Címlap Hírek Csökkenő platinatermelés

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Csökkenő platinatermelés
2012. december 20. csütörtök, 09:06

 

Conclude Daily Gold

400 ezer unciás nettó platinakereslet maradhat kielégítetlen az idén, szemben a tavalyi 430 ezres túlkínálattal. Mivel pedig e ritka nemesfém ára sem alacsony, az autóiparban egyre többen helyettesítik az olcsóbb ezüsttel.

 Dél-afrikai platinabányászok tiltakozása. Forrás: Conclude Zrt., businessinsider.com

A kereslettől elmaradó – az előző évinél egytizeddel alacsonyabb, 5,84 millió unciás – idei kínálatért elsősorban Dél-Afrika okolható, ahol az alulfizetett alkalmazottak sztrájkjai, valamint a nem hatékony bányák bezárása miatt az idén 600 ezer unciával kevesebb platinát hozhatnak a felszínre, hiszen a többi platinatermelő régió teljesítménye valószínűleg nem változott. A dél-afrikai eladások 4,25 millió unciára, 11 éve nem látott alacsony szintre zuhanhatnak.

A globális autóipar platinakereslete 1 százalékkal, 3,07 millió unciára csökkenhet, miután az európai dízelautókban használt katalizátorok gyártásának visszaesése miatti alacsonyabb nemesfém-felhasználást nem kompenzálhatja teljes egészében a magasabb japán és indiai ipari kereslet, valamint a nagyobb teljesítményű, strapabíró járművek platinaigénye. Nem tudja pozitívba lendíteni az összpiaci mérleget, hogy az ékszerüzletág platinakereslete 3 éves rekordjára, 2,73 millió unciára ugorhat, elsősorban a kínai költekezési kedv miatt sorra nyíló ékszerboltok készletének feltöltése következtében 1,92 millió unciásra hízó kínai kereslet hatására. Ezzel szemben ugyanis a platina ipari kereslete 13 százalékkal, 1,79 millió unciára eshet 2012-ben, elsősorban az üveggyártás és az elektronikai szektor mérsékeltebb igényének hatására. A fizikai platina befektetési kereslete ugyanakkor némi növekedést követően, 490 ezer uncia körül végezhet, miután a növekvő árak vonzóvá tették a platinába fektető ETF-kbe történő invesztíciót. A japán platinarudak és -érmék vásárlása további keresletet támaszt.

A Johnson Matthey brit multinacionális vegyipari és nemesfém-gyártó cég szerint a platina újrahasznosítása 11 százalékkal, 1,83 millió unciára csökkenhet 2012-ben, a nemesfém-visszanyerők ugyanis az alacsonyabb felvásárlási átlagárak miatt kevesebb katalizátort szereltek ki a használt autókból. Ugyancsak alacsonyabb lehet a törtékszer-újrahasznosítás a 2011-es erős év után. Ám a platina annyival mégsem lett olcsóbb, hogy ne késztetne egyeseket arra, hogy azt az olcsóbb ezüsttel kiváltsák. Elsőként, 2009-ben a japán Mitsui Kinzoku jelentette be, hogy a dízel részecskeszűrésben az ezüsttel helyettesíti a platinát, nemrég pedig egy másik japán cég, a Mitsui Tenneco számolt be arról, hogy platináról ezüst-alapú technológiára tér át.


Forrás: Conclude, Johnson Matthey

 

Forrás: Conclude, Johnson Matthey