Címlap Hírek Elrabolt aranybányászok Kolumbiában

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Elrabolt aranybányászok Kolumbiában
2013. január 21. hétfő, 11:20

 

Conclude Daily Gold

A torontói székhelyű Braeval Mining Corp. arany- és ezüstbányájának öt dolgozóját – két-két kolumbiait és peruit, valamint egy kanadait – rabolt el Kolumbia északi tartományában az ország második legnagyobb lázadó csoportja, a baloldali National Liberation Army (ELN).

A terroristák nem közölték, hogy mit kérnek cserébe, de nem kizárt, hogy a Bolivar államban található Norosi Fegyveres terroristák Kolumbiában. Forrás: La Patilla, Conclude Zrt.településen végrehajtott emberrablással a kolumbiai kormányra akarnak nyomást gyakorolni, mely éppen a térség leghosszabb, öt évtizede tartó fegyveres konfliktusának lezárásáról tárgyal Havannában az ország fontosabb gazdasági területei közül többet is ellenőrzése alatt tartó szélsőbaloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC). A múlt hónapban terjedt el a hír, hogy a fegyveres lázadók fokozták az ellenőrzést a dél-amerikai ország aranybányái felett. Egy politikai kockázat-elemző cég, az Exclusive Analysis friss tanulmánya szerint a helyiek által „Bacrims” néven ismert drog-gengszterek újabb generációja csatlakozott a kolumbiai fegyveres lázadókhoz, mindenekelőtt abból a célból, hogy aranyból teremtsenek elő forrást akcióikhoz. Szakértők szerint a forradalmi csoportok immár a bányák termeléséből származó jövedelmekből finanszírozzák tevékenységüket. Néhány – különösen a FARC által kontrollált – tartományban ez már megelőzi a droggal való üzérkedésből származó bevételeiket. A kolumbiai bányák évtizedek óta úgynevezett háborús adót fizetnek a lázadóknak és más illegális csoportoknak, azért cserébe, hogy zavartalanul folytathassák a termelést.


Potenciális aranylelő-hely Kolumbiában. Forrás: escapefromamerica.com. Conclude Zrt.Kolumbia Dél-Amerika ötödik legnagyobb gazdasága, mely a 2002-2008 között megnégyszereződő külföldi befektetéseknek köszönhetően az utóbbi években például négyszer gyorsabban növekedett, mint Kanadáé. A dél-amerikai állam rengeteg, mostanáig kiaknázatlan szén-, arany-, ezüst- és olajkészlettel rendelkezik. Ennek ellenére a bányaipar jelenleg a kolumbiai GDP alig 2 százalékát adja. A bogotai kormány az utóbbi időben számos intézkedést hozott a kitermelés fokozása érdekében, ám a természetes erőforrások lelőhelyei épp ott helyezkednek el, ahol a FARC jelenléte rendkívül erős. A velük való megállapodás azért is létfontosságú, mert közgazdászok szerint a lázadások miatt az ország évente dollárszázmilliókat veszít, különösen a bányaszektorban.

 

 

Forrás: Canadian Press, Conclude Zrt.