Címlap Hírek Nem fénylik az arany Dél-Afrikában

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Nem fénylik az arany Dél-Afrikában
2012. november 27. kedd, 09:44

 

Conclude Daily Gold

Dél-Afrika második legnagyobb aranytermelője, a Gold Fields Ltd. idei harmadik negyedéves nettó eredménye több mint 30 százalékkal lett kisebb az egy évvel korábbinál a bányászai elhúzódó munkabeszüntetései okozta termeléskiesés, valamint növekvő energia- és kitermelési költségei miatt. Mindezek hatására a cég valószínűleg átszervezi dél-afrikai tevékenységét.

 Dél-Afrika második legnagyobb aranytermelője, a Gold Fields Ltd. idei harmadik negyedéves nettó eredménye több mint 30 százalékkal lett kisebb az egy évvel korábbinál.

A johannesburgi székhelyű társaság idei harmadik negyedévi nettó eredménye 1,424 milliárd rand lett, szemben az egy évvel korábbi 2,055 milliárddal, noha közel 11,4 milliárd randos árbevétele 335 millióval haladta meg a tavalyi év első kilenc hónapjáét. A Gold Fields eredményét egyrészt az nyirbálta meg, hogy a dél-afrikai főváros nyugati részén elhelyezkedő KDC nevű bányájában júliusban tűz pusztított, másrészt, hogy több üzeme 23 napig állt a dolgozók októberig tartó sztrájkja miatt, ami termeléscsökkenéshez és a költségek emelkedéséhez vezetett.

A Gold Fields 811 ezer uncia aranyat termelt ki a harmadik negyedévben, szemben az előző év azonos időszakának 900 ezrével. A cég korábban azt közölte, hogy éves aranytermelését 2015-re 5 millió unciásra szeretné feltornászni. „A törvénytelen munkabeszüntetés, amelyben mintegy 29 ezer dolgozónk vett részt, súlyosan veszélyezteti több bányánk fenntartását” – közölte a Gold Fields vezérigazgatója, Nicholas J. Holland, akit 2011-ben a cég bőkezűen, 22,7 millió dolláros bónuszban részesített. Holland szerint a jelentősen megemelkedett villamosenergia-árak és növekvő kitermelési költségek középtávon szükségessé teszik a dél-afrikai tevékenységük jelentős átszervezését.

A 10 milliárd dollárt érő Gold Fields a legnagyobb aranybánya-alapok oszlopos tagja, emellett részvény indexekben és az ETF-ekben is benne van. Részvényeinek idei teljesítménye azonban jelentősen elmaradt a referenciának tekinthető Amex Gold Bugs indexétől.

 

A Gold Fields az idei évben 15%-kal teljesítette alul a referencia index Gold Bugs Index-et (HUI)

 

A Gold Fields az idei évben 15%-kal teljesítette alul a referencia index Gold Bugs Index-et (HUI), Conclude Zrt.

 

 

A cégé Ghána legnagyobb felszíni aranybányája, a Tarkwai is, emellett Ausztráliában és Peruban bányászik aranyat.  Fő tulajdonosairól ugyan nincs információ, de olyan ismertebb intézményi befektetők tartanak Gold Fields-részvényt, mint a First Eagle Investment Management LLC (6,42 százalék), a Van Eck Associates Corporation (4,76 százalék), a Paulson and Co. , Inc (0,9 százalék), a Renaissance Technologies LLC (0,85 százalék).

A dél-afrikai bányaipart az alacsony bérek és rossz életkörülmények miatt augusztusban a Lonmin Plc-nél indított sztrájkok tépázták meg. Miután a rendőrség a sztrájkoló tömegre tüzet nyitva 34 embert megölt, a sztrájk átterjedt az arany- és vasbányászatra. A sztrájkok hatására jelentősen csökkent az aranytermelés, emiatt Afrika legnagyobb aranybányászati cége, az AngloGold Ashanti Ltd. a múlt hónapban már tevékenységének átszervezését helyezte kilátásba, ami üzembezárásokat jelenthet. Elemzők szerint az aranybányászati cégek a megnövekedett munkaerő- és energiaköltségeik miatt a következő hónapokban ugyancsak üzembezárásokra és elbocsátásokra kényszerülhetnek. A három legnagyobb dél-afrikai aranytermelőnek – köztük a Gold Fields-nek és az AngloGold-nak – 2 százalékos béremelést kellett végrehajtaniuk, hogy véget vessenek a sztrájkoknak.

Noha a Gold Fields számai továbbra is impozánsak, a részvény árfolyama elmarad a várakozásoktól, ami jórészt a dél-afrikai bányaipart sújtó egyre kiterjedtebb gondokról tanúskodik.

A Gold Fields részvényeinek árfolyama a New York-i értéktőzsdén az elmúlt egy évben, dollárban

 

A Gold Fields részvényeinek árfolyama a New York-i értéktőzsdén az elmúlt egy évben, dollárban. Conclude Zrt.

 

 

Forrás: The Wall Street Journal, Yahoo! Finance