Címlap Hírek Adóváltozás 2023: újabb érv a befektetési arany mellett

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Adóváltozás 2023: újabb érv a befektetési arany mellett
2023. június 02. péntek, 11:08

Valóságos sokként érhette a csütörtök reggeli kávé fölött bóbiskoló befektetési szakmát a szociális hozzájárulási adó megtakarításokra való kiterjesztéséről szóló rendelet. A befektetési aranyba fektetők megússzák az adó terhek növekedését - egyelőre.

Aranyrudak, aranyérmék és ezüstrudak és ezüstérmék 

 

Az új rendelet lényege, hogy 2023. július 1-től az Szja-tv. 65. § szerint minősülő kamatjövedelmek után (pl.: lekötött bankbetétek, értékpapírbefektetések és egyéb pénzügyi, befektetési eszközökön szerzett kamat, kivéve ingatlanalapok) a 15% személyi jövedelem adón felül további 13% szociális hozzájárulási adó megfizetésére kötelezik immár a magánszemély befektetőket is.

Az aranybefektetést - legyen az befektetési arany, aranyszámla, vagy papír arany - nem érinti az új rendelet. 

A rendelet egyértelmű célja, hogy tovább fokozza a kamatadó-mentes magyar állampapírok iránti keresletet, mintegy mesterséges versenyhátrányt teremtve a befektetési piac egyéb szereplői számára.


Azok számára, akik már elegendő állampapírállománnyal rendelkeznek, vagy egyéb okokból nem fektetnének állampapírokba, a Tartós Befektetési Számla nyitása nyújthat megoldást valamely befektetési szolgáltatónál, ami a teljes adómentességért cserébe legalább 5 évre szóló pénzlekötést jelent.

A befektetési arany eladásakor realizált nyereség az Szja-tv. 58. § alapján "ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem"-nek minősül, tehát a befektetési arany (ezüst, platina, vagy palládium) rudak és érmék adásvétele nem esik az új rendelet hatálya alá, továbbra is 15% SZJA terheli a fizikai aranybefektetésen elért nyereséget.


A papíraranyban (azaz tőzsdén kereskedett befektetési alapokban, ETF-ekben) tartott befektetésen elért árfolyam-nyereség után az Szja-tv. 67. § alapján továbbra is 15%-os adókulccsal adózhatnak a magyar adóilletőségű befektetők.
 


Ugyanakkor jó tudni, hogy az arany befektetési alapok jellemzően 2% körüli kezelési költsége 2-3 éves időtávon már meghaladja a legtöbb befektető által keresett 100 grammos befektetési aranylapkák és 1 unciás befektetési aranyérmék oda-vissza váltási költségét (árrését).


Mivel az aranybefektetés átlagos időhorizontja 5-7 év (de akár több generáció is lehet), ezért hosszú távú befektetés esetén érdemes a fizikai aranyrudak és aranyérmék vásárlását is megfontolni. 

 

WEBÁRUHÁZ 

 

Felelősség kizárás: A Conclude Zrt. adótanácsadási tevékenységet nem végez, adózással kapcsolatos kérdésekre legjobb tudomásunk szerint válaszolunk. Konkrét tanácsadásért kérjük forduljon adótanácsadójához, könyvelőjéhez!