Címlap Hírek Még az aranyat is veri: virágzó marihuána-biznisz

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Még az aranyat is veri: virágzó marihuána-biznisz
2012. november 22. csütörtök, 08:09

 

3000 százalékkal lőtt ki a legálisan orvosi marihuánát terjesztő Medbox részvényeinek árfolyama a MarketWatch cikke kapcsán. Conclude Zrt.

Conclude Daily Gold

3000 százalékkal lőtt ki a legálisan orvosi marihuánát terjesztő Medbox részvényeinek árfolyama a MarketWatch cikke kapcsán.

Az ominózus cikk azt taglalta, hogyan lehet befektetni a legális, azaz krónikus betegségek – mint a rák, az AIDS, a szklerózis multiplex vagy az epilepszia – gyógyításánál használható marihuánába, s az ilyet terjesztő néhány small cap OTC-cégek közül a Hollywoodi-i székhelyű Medboxot hozta fel példaként. Erre az addig hosszú hónapokon át 2,5-6 dollár között forgó Medbox-papírok árfolyama 215 dollárig rakétázott, ami a cég piaci kapitalizációját 45 millió dollárról 2,3 milliárd dollárra értékelte fel, s csak azt követően indult lefelé, hogy a Marketwatchnak nyilatkozó Medbox-alapító, Vincent Mehdizadeh sajtóközleményben próbálta hűteni a kedélyeket, mondván, a reális ár 5-10 dollár között lehet, de hát „a piac azt csinál, amit akar”.

Azóta egyébként a részvények meglehetősen volatilisek: árfolyamuk előbb 215-ről 20 dollárra estek, majd tegnapra ismét 62 dollárig repültek. A részvény múlt heti kiugró, 600-700 ezer dolláros forgalma nagybefektetők vagy hedge fundok adásvételeit sejteti a háttérben. Ezt a Medbox-vezér nem tudta megerősíteni, ugyanakkor azt állította, ügyvédeivel már vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehet kárpótolni azokat, akik a szélsőségesen magas árfolyamon vásároltak be a papírokból, majd buktak óriásit a negatív korrekción. De miért van szükség egyáltalán kártérítésre, hiszen a Medbox-részvények őrült ralliját előidéző cikk azt is hangsúlyozta, rendkívül kockázatos legális marihuánát terjesztő cégekbe invesztálni? Hiszen az országszerte legális marihuánát is árusító mintegy 3 ezer patika közel egyhatoda húzta le a rolót, illetve záratta be azokat a szövetségi kormány. Márpedig a Medbox 130 patikát üzemeltet és decemberben további 40 megnyitásával szeretné növelni gyógyszerpiaci részesedését. A cég ugyanis biztos a fényes jövőben. Várakozásai szerint forgalma az idei háromnegyedévi 1,3 milliárd dollárral szemben 2014 végén 24 milliárd, 2016 végén 48 milliárd dollár lehet, ami 10,2-22,1 millió dolláros „egészséges” EBITDA-t termelhet ezen időszakban. A kirobbanó eredmények Mehdizadeh szerint már megalapozhatják a most még csak a spekulánsok által felvert 215 dolláros árfolyamot. „Az igazi vállalatoknak nincs szükségük reklámra” – jelentette ki magabiztosan a MarketWatch-cikkbe példaként azért valahogyan bekerült cég vezére.

 

 

  A kirobbanó eredmények Mehdizadeh szerint már megalapozhatják a most még csak a spekulánsok által felvert 215 dolláros árfolyamot. Conclude Zrt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: MarketWatch, Bloomberg