Címlap Hírek Az aranyrudak fektetik két vállra Törökországot?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az aranyrudak fektetik két vállra Törökországot?
2023. március 10. péntek, 14:16


Elképesztő, amit a török jegybank művel az aranytartalékával - napi 1 - 1,5 tonna aranyat adnak el, hogy csökkentsék a külkereskedelmi hiányt.


A Török Nemzeti Bank címere
 

83 tonnás rekordot ért el a fizikai arany törökországi importja 2023. januárjában, ami a 2022-es robusztus 379 tonnás éves beáramláshoz viszonyítva is kiugróan magas érték. Idén februárban az előzetes adatok alapján mintegy további 60 tonna aranyat importálhattak a hatalmas külkereskedelmi deficittel küzdő Törökországba.
 
 
A török külkereskedelmi mérleg egyensúlyát tavaly legjobban az arany- és az energiahordozók importja borította meg, ezért múlt héten - felsőbb utasításra - az éves aranybehozatal több, mint kétharmadát bonyolító Isztambuli Tőzsde felfüggesztette az aranyimport megbízások befogadását. A török aranypiac legnagyobb beszállítója maga a tőzsde, ugyanis az Isztambuli Tőzsdén kereskedett, legalább 99,5% tisztaságú, szabványosított „jegybanki aranyrudak” mentesek a behozatali vám és az ÁFA alól.

 

400 unciás, jegybanki tartalékba "való" Good Delivery aranyrudak

400 unciás Good Delivery aranyrudak az MNB páncéltermében

 
400 unciás (azaz 12,5 kilogramm súlyú) aranyrudak várnak auditálásra a Magyar Nemzeti Bank páncéltermében. Ezekhez hasonló aranyrudakat használnak fel a nagy ékszergyártók és finomítók az ékszerek és aranyrudak, illetve aranyérmék előállításához. Forrás: Magyar Nemzeti Bank mnb.hu (kattintással nagyítható)

Az intézkedés hírére pánik tört ki a török aranypiacon: a (jegy)bankok, finomítók és ékszergyártók közötti aranykereskedelemben használatos 400 unciás (~12,5 kg) jegybanki aranyrudak felára az unciánkénti 6-7 dollárról pillanatok alatt meghatszorozódott a török tőzsdén. A lokális aranypiaci összeomlást elkerülendő a török jegybank tűzoltásba kezdett: az elmúlt héten napi 1 – 1,5 tonnányi mennyiségben adott el aranyat a jegybanki aranytartalék terhére.


A jegybanki aranyeladások rövid távon ugyan leszorították a kereskedési költségeket a korábbi szintekre, és nagyrészt kielégítik az aranyat importáló helyi ékszergyártók és a befektetési aranyrudakat és aranyérméket gyártó aranyfinomítók keresletét - így átmenetileg a külkereskedelmi hiány további növekedését is lassítja - de hosszú távon megtépázhatja a török jegybank hitelességébe vetett bizalmat.


A törökországi fizikai arany import/export 2011 – 2022 között

Ábra a török aranypiaci import és export alakulásáról az elmúlt 5 évből

 
Közel 400 tonnányi jegybanki aranytömböt importáltak a törökök 2022-ben, amit többségében az ékszeripar és a befektetési aranyat előállító aranyfinomítók használtak fel tavaly. A befektetési arany keresletét jelentősen támogatta a török lírában mért aranyár drasztikus emelkedése Forrás: S&P Global, TCMB, Metals Focus, Conclude Zrt.


Hogyan lett annyira fajsúlyos tétel az arany importja, hogy közvetlen jegybanki beavatkozást követel meg a fenti helyzet kezelése?


Törökország a harmadik legnagyobb aranyékszer előállító a világon India és Kína után: 2022-ben 166 tonnányi ékszeraranyat állítottak elő mintegy 10 milliárd dollár értékben, amiből 143 tonnányit exportáltak a világ különböző pontjaira. Az ékszerpiac belső kereslete 37 tonnára rúgott a tavalyi évben, amivel a Közel-Keleten szintén dobogós helyezést ért el Törökország az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia után.

A török aranykereslet alakulása tonnában, 2017 – 2022 között

Ábra a török aranykereslet összetételenék alakulásáról az elmúlt 5 évben
 
Az ékszergyártók, a fizikai arany befektetők, és a török jegybank aranykeresletének alakulása az utóbbi hat évben. 2021-ben -0,4 tonnával csökkent a jegybanki tartalék. Forrás: Metals Focus, Conclude Zrt. (kattintással nagyítható)

Az ékszergyártáson felül a vagyonuk elértéktelenedésétől félő török magánszemélyek befektetési aranyrudak és aranyérmék iránti éhsége mintegy 85 tonnás (5,1 milliárd dollár értékű) aranykeresletet tett ki, ami az elmúlt öt év 72 tonnás átlagát is jelentősen meghaladja. A török befektetők menedékeszköz iránti vágya nem meglepő, tekintve, hogy a - hivatalosan - 64%-ot elérő 2022 decemberi infláció ellenére a török jegybanki alapkamat továbbra is mindössze 9%-on áll.


Az utóbbi években maga a török jegybank volt az egyik legnagyobb vevő a helyi aranypiacon: a török aranytartalék a 2017. májusi 116,1 tonnás szintről több mint ötszörösére, 586 tonnára nőtt (2023. február 24-ei adat). Ez a tartós aranyvásárlási program jól illeszkedett a török jegybank azon hosszútávú stratégiájába, hogy idővel a világ 5 legnagyobb aranytartalékával bíró jegybank közé kerüljön.

A világ jegybankjainak aranytartaléka tonnában 2022. IV. negyedévében (Top 30)


Ábra a jegybanki aranytartalékok rangsoráról 2022 utolsó negyedévéből
 

Jelenleg az USA (8.133,5 tonna), Németország (3.355 tonna), Olaszország (2.451,84 tonna ), Franciaország (2.436,75 tonna) és Oroszország (2.298,53 tonna) áll a világ legnagyobb aranytartalékával rendelkező jegybankjainak Top 5-jében a World Gold Council 2022. évvégi adatai alapján. Törökország (586 tonna) a 12., Magyarország (94,5 tonna) a 39. helyet foglalja el a ranglistán. Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt. (kattintással nagyítható)


A török jegybank az aranytartalék terhére történő arany értékesítést várhatóan a 2023. május 14-én esedékes parlamenti- és elnöki választásig fenntarthatja, ami számokra lefordítva azt jelenti, hogy az utóbbi napokban jellemző napi 1 – 1,5 tonnás volumen fennmaradása esetén mintegy ötödével, közel száz tonnával fog csökkenni a törökök aranytartaléka a következő hónapokban.  A perspektíva kedvéért, a 94,5 tonnás magyar aranytartalékot elérő-meghaladó mennyiségről van szó, és ez a rövidtávú tűzoltóakció évekkel hátrébb vetheti a török jegybankot a hosszú távú aranytartalékolási céljai elérésében.


A török aranypiacon zajló események intő jelként szolgálhatnak minden befektető számára: a jegybanki lazaság, pénznyomtatás és a politikai kézivezérlés olyan rendszerszintű problémákat okozott vagy fedett el, amik most kezdenek felbugyogni, és kezelésük hosszú távon rendkívül fájdalmas; a gazdasági-társadalmi fejlődést akár évekre visszavető kapkodáshoz vezethet. A hasonló helyzetbe kerülő országok polgárai számára a vagyoni védelmet a megfelelő mennyiségű fizikai arany megelőző célú, rendszeres vásárlása jelentheti.


Forrás: Metals Focus, Conclude Zrt.