Címlap Hírek Itt őrzik a világ aranyát: a New York-i FED aranytárolási kulisszái I.

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Itt őrzik a világ aranyát: a New York-i FED aranytárolási kulisszái I.
2012. november 13. kedd, 10:19

Conclude Daily GoldForrás: The Federal Reserve Bank of New York

A New York-i Liberty Streeten sétálók bizonyára nem is gondolnák, hogy a 33-as számú ház alatt 25 méterrel a világ legnagyobb „aranybányája” terül el: az Atlanti-óceán vízszintje alá ásott trezorokban őrzik a világ aranyát. 

Mintegy  200 millió uncia, azaz 6400 tonna aranyat rejtenek a New York-i Fed páncéltermei.  A száz ország aranytartalékát (a világ jegybanki aranytartalékainak 22%-át!) magába foglaló 122 fülkét védő trezorba nem vezet ajtó. A belépés egy a függőleges tengelye mentén forgó acél hengerbe vágott keskeny, 3 méter hosszú átjárón lehetséges. A 90 tonnás acél henger 140 tonnás keretbe van illesztve és víz ill.  légmentesen lezárja a trezorkamrákat, ha a biztonsági őrök elforgatják az acélhengert.

 

A nyitáshoz és záráshoz egyszerre több idő- és számzáras kódot kell beütni, amelyek Mintegy  200 millió uncia, azaz 6400 tonna aranyat rejtenek a New York-i Fed páncéltermei. Conclude Zrt.egyesével, több banki alkalmazott között vannak szétosztva, így nincs olyan, aki az összes kombinációt ismerné. A marcona kinézetű biztonsági őröket amúgy is szigorú kritériumok alapján választják ki, alaposan átvilágítva az előéletüket. Felvételüket követően is folyamatos vizsgálat alatt maradnak, évente kétszer pedig kézifegyverrel, vadászpuskával és karabéllyal is hozniuk kell a meglehetősen magasan meghúzott pontszámokat. Az aranytartalékok biztonságát a zártláncú kamerarendszer és az elektronikus felügyeleti szisztéma is garantálja, ami kevesebb, mint 25 másodpercen belül jelez, ha egy fülke ajtaja nyílik vagy zárul.

A világ aranytartalékát őrző páncélterem igazi mérnöki mestermű, egy földalatti háromemeletes bunker legalján helyet foglaló erődítmény.


 


 

 

 

 

Aranyár-folyam: 

A forintban jegyzett aranyárfolyam miatt az euró/forint árfolyamát is folyamatosan nyomon követjük. Ime az aktuális helyzet: a forint euró a rövidtávú ársávjának a tetején található, de továbbra is a forint gyengülésre vonatkozó kockázatok a meghatározóak.

  A forintban jegyzett aranyárfolyam miatt az euró/forint árfolyamát is folyamatosan nyomon követjük. Ime az aktuális helyzet: a forint euró a rövidtávú ársávjának a tetején található, de továbbra is a forint gyengülésre vonatkozó kockázatok a meghatározóak.