Címlap Hírek Az idei első negyedéves adatok visszaigazolják az arany menedékeszköz-szerepét

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az idei első negyedéves adatok visszaigazolják az arany menedékeszköz-szerepét
2020. április 20. hétfő, 09:10
Conclude Daily Gold
 

Az arany árak közel 6 százalékos növekedése mellett a londoni tőzsdén kívüli piac volumene 4320 milliárd dollárt ért el, ami 44 százalékkal magasabb érték az előző negyedévinél. 
 

2020 első negyedévének végén a sárga nemesfém ára a világ legnagyobb piacán, Londonban 5,8 százalékkal volt magasabb, 1608,95 dollár, mint január 1-jén (2020.04.20.-án 1680 dollár/uncia az árfolyam: a szerk.). Ugyanezen idő alatt a vezető tőzsdeindexek nagyot zuhantak, az S&P 500-as értéke ötödével, a FTSE-100 és a DAX több mint negyedével, míg a Hang Seng 17 százalékot meghaladóan esett.

 

 

A londoni tőzsdén kívüli (otc) aranypiac forgalma nagyot emelkedett – derül ki a London Bullion Market Association (LBMA) múlt héten publikált adataiból. Januárban – 22 nap alatt – 850 millió uncia cserélt gazdát, 1320 milliárd dollár értékben. Mennyiségben ugyanennyi fogyott februárban is, ám két nappal kevesebb idő alatt, miközben az áremelkedés hatására a tranzakciók összértéke 1370 milliárd dollárt ért el. A március viszont kiugró adásvételt hozott – abban a hónapban kezdett tombolni világszerte a koronavírus-járvány –, 22 nap alatt 1037 millió uncia forgott, 1630 milliárd dollár ellenében.

Összességében az idei első negyedévben 2736,7 millió uncia került új kezekbe, a forgalom pedig 4320 milliárd dollárra rúgott. Figyelemreméltó, hogy az utolsó „békenegyedévben”, 2019 októbere és decembere között, 64 nap alatt 2000 millió uncia cserélt gazdát, közel 3000 milliárd dollárért.

Az arany első negyedévi drágulása alatt szélsőséges áringadozásokra is sor került. A legnagyobbra március 6-17. között, amely időszak nyolc kereskedési napja alatt a sárga nemesfém jegyzése 12,7 százalékkal, 1687 dollárról 1472,35 dollárra esett, mielőtt elindult felfelé. Ez annak tudható be, hogy a befektetők az aranyaik eladásán realizált árfolyam nyereségből kompenzálják a többi eszközön elszenvedett veszteségeiket. A március közepi lokális mélypontot követően aztán az arany az általános pénz- és tőkepiaci bizonytalanság hatására kilőtt, 17 éve nem látott magas szintre jutott, annak ellenére, hogy egy évtizede nem volt ilyen volatilis az árfolyama.

Az idei első negyedévi kereskedési adatok alapján az LBMA aktualizálta az arany likviditását boncolgató tanulmányát. Ennek végkövetkeztetése, hogy a sárga nemesfém továbbra is vonzó, az felülteljesíti még a kiváló minőségű likvid eszközöket is. Valamennyi mérőszám visszaigazolja az arany évszázadok óta betöltött menedékeszköz-szerepét, s azt, hogy a sárga nemesfém a problémás időkben is megőrzi az értékét.