Címlap Hírek Újraindul az indiai aranypiac

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Újraindul az indiai aranypiac
2012. április 11. szerda, 10:38
Indiai ezüst-arany menyasszonyi ékszerMegállapodás született az indiai ékszerkészítők, kereskedők és a kormány között a 2%-os aranyvám többlet ügyben. Ez ismét felfelé mozdíthatja az arany árfolyamát.

Mint ismeretes az indiai kormány az eddigi 2%-nyi importvám mellé még 2%-nyi vámemelést szeretett volna kiróni, hogy helyreállítsa a növekvő aranyimport miatt felbillent fizetési mérleg egyensúlyát. Válaszul a több mint 600 ezer főre tehető indiai ékszerész társadalom idén március 17-én sztrájkba lépett és hosszú egyezkedés után sikerült is elérniük, hogy a márkanév nélküli arany alapanyagra nem fogják alkalmazni a többletvámot. Sőt az indiai kormány első ízben magán cég számára is lehetővé tette a közvetlen aranyimportot. A teherautó gyártásáról híres Tata cég csoportba tartozó Titan Industries cég lesz az első közvetlen aranyimportőr. A Mumbai tőzsdén forgó cég részvényei 5,9 %-os emelkedéssel reagáltak a hírre.
Az indiai aranyimport egyébként a sztrájk miatt drasztikusan visszaesett az előző év hasonló időszakához képest. Míg tavaly az első negyedévben 283 tonna volt az indiai import, addig az idén ez mindössze 90 tonna volt. Ez a tény hozzájárult a fizikai arany árfolyamának közelmúltbeli korrekciójához. Most az aranyimport újra indultával várható, hogy a kereskedők pótolni fogják az elmaradt beszerzéseik egy részét, ami rövid távon pozitív hatással lehet az arany árfolyamára.
 
Forrás: Mumbai/Mineweb - Conclude Zrt.