Címlap Hírek Egyre élénkebb aranykereslet

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Egyre élénkebb aranykereslet
2012. november 16. péntek, 08:09

 

Conclude Daily Gold

Tíz százalékkal nőtt az arany iránti kereslet a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest. Az 1084,6 tonnát kitevő összkereslet ugyanakkor 11 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, 1223,5 tonnás történelmi rekordtól, igaz, még így is meghaladta az utóbbi öt év 984,7 tonnás negyedéves átlagát.

A kereslet 57,6 milliárd dolláros összértéke 14 százalékkal, az 1652 dolláros unciánkénti átlagos aranyár pedig 3 százalékkal volt alacsonyabb a 2011 Q3-énál (harmadik negyedévnél). Az éves szintű csökkenés elsősorban az aranyrudak és -érmék iránt 16 százalékkal kisebb érdeklődésnek az eredménye, ami inkább a nyugat-európaiak

– mindenekelőtt a németek dominálta piacok – lanyhább vételi kedvének tudható be, mint sem profitrealizáló eladásoknak, de az még így is 23 százalékkal az utóbbi öt év átlaga felett maradt. Az ékszerek iránti kereslet 2 százalékkal, 448,8 tonnára esett, míg a technológiai szektor 6 százalékkal kevesebb, 108 tonna aranyra tartott igényt, noha kereslete stabilnak mondható. Az aranykínálat és az újrahasznosítás 2 százalékkal esett, míg a bányák 1 százalékkal kevesebb aranyat termeltek. Éves szinten csupán az aranyba fektető ETF-kbe és hasonló termékekbe áramló tőke nőtt, az viszont jelentősen, 56 százalékkal. A központi bankok 97,6 tonnát kitevő aranyvásárlása alig maradt el az utóbbi hét negyedév 100 tonnás átlagától, ráadásul összességében az idén már 9 százalékos emelkedést mutat. Az arany ETF-ek előretörése és a jegybanki aranyvásárlások folytatódása arra utal, hogy a sárga nemesfém megőrizte az elsődleges menedékszerepét. S a nyugat-európai és amerikai jegybanki mennyiségi lazító programok, valamint a Keleten – elsősorban Indiában és Kínában – folytatódó növekedési sztori továbbra is kedvező alapot teremthetnek az aranypiac növekedéséhez. Az indiai piac magához térését jelzi az egy év alatt 9 százalékkal, 223,1 tonnára ugrott aranykereslet, ami a megnövekedett ékszer- és befektetésiarany-vásárlásokkal magyarázható. Ezzel szemben a kínaiak érdeklődése – az ország gazdasági lassulása miatti negatív szentiment hatására – 8 százalékkal, 176,8 tonnára csappant.

 

Tíz százalékkal nőtt az arany iránti kereslet a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest. Az 1084,6 tonnát kitevő összkereslet ugyanakkor 11 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, 1223,5 tonnás történelmi rekordtól, igaz, még így is meghaladta az utóbbi öt év 984,7 tonnás negyedéves átlagát. Conclude Zrt.