Címlap Hírek Reneszánszát éli a japán aranypiac

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Reneszánszát éli a japán aranypiac
2013. január 14. hétfő, 08:33

 

Conclude Daily Gold

Rekordszintre emelkedett az arany jenben kifejezett határidős árfolyama arra, hogy a japán kormány kérte jegybankját, agresszív monetáris lazítással járuljon hozzá a gazdaság élénkítéséhez.

Aranykereskedés a tokiói árutőzsdén. Forrás: houseofjapan.com, Conclude Zrt.

Az arany grammjának decemberi határidős árfolyama a tokiói árutőzsdén 4820 jenig emelkedve megdöntötte a 2011. szeptemberi rekordot. Ezt az idézte elő, hogy a szigetországi deviza a dollárral szemben kilenchetes folyamatos gyengülést követően pénteken két és féléves mélypontra esett: egy dollár 89,34 jent ért, miután Abe Shinzo miniszterelnök kijelentette, a Bank of Japan-nek árstabilitási célja követésekor a foglalkoztatás maximalizálását, a 600 ezer új munkahely teremtését pénteken meghirdető kormányprogram támogatását kellene előtérbe helyeznie. Ennek érdekében a jegybanknak meg kellene dupláznia inflációs célját, ami növelhetné az arany, mint a pénzromlás elleni menedékeszköz szerepét.

A jeneladásokhoz az is hozzájárult, hogy Japán folyó fizetési mérlege tavaly novemberben – a gyenge globális kereslet és az energiaimport növekedése miatt csökkenő export következtében – története második legnagyobb, 222,4 milliárd jenes hiánnyal zárt. A jen további gyengülése meghozhatja a sárga nemesfém vásárlásától az utóbbi években látványosan ódzkodó japán magán- és az intézményi befektetők kedvét is. „Ha egy dollár átlépné a 90 jenes lélektani határt, a kisbefektetők a további gyengüléstől tartva valószínűleg aranyvásárlásba fognának” – véli Kate W. Harada, a Tanaka Kikinzoku Kogyo nemesfém részlegének általános igazgatója. Bár kereskedők szerint még korai megjósolni, hogy az elmúlt 7 évben nettó aranyeladó Japán nettó aranyvásárló lesz-e, abban reménykednek, hogy az aranyba történő befektetések iránti érdeklődés visszatér. „Amikor két-három éve a mostanihoz hasonló mértékben nőtt az arany jenárfolyama, a kisbefektetők nagy erőkkel elkezdtek eladni” – emlékeztetett Yuichi Ikemizu, a dél-afrikai Standard Bank japán leánycége kereskedelmi részlegének vezetője, hozzátéve: abból, hogy most ez elmaradt, arra lehet következtetni, a befektetők további aranyár-emelkedést várnak.

Két és fél éve nem volt ilyen gyenge a jen a dollárral szemben

  Két és fél éve nem volt ilyen gyenge a jen a dollárral szemben; Forrás: Reuters; Conclude Zrt.

Forrás: Reuters, Conclude Zrt.