Címlap Hírek Arany, mint időtálló befektetés

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Arany, mint időtálló befektetés
2012. július 11. szerda, 14:16

Az elmúlt 11 év alatt az arany évi 19 százalékos átlagos megtérülést hozott, ezzel felülmúlta az összes hagyományos befektetési lehetőséget. Amíg az ezredfordulótól máig az arany ára 264 dollárról 1558 dollárra emelkedett, az amerikai tőzsdeindex, a S&P 500 1394 pontról 1310 pontra süllyedt. Az amerikai ingatlanok értékét kifejező National Composite Home Price Index 109 százalékról mindössze 128 százalékra erősödött.

Hogy megmutassuk, hogy az arany nem csak az elmúlt bő évtizedben bizonyult helyes választásnak, vizsgáljuk meg az árának az alakulását egy nagyobb időintervallumban.
Elsőként az előbb említett átlagos ingatlanárat kifejező indexet néztük meg az arany árának függvényében. A táblázatban azt látjuk, hogy 50 évvel ezelőtt egy átlagos amerikai ingatlant 550 uncia aranyért kaptunk meg; most ugyanennyi aranyért már több mint három átlagos ingatlant vehetnénk.

Aranyár és ingatlanár alakulása az USA-ban az elmúlt 50 évben

 

Az amerikai tőzsdeindex a nyolcvanas évektől egészen az ezredfordulóig erőteljes növekedésben volt. Vizsgáljuk meg, hogy 1971-től, a dollár aranyhoz való rögzítésének feloldásától kezdve 100 dollárnyi befektetés aranyba, illetve részvénybe fektetve mennyit hozott volna. Az eredmény látványos: az adatsorok azt mutatják, hogy míg a tőzsdén befektetésünk 12-szeres növekedést ért volna el, aranyba fektetve ugyanez a pénz ugyanennyi idő alatt a 35-szörösét érné.

 

Az arany és az amerikai tőzsde változása 1971-2012.

Amennyiben hosszabb távon nézzük a tőzsde és az arany viszonyát, például, a Dow Jones Index adatait az aranyár függvényében, 80 éves időtávban, a tőzsdei hozam akkor sem tudta volna az arany árát felülmúlni.
Sajnos, történelmi okokból ilyen időtávban nem állnak rendelkezésre magyar idősorok. Amivel némileg megragadható az arany áremelkedése: a forint bevezetésekor, 1946-ban egy gramm arany ára 13, 21 forint volt, jelenleg 11.350 Ft, azaz 860-szorosa az akkori árnak.  Az arány reciprokát véve kiderül, hogy egy élethossznyi idő alatt a forint körülbelül egy ezrelékét éri a bevezetéskori értékének.
Az arany hosszú távú teljesítményét vizsgálva azt látjuk, hogy nem csak 10 éves távlatban, de 40 és 80 éves távlatban is tudta legalább ugyanazt a hozamot produkálni, mint a részvény és ingatlan-beruházások, a legtöbb időtávban pedig jelentős mértékben múlta felül azokat.

Egy jól diverzifikált portfólióban tehát továbbra is van helye az aranynak, egy 10-15 százalékos súllyal jól kiküszöböli a portfólió többi elemének az árfolyam-mozgását.
A mostani aranyáresés jó beszállási pont lehet a vásárlóknak, hiszen a több évtizedes trend szerint az arany ára az indiai esküvői szezon beindulásával a szokásos nyári áresés után újra emelkedni fog. Az arany árának további támaszt adnak az euro körüli félelmek, illetve az amerikai törvényi változások. Ez utóbbiak értelmében a bankok már 100 százalékban elszámolhatják a tartalékukban az aranyat az eddigi 50 százalék helyett, így aranyvásárlási kedvük várhatóan erősödni fog.

Forrás: Conclude Zrt.