Címlap Hírek Arany és a Q3: minimum 30 %-os drágulás?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Arany és a Q3: minimum 30 %-os drágulás?
2012. november 07. szerda, 09:33

Conclude Daily Gold

Legalább 30 százalékos aranydrágulás várható attól, hogy a Fed sorrendben harmadik mennyiségi lazító (Q3) programja keretében havi 40 milliárd dollárt önt a piacokra, de akár hétszeres áremelkedés is lehetséges

– erre lehet következtetni abból, hogy a dollár aranyfedezettsége még soha nem volt ilyen alacsony: a kibocsátott dollár mennyisége mindössze 17%-ban van arannyal fedezve. A viszonyítási alap az amerikai Reserve Act, ami 1934. januárjában rögzítette az arany unciájának árát 35 dollárban. 

 

Az aranyfedezettség a II. világháború kitörése után érte el tetőpontját, majd fokozatos csökkenés után 1971-ben került addigi mélypontjára, amikor Nixon elnök – megelégelve, hogy a jegybankok tömegével váltották át pénzüket aranyra – felfüggesztette a dollár aranyra való átválthatóságát. Reagan elnök első ciklusa elején – az elődje, Carter elnök költekezését és a felpörgött inflációt vizsgáló bizottság felállításának pozitív fogadtatása hatására – az aranyfedezettség újra megközelítette történelmi maximumát, de aztán ismét meredek esés következett, mivel Reagan még elődjénél is jobban szórta a pénzt.  Ha az aranyfedezettség csak a 40%-os historikus átlagra állna vissza, a sárga nemesfém egy unciája akkor is  5154 dollár lenne, az 1934-es 1:1-es arányból viszont 12 884 dolláros aranyár adódna!

Forrás: IMF, World Gold Council, Federal Reserve, Bloomberg, Guggenheim Investments,

 

Aranyár-folyam:

egy hetes csúcsára, 1727 dollárra ugrott az arany ára kedd este, miután a piac már beárazta Obama újraválasztását, az ily módon folytatódó gazdaságélénkítő program ugyanis a sárga nemesfém drágulásához vezethet. Conclude Zrt.