Címlap Hírek Nagy zuhanást jósol a neves közgazdász

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Nagy zuhanást jósol a neves közgazdász
2013. január 21. hétfő, 08:15

 

A tavalyi év végén az amerikai költségvetési szakadék lehetősége elhárult azt követően, hogy a vezető pártok megállapodásra jutottak. Azonban több probléma is a felszínen maradt, amik megoldásra várnak. Ezekkel kapcsolatban fogalmazta meg várakozásait Gary Shilling a világ egyik legelismertebb közgazdásza, aki recesszióra, és 42 százalékos visszaesésre számít az amerikai részvénypiacon. Várakozásait 9 ponttal támasztotta alá a közgazdász - írja a MarketWatch.

 

1. Alacsony fogyasztói kiadások


Az amerikai fogyasztók visszafogják kiadásaikat, ami negatívan hat majd a hazai kiskereskedelemre, mely az amerikai GDP 70 százalékát adja. Még nagyobb problémát fog mindez okozni azoknak a külföldi országoknak, ahol az amerikai piac felé történő exportálás a domináns.


2. Hitelleépítések


A fogyasztók és a vállalkozások egyaránt a kiadásaik csökkentésére, meglévő hiteleik visszafizetésére fognak koncentrálni, így el lehet felejteni a bővülést, növekedést és ennek következtében a bikákat a részvények piacán.


3. Korlátozó új szabályozás


A fejlett országokban egyaránt a szabályozások szigorítása jelent meg, mint legfőbb irányvonal, ez Shilling szerint azonban csak arra jó, hogy a korrupciót támogassa, és visszaszorítsa az innovációt és a hatékonyságot. 

4. Az árupiacok zuhanása


Azzal párhuzamosan, ahogy a növekedés lassul és helyébe a recesszió lép, visszaesik majd a kereslet az áruk piacán, ezzel csökkenő árakat indukálva. A legnehezebb helyzetben azok az országok lesznek, ahol elsődleges szerepe van a vetőmag, fémek és az olaj exportjának. Ezekben az országokban a zavargásokat és forradalmak kirobbanását sem lehet kizárni. 

 

Nagy zuhanást jósol a neves közgazdász, Forrás: Portfolio.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Kormányzati kiadások csökkentése


A fejlett országok takarékossága, a költségvetési kiadásaik csökkentése negatívan hat majd a GDP-re világszerte, ennek következtében a legnagyobb bajban azok a polgárok lesznek, akik a szociális védőháló előnyeit élvezik.


6. A protekcionizmus negatívan hat a kereskedelemre és a növekedésre


Shilling egy kérdést tesz fel a protekcionizmussal kapcsolatban "segíti a kereskedelmet és a növekedést?". Majd azonnal meg is válaszolj, nem.


7. A túlkínálat miatt csökken a befektetés a lakáspiacon


Az amerikai lakáspiacon jelenlévő túlkínálat visszaszorítja a keresletet, és nyomasztóan hat majd azokra az emberekre, akiknek szembesülniük kell befektetéseik leértékelődésével.


8. A defláció csillapítja a növekedést


Ennek hátterében az áll, hogy a deflációs környezet óvatossá teszi a befektetőket, akik arra várnak, hogy az árak még lejjebb kerülnek és olcsóbban tudjanak vásárolni.


9. Az amerikai kormány problémái


A Washingtonból érkező csökkenő pénzmennyiség komoly problémákat fog okozni a közigazgatás minden szintjén. Nehéz helyzetbe kerülnek a helyi közösségek, az államok és a nemzet is, és ez csökkenti az USA befolyását világszerte.


 

Nagy zuhanást jósol a neves közgazdász, Forrás: Portfolio.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Forrás: Portfolio.hu