Címlap Hírek Vajon meddig emelkedik tovább a ródium árfolyama?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Vajon meddig emelkedik tovább a ródium árfolyama?
2020. február 12. szerda, 20:29
Conclude Daily Gold

Valósággal felrobbantotta a ródium árát az autógyártók hirtelen megnőtt kereslete a platina csoportba tartozó nemesfém iránt. Az árfolyam két év alatt megtízszereződött. Kérdés, hogy meddig tartanak ki az áremelkedést okozó piaci felhajtóerők.

 
Ródium kereslet-kínálat 2019.-ben 
 

 Az autókatalizátor gyártók keltette ródium kereslet kicsivel több, mint 1 millió unciát ért el 2019.-ben, mely 14,3%-os bővülés az előző évi 877 ezer unciához képest. A ródium a platinával és a palládiummal szemben sokkal kevésbé helyettesíthető fém, és nélkülözhetetlen a robbanómotoros autók kipufogógázának a mérgező nitrogén oxidoktól való megtisztításában. A benzinüzemű autókba 2019-ben átlagosan 20%-kal több ródiumot használtak fel, mint egy évvel korábban. Ennek fő oka az Euro-6d-TEMP szabályozás életbe lépése és az, hogy a forgalomban mért emissziós tesztek (RDE=Real Drive Testing) kötelezővé tétele miatt nem lehetséges a ródium tartalom csökkentése, hiába emelkedik annak az ára.

 
Autó katalizátorok ródium kereslet országok szerint 2019 
Az autógyártók ródium éhsége Kínában és Európában nőtt leginkább 2019.-ben.  
Forrás: Johnson Matthey
 
 
Tekintettel arra, hogy a környezetvédelmi előírások folyamatosan szigorodnak, kiváltképp a nitrogén-oxidok tekintetében, így amíg az elektromos autók át nem veszik a terepet az autózásban, addig szükség lesz a ródium katalizátorokra. Persze az is elképzelhető, hogyha a jelenlegi autóipari, a teljes felhasználás 88%-át kitevő felhasználás helyett nem találnak egy újabb ródium „fogyasztó” iparágat, akkor a jelenlegi árfolyam emelkedés a ródium „utolsó nagy fellángolása” lesz.
 
 A ródium árfolyama 2000-2020 Conclude-Johnson-Matthey
A Johnson Matthey finomító ródium árjegyzése 2000-2020-ig. A mostanihoz hasonló árfolyam kilövés csak egyszer volt eddig, 2008 júliusában, 3 hónappal a pénzügyi válság kirobbanása előtt. Forrás: Johnson-Matthey, Conclude
 
A hirtelen keresletbővüléssel nem tudtak lépést tartani a platina fémeket bányászó dél-afrikai bányatársaságok, melyek egyébként az elsődleges kínálat (reciklikáció nélkül számított kínálat) 83%-ért felelnek. A ródium bányászati kapacitás második helyezettje, Oroszország pedig még 10.000 unciával kevesebb fémet is bányászott, mint előző évben és ezzel 9,1% ról 7,9%-ra csökkent a részesedése az elsődleges kínálatból. 
 
 A ródium kereslet kínálat 2014-2019
 
A ródium kereslete-kínálata ezer unciában 2014-2019
 Forrás: Johnson-Matthey
 
Ahogy a platina fémeket bányászó dél-afrikai Ivanhoe bánya elnöke mondta: hiába van 1,8 millió uncia ródium készletük a Platreef bányájuk kőzeteiben, annak előfordulása mindössze 0,14 gramm tonnánként, szemben a jóval gyakoribb palládiummal, amelyből 2 gramm/tonnát tartalmaz a kőzet tonnája. A ródiumot ezért nem is bányásszák önállóan, hanem csak más platina csoportba tartozó fémekkel együtt. Mindenesetre a ródium árfolyamának vad száguldása következtében a ródiumot is bányászó társaságok árbevételének egyre nagyobb hányadát adja ez a szürke fém. 
 
 
A bányászott ródium aránya a dél-afrikai Platreef bányában 
 
A Platreef bánya árbevételének összetevői dollár/bányászott kőzet tonna kimutatásban 
Forrás: Ivanhoe bányászati csoport

