Címlap Hírek Kapkodja a nemesfémeket a lakosság

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kapkodja a nemesfémeket a lakosság
2011. június 23. csütörtök, 07:43

Az elmúlt évben jelentősen növelte ezüst érme értékesítését az ausztrál verde, a Perth Mint. A növekvő világgazdasági aggodalmak és az inflációs fenyegetés (a legfőbb papírpénzek elértéktelenedése) miatt egyre inkább a nemesfémek felé fordultak a befektetők, akik tömegével kezdtek ezüst és arany érméket vásárolni. Miközben az intézményi befektetők és bankok már csökkentették vásárlásaikat, a kisbefektetők körében továbbra is népszerű maradt a fizikai nemesfém.

Nem panaszkodhat az ausztrál érem verde, a Perth Mint, hiszen tavaly július óta 10,7 millió darab 1 unciás ezüst érmét tudott értékesíteni, ami 66 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket és tízszer több mint 5 évvel ezelőtt. A legtöbb - főként európai és amerikai - vásárló új szereplő volt a piacon - mondta a cég értékesítési és marketing igazgatója, Ron Currie.

Az ezüst, vagy ahogy egyesek hívják a szegény ember aranya, igen népszerű lett az arany mellett, hiszen a papírpénzek értéke rohamosan csökkent, ahogy Európában éleződött az adósságválság, az amerikai jegybank nyakló nélkül nyomtatta a pénzt felhajtva az inflációt, ami egyre nagyobb problémát jelent már Kínában és Indiában is. Az ezüst árfolyama hatalmasat emelkedett, másfél év alatt több mint a duplájára nőtt. A márciusi árupiaci korrekcióban azonban 49,8 dollárról a mélybe repülve, végül 36,4 dollár környékén stabilizálódott az unciánkénti árfolyam. Currie szerint az ezüst még mindig szárnyal, és drágulni fog még a következő évben. 

 

 

Nem csak az ezüst, de az aranyérmék értékesítése is jól megy, hiszen a gazdasági és inflációs félelmek az arany árát is folyamatosan felfelé hajtják. Ahogy nő az arany ára, egyre többen szállnak be a piacra. Az intézményi befektetők és nagy bankok vásárlásai egyre csökkennek, az anyukák és apukák azonban tovább vásárolnak - magyarázta Currie.

Míg az ezüst árfolyamának alakulásában fontos szerepet játszik a nemesfém ipari felhasználása is, az arany sokkal inkább, mint egyfajta külön pénz jelenik meg a piacokon. Az ausztrál mezőgazdasági és természeti erőforrás minisztérium márciusi előrejelzése szerint az arany ára idén 1500, jövőre 1550 dollár körül alakulhat átlagosan. 

 

Ezüst árfolyam alakulása 2010.június és 2011.júnus között.

 

 Forrás: portfolio.hu