Címlap Hírek Aranymúzeum Bogotában

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Aranymúzeum Bogotában
2013. január 29. kedd, 09:38

 

Conclude Daily Gold

A bogotai aranymúzeum, az El Museo del Oro világviszonylatban is egyedülálló, különlegességét az adja, hogy 55 ezer darabos gyűjteményének többségét sikerült megmenteni a spanyol hódítók fosztogatásától.

A múzeum 1939-es megnyitása Kolumbia központi bankja, a Bank of the Republic érdeme, mely ily módon kívánta A bogotai aranymúzeum. Forrás: megaconstrucciones.net. Conclude Zrt.megvédeni a dél-amerikai ország régészeti örökségét. A bogotai múzeum rendelkezik a világon a legnagyobb, a spanyol hódítás előtti időkből származó aranygyűjteményével, e tekintetben még a limai nemzetközi aranymúzeumot is lepipálja. A gyakran változó, a több ezer éves indián kultúrákból származó használati és dísztárgyakból álló kollekció révén betekinthetünk abba az indiánok lakta Kolumbiába, amely még az Európával való kapcsolatfelvétel előtt létezett. A kiállítás bemutatja az aranybányászat, -feldolgozás és -megmunkálás részleteit, az arany szerepét a különböző társadalmi csoportok mindennapjaiban, öltözködésében, vallási szertartásain.


Az elsőként kiállított Poporo Quimbayát az egyik legősibb indián szokás, a kokalevél rágási szertartásának A Muisca aranytutaja. Forrás: Wikipédia, Conclude Zrt.eszközeként használták és a levélhez adagolt mészport tartották benne. A legenda szerint az 1930-as évek elején az Antioquia közigazgatási egységben található Yarumalhoz közeli Loma del Pajaritó egyik sírhelyéről lopták el, amikor még az indián temetkezési helyek kirablása gyakori volt azzal a céllal, hogy a tárgyakból kinyerjék az aranyat. A Quimbaya Poporo. Forrás: wikipédia, Conclude Zrt. A IV-VII. század között, az akkori dél-amerikai civilizáció egyikeként létező Quimbayát a műszaki precizitás és a részletes dizájn jellemzett. Az aranytárgyak zöme úgynevezett tumbaga ötvözetből készült, 70 százalék arany mellett 30 százalék rézből állt, a felületet savval kezelték, ami eltávolította a rezet a felszínről így a tárgy arany színben tündöklött. A bogotai múzeum ugyancsak impozáns darabja a híres Muisca aranytutaj, amelyre 1969-ben bukkantak Pascában, s az El Dorado szertartást szimbolizálja. A tutaj közepén az isteneknek áldozatot bemutató törzsfőnök áll, körülvéve a többi törzsi vezetővel, mindannyian arannyal és tollakkal feldíszítve.

Az évtizedig tartó felújítás és átalakítás eredményeként a múzeum 2008 novemberében kiegészült egy új épülettel és 4 kiállító teremmel, melyekbe több mint 8 ezer tárgy fér el. Forrás: salesiano83.blogspot.com, Conclude Zrt. