Címlap Hírek Lecsengőben az aranyláz?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Lecsengőben az aranyláz?
2012. június 07. csütörtök, 00:00

A Portfolio.hu-n jelent meg egy áttekintő cikk, melyben Juhász Gergely, a Conclude Zrt. vezérigazgatója is nyilatkozik. A cikket változtatás nélkül közöljük:

Az év eleji felfutást követően az arany árfolyama lefelé vette az irányt, és május végére le is dolgozta az Európai Központi Bank által is fűtött ralit. Az elmúlt hónapok áresése mögött elsősorban a spekulatív befektetők, hedge fundok kitárazása állt. Az elmúlt évhez képest azonban a - főként hosszú távra gondolkodó lakossági befektetők körében népszerű - fizikai aranyvásárlás is visszaesett, nem csak hazánkban, de Európában, Amerikában és Indiában is. A biztonságos menedék ígéretével kecsegtető fizikai arany népszerűségének csökkenése egyrészt azzal magyarázható, hogy az emberek az újabb és újabb gazdasági rémektől már kevésbé ijednek meg - mondta Varga Zoltán, az Arteus Capital vezérigazgatója, másrészt pedig aki akart, az az elmúlt években bevásárolt már. Hazánkban, de Németországban is emiatt már nem az egyösszegű nagyobb vásárlások, sokkal inkább a rendszeres megtakarítási programok váltak népszerűvé a fizikai arany piacán.

2011 első negyedévéhez viszonyítva nőtt, az előző negyedévhez képest viszont csökkent az aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) iránti kereslet, miközben az arany érmék és tömbök mindkét időtávon veszítettek népszerűségükből. Az idei első negyedévben az ETF-ek 51,4 tonna aranyat vásároltak, míg egy évvel korábban nettó 62,1 tonnát értékesítettek a piacon, vagyis a nettó keresletük egy évvel ezelőtt negatív volt. Ebben az időszakban értékesítette például Soros György is arany ETF-einek jelentős részét. Az idei első negyedévben az alapok vásárlása azonban főként a negyedév első két hónapjára korlátozódott, az áremelkedés lefékeződésével az ETF-ek vásárlása is megállt márciusban.

Az arany ETF-ek nettó arany kereslete (tonna) 2006 Q1 - 2012 Q1

Az arany érmék és tömbök iránti kereslet 337,9 tonnát tett ki az első negyedévben, ami az egy évvel korábbi hasonló időszakban még 17 százalékkal több (405,6 tonna) volt. A visszaesés elsősorban a tömbök piacán volt tapasztalható, az idei 260 tonnás kereslet ugyanis egy évvel korábban még közel 320 tonna volt, noha az historikusan a második legmagasabb negyedéves fizikai aranykeresletnek felelt meg.

A globális fizikai arany kereslet (tonna) 2006 Q1 - 2012 Q1
 
Bár fizikai mennyiségekben mérve az arany befektetői kereslete visszaesett, az arany árának emelkedésével az aranyba fektetett friss dollárok száma emelkedett az egy évvel korábbi időszakhoz képest is. A fizikai arany iránti kereslet mérséklődése ráadásul egyáltalán nem jelentős, különösen ha az elmúlt évek robusztus emelkedéséhez viszonyítjuk.

Legnagyobb visszaesés Indiában és Európában

A visszaesés mögött egyrészt az indiai kereslet megcsappanása állt. India az elmúlt években az arany legnagyobb fogyasztója volt, a makrogazdasági problémái miatt rendkívüli mértékben leértékelődő rúpia, az ékszerészekre kivetett forgalmi adó, és az aranyimportra kivetett vámok azonban jelentősen erodálták az indiai aranykeresletet. Az indiai befektetési aranykereslet 2011 első negyedévéhez viszonyítva 46 százalékkal esett vissza, noha ebben jelentős szerepet játszott, hogy a nagykereskedők hagyták kiürülni aranykészleteiket, ami később akár többlet vásárlást is jelenthet részükről. Az ETF-ek elterjedése miatt a második negyedévben az indiai befektetői aranykereslet emelkedésére számítanak a WGC szakértői. Hasonló visszaesés volt tapasztalható Ázsia harmadik legnagyobb aranyfogyasztójának számító Thaiföldön is. 

Az arany árfolyama dollárban és rúpiában mérve 2010.dec - 2012.ápr

A kínai befektetői kereslet viszont 13 százalékkal, 98,6 tonnára emelkedett, amit nagyban támogattak a kínai újévhez kötődő vásárlások. Indiával ellentétben az arany jüan ára jelentősen mérséklődött a tavaly augusztusi csúcsok óta, a kínaiak a továbbra is terítéken lévő inflációs félelmek miatt egyre szívesebben menekülnek aranyba, amit ráadásul a kormányzat is támogat. A fizikai arany népszerű volt más ázsiai országokban is, így például Indonéziában vagy Vietnámban, ahogy a közel-keleti országokban is.
 
