Címlap Hírek Készpénzforgalom korlátozása: irány az arany!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Készpénzforgalom korlátozása: irány az arany!
2012. november 28. szerda, 08:56

 

Conclude Daily Gold

A Spanyolországba látogató külföldieknek is 25 százalékos büntetést kell fizetniük november 19-étől, ha a készpénz limit felett fizetnek. Az egyre jobban elharapózó készpénzforgalom korlátozás elől már eddig is sokan aranyba menekítették pénzüket, s ez felgyorsulhat, mivel az adóelkerülés visszaszorításának céljával egyre több országban lép életbe korlátozás.

 A Spanyolországba látogató külföldieknek is 25 százalékos büntetést kell fizetniük november 19-étől, ha a készpénz limit felett fizetnek. Az egyre jobban elharapózó készpénzforgalom korlátozás elől már eddig is sokan aranyba menekítették pénzüket, s ez felgyorsulhat, mivel az adóelkerülés visszaszorításának céljával egyre több országban lép életbe korlátozás. Conclude Zrt. Forrás: Bloomberg

Ha tehát egy Spanyolországban turistáskodó például egy 20 ezer euró értékű festményért készpénzben fizet, akkor 5 ezer euró büntetésre számíthat, ráadásul lehet, hogy csak több hónap késéssel kopogtat nála a madridi adóhatóság. A korlátozás csak a spanyol magánszemélyek közötti tranzakciókra nem vonatkozik, azokban nincs határa a készpénzes fizetésnek, a 2500 euró feletti készpénzes tranzakció kizárólag akkor büntetendő, ha abban legalább egy vállalkozó részt vesz.


Egyre több ország próbálja a készpénzforgalom korlátozásával visszaszorítani az adóelkerülést. Franciaországban a készpénzes fizetés felső határa már több éve 450 euró, Olaszországban pedig idén június 1-jétől 999 euróig lehet csak készpénzben Egyre több ország próbálja a készpénzforgalom korlátozásával visszaszorítani az adóelkerülést. Conclude Zrt. Forrás: Bloombergkiegyenlíteni az ellenértéket. Mexikóban január közepén lép életbe az a Felipe Calderon leköszönő elnök által aláírt törvény, ami ugyan a határokat magasabban húzta meg – az ingatlan vételárát maximum 38 750, míg a gépjárművekét, ékszerekét, műtárgyakét és szerencsejátékokét 15 500 dollárig lehet készpénzben rendezni –, ám a vétkesekre szigorúbb, akár öt éves börtönbüntetés is várhat. Magyarországon kizárólag a vállalatokra vonatkozik az a törvényi előírás, miszerint egy naptári hónapban, egy szerződés alapján maximum 1,5 millió forintot fizethetnek ki készpénzben.

 

A párnacihákban tartott készpénz a korlátozások hatására – párosulva az infláció miatti viszonylag gyors elértéktelenedésével – még kevésbé lehet kézzelfogható biztonsági tartalék, ezért még inkább felértékelődhet a fizikai arany értékmegőrző és pénzhelyettesítő funkciója

 

Forrás: Bloomberg, Conclude