Címlap Hírek Rekord ezüstár jöhet?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Rekord ezüstár jöhet?
2012. november 19. hétfő, 08:10

 

Conclude Daily Gold

Akár az 50 dollárt közelítő történelmi árrekordot is megdöntheti az ezüst – jelenleg 32 dollár körüli – unciája 2013-ban, miután a jegybanki mennyiségi lazító programokkal kapcsolatos aggodalmak hatására a befektetők a nemesfémekbe menekíthetik pénzeiket.

A rekorddöntéshez ugyanakkor a világgazdasági kilátások javulása is elengedhetetlen, hogy annak kapcsán az ipari felhasználók is növeljék nemesfém-keresletüket. Ez esetben már az idei év végére 36 dolláros ezüstár alakulhat ki az egyik legnevesebb nemesfémkutató és -elemző központ, a Gold Fields Mineral Services (GFMS) szerint. A növekvő befektetői étvágy 2011-ben már rekordszintre repítette az ezüstjegyzéseket, amit azonban korrekció követett. Ezúttal is a befektetők vásárlásainak lehet döntő szerepe abban, hogy ne maradjon parlagon az a többletkínálat, mely az ezüstbányák immár tíz éve folyamatosan – becslések szerint az idén 4,3 százalékkal, 797 millió unciásra – növekvő termelése és a fejlett országok mérsékelt gazdasági növekedése miatt 2012-ben 6 százalékkal csökkenő ipari kereslet miatt keletkezett. A gyártó cégek ugyanis az ezüstöt olcsóbb alapanyagokkal próbálták helyettesíteni, miközben a fogyasztók is visszafogták az ezüstvásárlásaikat. Kivéve a feltörekvő piacokat – mindenekelőtt Kínát –, ahol többet értékesítettek e nemesfémből. Ám pont az intheti óvatosságra az ezüstár-emelkedésben reménykedőket, hogy a növekvő ezüstkínálat elhelyezése ennyire függ a befektetői szentimenttől. Az ugyanis – mint azt már sokszor megtapasztalhattuk – hamar megváltozhat.

 

Akár az 50 dollárt közelítő történelmi árrekordot is megdöntheti az ezüst – jelenleg 32 dollár körüli – unciája 2013-ban, miután a jegybanki mennyiségi lazító programokkal kapcsolatos aggodalmak hatására a befektetők a nemesfémekbe menekíthetik pénzeiket. Conclude Zrt.

 

Forrás: GMFS