Címlap Hírek Jegybanki aranyvásárlási láz

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Jegybanki aranyvásárlási láz
2012. december 27. csütörtök, 09:30

Egyre több latin-amerikai ország kap kedvet ahhoz, hogy dollártartalékait aranyra váltsa át, miután a sárga nemesfém még egy ideig hatékonyabb menedékeszköznek tűnik.

Aranyrudak előkészítése szállításraHugo Chavez tavaly augusztusban adta meg a jelet, bejelentve, 211 tonna aranyat hazaszállíttat Venezuela – főként angol bankokban szunnyadó – 365,8 tonnás tartalékából. Előbb Mexikó, nemrég pedig Brazília kezdett masszív aranyvásárlásba. Szambaország augusztustól novemberig a duplájára, 67,2 tonnára növelte aranytartalékát, ez 12 éve nem látott magas érték. De mellette az utóbbi időben egyre több latin-amerikai ország kapott kedvet aranytartalékai gyarapításához. Kifizetődőbbnek tűnik ugyanis számukra, ha pénzügyi tartalékaikat az elhúzódó válságban folyamatosan leértékelődő dollár – mint fő tartalékvaluta – helyett az egy ideig jóval értékállóbbnak tűnő sárga nemesfémben tartják.

A növekvő amerikai adósságszolgálat miatt ugyanis megnőtt az esélye egy újabb recessziónak, miközben nincs jele olyan gazdaságpolitikának, ami hosszú távon fundamentálisan megtámogathatná a zöldhasút. Ezt felismerve Brazíliához, Mexikóhoz, Kolumbiához hasonlóan egyre több feltörekvő ország forgathatja át valutatartalékai egyre nagyobb részét aranyba.  E folyamat már elkezdődött: a világ jegybankjai közel 374 tonna aranyat vásároltak az év első kilenc hónapjában, s keresletük miatt az éves aranyvásárlások mértéke hosszabb távon durván 500 tonna körül stabilizálódhat. Csak érzékeltetésül: ez megfelel az európai és észak-amerikai éves ékszerfogyasztásnak. Persze az, hogy a központi banki aranyvásárlások az idén meghaladhatták a tavalyi 457 tonnás rekordot, az olyan óriásvevőknek, mint Oroszország, India és Törökország volt köszönhető. A latin-amerikai vásárlási potenciált azonban érzékelteti, hogy a régió egyik legnagyobb országa, Brazília 379 milliárd dolláros tartalékának kevesebb, mint 1 százaléka van most aranyban. De vajon elég fizikai arany áll rendelkezésre e folyamatosan növekvő kereslet kielégítéséhez? 

Az Magyar Nemzeti Bank bejárata

Magyarország rendszerváltáskor még 65 tonnás aranytartalékából mára alig 3 tonna maradt, mivel 62 tonnát eladott az MNB. Kétségtelen, hogy akkor a dollár jóval többet hozott a sárga nemesfémnél, ráadásul az országnak minden kézzelfogható pénzre szüksége volt. Ám a 65 tonna ma legalább a dupláját érné.

Most az MNB bőséges, november végén közel 35 milliárd eurós pénztartalékkal rendelkezik, miközben az előrejelzések a dollár és az euró arannyal szembeni leértékelődését vetítik előre. Talán érdemes lenne csatlakozni a világtrendhez?

 

Forrás: Conclude Zrt., IMF, Bloomberg, Financial Times