A fizikai arany keresletének földrajzi megoszlása
 
Jelentősen, 32 százalékkal csökkent viszont a fizikai aranykereslet az Egyesült Államokban, így az első negyedévben mindössze 13,6 tonnányi arany érmét és tömböt értékesítettek az országban. A többek között a népszerű arany sas és buffalo érmék iránti kereslet visszaesésében szerepet játszott a profitrealizálás, az elmúlt négy év áremelkedése után sokan döntöttek ugyanis úgy, hogy értékesítik aranykészletüket. 
 
A fizikai arany kereslet 2011 első negyedévében és 2012 első negyedévében

A helyzet Európában még rosszabb volt. Az európai fizikai aranykereslet a 2011 első negyedévi 88,1 tonnáról 61 tonnára esett, a nagyobb országok közül egyedül Franciaországban nőtt enyhén az aranyérmék és tömbök vásárlása, miközben Németországban és Svájcban jelentős mértékben esett. Az, hogy a tomboló európai adósságválság, és az eurózóna felbomlásának réme sem készteti az európai befektetőket fokozódó fizikai arany vásárlásra, részben annak tudható be, hogy az emberek ingerküszöbe már sokkal magasabb, és emiatt kevésbé ijednek meg - mondta Varga Zoltán, az Arteus Capital vezérigazgatója.

A jegybankok még veszik az aranyat

A jegybankok, különösen a feltörekvő országokban továbbra is nagy vehemenciával vásárolják az aranyat, hogy csökkentsék tartalékaikban a dollár dominanciáját. A WGC adatai szerint az első negyedévben összesen nettó 80,8 tonna aranyat vásároltak a központi bankok, ez azonban 41 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi vásárláshoz képest, amikor 137 tonnát vettek (noha abból 93 tonnát Mexikó). A legnagyobb vásárlók közé tartozott az orosz, a mexikói, a kazah, és a fülöp-szigeteki jegybank, ez utóbbi kettő főként a saját országában megtermelt aranyat vásárolta fel.
 
A jegybankok nettó aranyvásárlása (tonna) 2006 Q1 - 2012 Q1
 
  
 A hazai aranypiacon is pang a kereslet

A nyugaton tapasztalható kereslet-visszaesés hazánkban is megmutatkozott, különösen az elmúlt hónapokban, tavaly év végén és idén januárban viszont a kedvezőtlen hazai események hatására még volt egy nagy roham a fizikai aranyért. A Solar Gold például az első negyedévben még nem tapasztalt kereslet-csökkenést 2011 azonos időszakához képest, azóta viszont érezhetően visszaesett az aranytömbök vásárlása. Az Arteus Capitalnél 2011 első negyedévéhez képest még 25 százalékos forgalom-emelkedés volt tapasztalható, de főként a nagyobb aranytömbök iránt náluk is lanyhult azóta az érdeklődés. A Conclude aranytömbjeiért még idén januárban sorban álltak a befektetők, azóta viszont az eladási forgalom pang, viszont aktivizálódtak az eladók és jelenleg több a visszavásárlási ügylet, mint az eladási - mondta el a Conclude vezérigazgatója, Juhász Gergely.

A hazai fizikai arany befektetéssel foglalkozó vállalatok vezetőinek egybehangzó véleménye, hogy az árfolyam jelenleg tapasztalható gyengülése csupán a rövid távon gondolkodó spekulatív befektetők eladásainak köszönhető, tehát az arany nem veszítette el biztonságos menedék szerepét. A befektetők azonban egyrészt megunták a rettegést az elmúlt évek folyamatos sokkhatásai után, másrészt aki akart, és volt is rá pénze, bevásárolt már - magyarázta Juhász Gergely, így az európai adósságválság újabb és újabb fejezetei már egyre kevesebb befektetőt késztetnek fizikai aranytömbök vásárlására.

Miközben a nagyobb összegekért vásárolható aranytömbök és arany érmék kereslete visszaesett, a fizikai arany, mint hosszú távú megtakarítás továbbra is népszerű maradt a rendszeres megtakarítási programokon, aranyszámlákon keresztül - számolt be az Arteus Capital és a Solar Gold vezetője. Ezek a programok ugyanis lehetővé teszik a befektetők számára, hogy rendszeres befizetésekkel, kisebb részletekben vásárolják meg fizikai aranyukat, ezek a számlák ráadásul likvidebb befektetést is nyújtanak.

Az arany árfolyamának rövidebb távú kilátásaival kapcsolatban viszont megoszlanak a vélemények. Míg az Arteus Capital vezérigazgatója, Varga Zoltán a korrekció befejeződésére számít, és az arany árát 1800-1900 dollár felé várja idén, különösen a görög helyzet esetleges elfajulása esetén, addig Juhász Gergely technikailag nem tartja kizárhatónak, hogy az arany még akár 1350 dollárig is leesik, mielőtt felfelé venné az irányt. A Solar Gold vezérigazgató-helyettese, Nagy Attila ugyan nagyobb korrekciót várt, de úgy véli, az 1500 dollár körüli szintek már megfoghatják a nemesfém esését, innentől pedig inkább ismét a drágulás időszaka következhet a piacon.
 
Arany uncia dollár ára 2010.április és 2012.június között

 

forrás: portfolio.hu