Címlap Hírek FED-vészforgatókönyv: 12 %-os munkanélküliség?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
FED-vészforgatókönyv: 12 %-os munkanélküliség?
2012. november 20. kedd, 09:14

 

Conclude Daily Gold

A FED kérte a harminc legnagyobb amerikai bankot, hogy január elejéig számoljanak be, tőkéjük elegendő lesz-e, ha egy mély recesszió során az októberben 7,9 százalékos munkanélküliség eléri a 12 százalékot. Ezzel a Fed nyilvánvalóan a fiscal cliff automatikus életbe lépése esetén várható növekvő munkanélküliséggel számoló vészforgatókönyvet teszteli.

A FED kérte a harminc legnagyobb amerikai bankot, hogy január elejéig számoljanak be, tőkéjük elegendő lesz-e, ha egy mély recesszió során az októberben 7,9 százalékos munkanélküliség eléri a 12 százalékot. Ezzel a Fed nyilvánvalóan a fiscal cliff automatikus életbe lépése esetén várható növekvő munkanélküliséggel számoló vészforgatókönyvet teszteli., Conclude Zrt.

Emellett e bankoknak az USA reál-GDP 5 százalék körüli, a részvényárak több mint 50 százalékos, valamint az ingatlanárak 20 százalék feletti zuhanására is felkészülteknek kell lenniük. Bár a most felvázolt szcenáriók meglehetősen mellbevágóak, még mindig enyhébbek annál, mint amilyen zuhanás a 2007 végétől 2009-ig pusztító recesszió idején bekövetkezett. Akkor a munkanélküliségi ráta 4,7 százalékról 10 százalékra ugrott, az amerikai gazdaság egyetlen negyedév alatt

– 2008 utolsó három hónapjában – 8,9 százalékkal zuhant, az ingatlanárak pedig korábbi csúcsaik durván kétharmadára mentek le. Az először 2009-ben végrehajtott stressz-tesztek célja, hogy kiderüljön, a bankoknak van-e elegendő tőkéjük ahhoz, hogy még a drámaian romló gazdasági körülmények közepette is képesek legyenek folytatni tevékenységüket. A teszteredmények alapján dönt a FED arról, hogy megengedi-e a bankoknak az osztalékfizetést és a részvény-visszavásárlásokat. A legutóbbi, 19 bankra kiterjedő idén márciusi FED-teszten négyen – az Ally Financial, a Citigroup, a Metlife és a SunTrust – nem tudtak elegendő tőkét felmutatni, ami nagyban hozzájárult a Citigroup vezérigazgatója, Vikram Pandit idén októberi távozásához. A 19 bank 2009 első negyedévében még 420 milliárd dolláros tőkéje a tesztek eredményeként 2012 második negyedévére 803 milliárdra hízott. A FED-del egyidejűleg egyébként az amerikai betétbiztosító, a Federal Deposit Insurance és a bankfelügyelet, az Office of the Comptroller of the Currency száznál több, egyenként legalább 10 milliárd dollár tőkéjű pénzügyi intézmény stressz-tesztjét végzi el, csak a 10 milliárdosnál alacsonyabb tőkéjűek maradnak ki a szórásból.

Forrás: MarketWatch