnek örvendenek majd, hiszen ki ne szeretne hozzájárulni pénzével ahhoz, hogy azokat a cégeket hozza helyzetbe egy adott nagy indexen belül (pl. DAX index), akik segítségével kevesebb széndioxid kerül majd kibocsátásra? 
 
 
 A piac mindig keresi az újabb nagy sztorit. Vajon az EU hatóságainak elköteleződése a „fenntartható” befektetések irányába, segít-e a tényleg „zöld” befektetések kiválasztásában? Vajon a várható áremelkedés azoknál a cégeknél fog-e lecsapódni, amely által a környezet is jobban jár?
 
 
Reméljük, hogy így lesz, de az biztos, hogy egy kísérletet megér a dolog. Végső soron a befektetők (és a hozamok) fognak dönteni, ha pedig túl jól sül el a dolog, akkor még egy újabb mánia is kialakulhat.
 
 
A téma iránt érdeklődőknek érdemes elolvasni az alábbi írást, ill. átböngészni ezt a katalógust.