Címlap Hírek Arany kontra fiscal cliff és Fed

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Arany kontra fiscal cliff és Fed
2013. január 04. péntek, 08:52

Conclude Daily Gold

Negatív korrekciója ellenére az arany rövid távon drágulhat, miután az amerikai költségvetési szakadék átugrása csak két hónappal elodázta az állami kiadások csökkentését és az adósságplafon megoldását, miközben a Fed mennyiségi lazításának idei befejezése sem lefutott még.

Barack Obama. Forrás: ferrellgummit.word, Conclude Zrt.

Az aranyár kéthetes csúcsáról való lefordulását több tényező idézte elő. Mindenekelőtt az, hogy a világ legbefolyásosabb központi bankja, a Fed decemberi ülésének csütörtökön közzétett jegyzőkönyve szerint többen is a tavaly megkezdett kötvényvásárlási program – mely keretében kezdetben havi 40 milliárd dollár értékben jelzálogfedezetű kötvényt, majd decembertől további havi 45 milliárd dollárért rövid lejáratú állampapírt vásárol – 2013 év vége előtti befejezését szorgalmazta. A pénznyomda leállítása enyhíthetné az inflációs nyomást, ami elől eddig sok befektető aranyba menekítette pénzét.

Ráadásul a javuló decemberi USA foglalkoztatottsági adatok – a vártnál 75 ezerrel több, 215 ezer új munkahely létrejötte az amerikai magánszektorban – növelte a dollár iránti keresletet, miközben India kilátásba helyezte, 4-ről 6 százalékra növeli az aranyimportra kivetett vámot, miután folyó fizetési mérlegének rekordhiánya a mumbai központi bank szerint 80 százalékban a sárga nemesfém behozatalának köszönhető. Az emelkedő aranyimport-vám 20-25 százalékkal is visszavetheti a világ legnépesebb – egyúttal legnagyobb aranyvásárló – országának idei behozatalát. Ám elemzők szerint a Fed mennyiségi lazító programjának befejezésére még nem lehet mérget venni. Irányváltást a monetáris politikában amúgy is a zéró közeli alapkamat növelése jelentené, ez pedig még egy ideig nem tűnik reálisnak. Ezért is az arany gyengülését elemzők átmenetinek tartják. Rövid távon az erősítheti az arany menedékszerepét, hogy az Obama és a republikánusok közötti hétfői fiscal cliff-megállapodás révén emelkedő adók nyomás alatt tarthatják a dollárt. A költségvetési kiadások csökkentése ugyanis csak két hónappal elhalasztódott, arra február végén mindenképpen sort kell keríteni, addig pedig a gazdasági szereplők kivárhatnak: a cégek jegelhetik beruházásaikat, a lakosság pedig későbbre halaszthatja vásárlásait, ami a gazdaság stagnálásához vezethet. Ráadásul két hónap múlva az amerikai adósságplafonra is megoldást kell találnia Washingtonnak, hiszen azt csak rendkívüli intézkedésekkel tudja tartani, például az állami szállítók számláinak késleltetett kifizetésével.


Forrás: CNBC, Bloomberg, Conclude Zrt.

 

Forrás: CNBC, Bloomberg, Conclude Zrt.