Címlap Hírek Ezekre a magyar veszélyekre figyelmeztetnek Londonból

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Ezekre a magyar veszélyekre figyelmeztetnek Londonból
2012. november 10. szombat, 08:15

 A Magyarországgal kapcsolatos legjelentősebb kockázati tényező az új jegybankelnök megválasztása 2013 márciusában - írja pénteken kiadott összefoglaló anyagában Peter Attard Montalto, miután Budapesten tartózkodott és vezető döntéshozókkal találkozott. A Nomura londoni közgazdásza a találkozók alapján összegyűjtötte a legfontosabb kockázati tényezőket, amelyekkel a piaci szereplőknek érdemes tisztában lenniük Magyarországot illetően.

Budapesten járt a Nomura londoni elemzője, ahol döntéshozókkal és magyarországi bankok illetékeseivel találkozott. A pénteken kiadott anyagában benyomásait összegezve úgy fogalmaz Peter Attard Montalto, hogy Magyarország makrogazdasági kilátásai igencsak komorak, de a legtöbben egyetértettek azzal, hogy a kedvező külső környezet egy ideig még segíthet az országnak.



A találkozók alapján a közgazdász összegyűjtötte a legfontosabb Magyarországgal kapcsolatos kockázati tényezőket, amelyekre a piacok fókuszálhatnak a következő időszakban.

1. A zéró potenciális növekedésről alkotott vélemények egyre inkább elterjedtek.

2. Az októberi kiigazító csomagok gazdasági növekedésre gyakorolt negatív hatása is forró téma volt a találkozókon. Nagyon úgy tűnik, hogy a kormány még számos költségvetési megszorító csomagról fog dönteni, hogy tartani tudja a 2013-as és 2014-es hiányokat és elkerülje a brüsszeli büntetést. Az elemző nem túlságosan optimista az elkövetkező csomagok tartalmát illetően.

3. Az elemző szerint a hazai körökben egyöntetű az a vélemény, hogy a Magyar Nemzeti Bank külső tanácstagjai politikai irányítás alapján döntenek.

4. A külső MT-tagok sokkal nagyobb befolyásra tettek szert az új jegybanktörvény következtében, ám eddig nem éltek vele. A devizatartalék felhasználásával kapcsolatban konzervatívak maradtak eddig, az elemző szerint azonban ez csak azért van, mert nem kaptak iránymutatást a kormánytól.

5. A legfőbb kockázati esemény a márciusban az új jegybankelnök kinevezése lesz az elemző szerint. Olyan aggodalmak is megfogalmazódtak, hogy a jegybank két alelnökének júliusi távozása után igazgatósági szinten is változások lesznek az MNB menedzsmentjében. A jegybankelnök személyére vonatkozóan beindultak a találgatások, Peter Attard Montalto két forgatókönyvet lát jelenleg. Az egyik egy ismeretlen Fidesszel szimpatizáló akadémikus lehetne, hogy próbálják megtartani a jegybankelnök hitelességét a felszínen. A másik opció szerint egy olyan személy lenne a jegybankelnök, aki már jelenleg is hasonló vezető szerepet tölt be, mint az Államadósság Kezelő Központ jelenlegi vezérigazgatója, Töröcskei István. A legtöbb megkérdezett szkeptikusan nyilatkozott arról, hogy Varga Mihály kerülne az MNB élére, mivel túlságosan konzervatívnak és ortodoxnak tartják. Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági miniszter jegybankelnökké történő kinevezését tartanák a leginkább aggasztónak a hazai szakértők a Nomura elemzőjének benyomásai alapján. Az elemző azt is megjegyzi, hogy a miniszter ebben a pozíciójában akar maradni a ciklus végéig. Járai Zsigmond és Szapáry György személyét kizárták. Úgy tűnik, hogy az utolsó pillanatban születik döntés a személyről, várhatóan február végén - írja a közgazdász.

6. Az MNB új vezetése után csökkenhet a jegybank transzparenciája és erősebb késztetés lesz a szokatlan eszközök alkalmazására

7. Vegyesek az érzelmek azzal kapcsolatban, hogy a kormány erősebb állami jelenlétet szeretne látni a magyar bankszektorban.

8. Óriási bizonytalanság övezi a januárban életbe lépő pénzügyi tranzakciós illetéket.

9. Az elemző nem találkozott olyan várakozásokkal, hogy a közeljövőben létrejönne az IMF-megállapodás.

10. Ezek után az a fontos kérdés, hogy a kormány meddig tudja magát finanszírozni a piacokról, a Nomura elemzője szerint ez februárig tarthat, míg mások - leírása szerint - néhány hónappal tovább bírhatja az ország.

11. Fennáll a kockázata annak, hogy az infláció a most jelzettnél hosszabb ideig marad a cél felett.

12. Ez alapján úgy tűnik, hogy a kormány az inflációnál sokkal jobban aggódik a forint árfolyama miatt. Az eddigi intézkedések alapján az elemző úgy vélekedik, hogy a kormány számára rövid távon mindennél fontosabb az adósságcsökkentés és a költségvetési konszolidáció (még unorthodox formában is), a gazdaság növekedésénél is. Ez a mix azonban nem tartható fent a 2014-es parlamenti választásokra készülve - zárja összefoglalóját Peter Attard Montalto. 

 

Forrás: Portfolio.hu, 2012.11.09. 17:12.