Címlap Hírek Forrongó ázsiai aranypiac

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Forrongó ázsiai aranypiac
2013. január 08. kedd, 12:06


Conclude Daily Gold

Törökország 800 százalékkal több aranyat exportált Iránba tavaly gázért cserébe, annak ellenére, hogy az USA idén februártól szigorúbb szankciókat léptet életbe Teheránnal szemben. Eközben India gátat kíván vetni az elharapózó thaiföldi aranybehozatalnak.
Iráni hajó a hormuzi szorosban.  Forrás: globalpost.com, Conclude Zrt.

A 2012-es év 12,7 milliárd dollár értékű török aranykivitelének mintegy fele, 6,5 milliárd dollárnyi landolt Iránban, míg 4,2 milliárdnyi az Egyesült Arab Emirátusokban. Teherán 2011-ben mindössze 54 millió dollárért vásárolt a sárga nemesfémből észak-nyugati szomszédjától. Bár az aranyvásárlással nem sérültek az Irán vitatott nukleáris programja miatt kivetett nyugati szankciók, a globális átutalások befagyasztása ellenére külföldi forráshoz juttathatja Teheránt. Miután a szankciók tiltják, hogy Irán készpénzhez jusson, az aranyért gázzal fizet az importenergiától jelentősen függő Törökországnak.

 Az amerikai szenátus novemberben szigorította az iráni energia- és hajókereskedelem megfékezését célzó szankcióit – melyek februárban lépnek hatályba –, s most Washington attól tart, hogy az aranyat gázért kereskedelem pénzügyi mentőövet dob Iránnak. A dollármilliókat érő aranyrudak egyébként repülőn jutnak el Isztambulból Dubaiba, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosába, hogy aztán onnan tovább szállítsák Iránba. „Bármelyik országnak hajlandók vagyunk aranyat eladni” – közölte újságírókkal Zafer Caglayan török gazdasági miniszter, hozzátéve: „az összes, általunk aláírt nemzetközi egyezményt betartjuk, de nem vagyunk kötve más  államok szankcióihoz”.  Caglayan értelmezése szerint az aranyat török magáncégek szállítják Iránba, amelyekre nem vonatkoznak az államközi kereskedelemre kivetett szankciók.  Törökország függősége jelentős az importenergiától, az iráni földgáz legnagyobb vásárlója, a teheráni gázexport több mint 90 százalékát – mintegy 10 milliárd köbméternyit – szívja fel egy 25 évre szóló egyezmény keretében. Irán Oroszország után a második legÁzsiában pörög az aranybiznisz. Forrás: bullionstreet.com, Conclude Zrt.nagyobb gázszállító a törökök irányába és ezért óriási veszteség lenne ha önként lemondanának erről az olcsó forrásról, annál is inkább mivel egy évtizeden belül Törökország Nagy-Britanniát megelőzve a harmadik legnagyobb villamosenergia-fogyasztóvá válhat Európában.

Eközben India most már hathatós fellépést tervez Thaifölddel szemben, mert noha Indiában egyre növelik az ékszerekre kivetett importvámot-a Thaifölddel meglévő szabadkereskedelmi egyezmény leple alatt- ebből az irányból még mindig minimális vámmal tud beáramlani ékszer Indiába. Az indiai folyó fizetési mérleg elsősorban az aranybehozatal miatt immár második éve rekord, a GDP 4,2 százalékát kitevő deficittel zárt tavaly. Az indiai hatóságok 2012-ben számos, Thaiföldről aranyat importálón ütöttek rajta, azzal vádolva őket, hogy jogtalanul húztak hasznot a vámkedvezményből és megsértették a csempészés ellenes előírásokat. A vámhivatal áprilisban és júniusban 200 csempészés-gyanús esetben 170 millió dollár értékben kobzott el aranyat. Két cégnél, az Amar Jewellers-nél és a C B Brothers-nél tavaly októberben 53 kilogramm, 2,5 millió dollár értékű aranyat foglaltak le. Ezek az adatok meggyőzték a hatóságokat arról, hogy szigorítani kell a thaiföldi aranyimportot, illetve magasabb vámot kell kivetni. Pedig Thaiföld nem aranytermelőként ismert, a sárga nemesfém Kínából és Malajziából jut el hozzá.

Amíg tehát Irán kényszerből évi 100-200 tonna aranyat vesz, India hasonló nagyságrendű aranyimportot igyekszik kizárni, hogy ne boruljon fel a fizetési mérlege.

Forrás: Thomson Reuters, Conclude Zrt.