Azonban, Arnold van Graan a Nedbank elemzője szerint a ródium nem egy csap amit akkor nyitunk meg, amikor kereslet van rá. Csak nagyon kevés olyan ércesedés van, ami olyan gazdag ródium feldúsulásban, hogy csak a ródium miatt érdemes legyen bányát nyitni érte. 
Rene Hochreiter bányászati elemző állítása szerint a nagyobb ródium felhasználók hosszútávú szerződéseket szoktak kötni, és ezeket a szerződéseket gyakran a palládium árfolyamához viszonyítják, mely szerint a felhasználók maximum a palládium árának ötszörösét kell megfizessék, akkor is, ha a ródium ennél fajlagosan nagyobbat emelkedik. A jelenlegi palládium ár 2390 usd/uncia, így a február 11.-i 10800 dollár/unciás ródium ár már elég közel van ehhez az elméleti felső plafonhoz.
Kérdés, ha a bányászati kapacitást már nem lehet tovább növelni, akkor honnan lehet a hiányzó ródiumot előteremteni? A ródium kínálat második legnagyobb eleme a reciklikáció, amely a teljes kínálaton belül tavaly 32%-ot ért el. A rakétaszerűen emelkedő árfolyamok ellenére a használt katalizátorok felvásárlását mindössze 11%-kal sikerült emelni a 2018-as 335 ezer unciás szintről a 2019-es 372 ezer unciára, miközben egyre nő a katalizátor lopások száma a ródium és más platina csoportba tartozó nemesfémek miatt.
 

Ródium befektetési piac  

Nézzük, hogy állnak a ródium ETP-k (tőzsdén kereskedett fizikai ródium alapok). A ródium ETP-kben tárolt ródium készlet 2014.-ben tetőzött 120 ezer unciával, majd az árfolyam emelkedésével a befektetők eladták a ródium kitettségüket, és mára szinte elhanyagolható, mindössze 20 ezer uncia ródium van a tőzsdei értékpapírok mögött, azaz már innen sem várható pótlólagos kínálat.
 
Tőzsdei ródium ETF állományok 2011-2020
 
 A tőzsdei fizikai ródium alapok ródium felhalmozása és a ródium árfolyama 2011-2019
Forrás: Johnson-Matthey
 
A ródium, mint fizikai nemesfémbefektetés szinte észrevehetetlen kategória az ipari felhasználás mellett. Ennek egyik fő oka, hogy a ródium áfás és így nagyon nagy áremelkedés szükséges a nyereség eléréséhez, a piac pedig a kis volumenek miatt igen illikvid. A másik oka, hogy a fizikai ródium fémet közvetlenül sem az ékszeripar nem tudja ékszer ródiumozásra felhasználni, sem pedig a katalizátorgyártók, azaz még szükséges egy köztes előkészítési folyamat, amit csak specialista finomítók képesek elvégezni.
 
1 unciás befektetési ródium lapka
 
 
Befektetési ródium 1 unciás lapka 
gyártó: Pamp, Svájc


Mi várható a ródium piacán 2020-ban?

 
A ródium üvegipari felhasználása közel 50%-kal esett 2019.-ben, és a magas árak miatt ebben a szegmensben akár további esés is várható, tekintve, hogy az üvegiparban némileg rugalmasabban tudják kezelni a ródium helyettesítését, mint az autógyártásban. Azonban a mintegy 50 ezer uncia körüli üvegipari felhasználás elhanyagolható az autóiparhoz képest.

A kínai koronavírus járvány amennyiben hamarosan lecseng, akkor nem fogja alapvetően meghatározni a kínai ródium keresletet, ha azonban nem tudják megfékezni, akkor az a világ autógyártásának visszaesésén keresztül a ródium keresletét is csökkenteni fogja.
 
Amennyiben az élet visszatér a normális kerékvágásba, és Kínában folytatódik a Kína 5-ös előírásról a szigorúbb 6-osra való áttérés (határidők: 2020 július: Kína 6a, és 2023 július: Kína 6b RDE teszteléssel együtt), akkor az a ródium keresletét tovább fogja növelni, igaz ugyan, hogy kisebb mértékben, mint 2019.-ben. Néhány város és provincia már 2019.-ben bevezette a szigorúbb előírásokat, és az eladott benzines üzemű autók kétharmada már 2019.-ben is megfelelt a Kína 6-os előírásoknak. 
A kínálati oldalon a dél-afrikai bányászati kapacitás az alacsony tőkebefektetési hajlandóság, valamint a gazdaság működési zavarai (pl. rendszeres áramkimaradás) miatt nem növelhető jelentősen, továbbá a reciklikáció drasztikus növekedése sem várható.
 
Mindezen hatások eredőjeként 2020.-ban nagy valószínűséggel folytatódni fog a strukturális deficit a ródium piacán és ez a további áremelkedés mellett szól, de azért ne feledjük mi történt 2008 őszén, azaz egy újbóli recesszió felbukkanása esetén a ródium árfolyama kártyavárként omolhatna össze.
 
A Conclude befektetési ródium lapkák felvásárlásával és értékesítésével egyedi megbízásos alapon foglalkozik. Kérjük hívjon elérhetőségeinken!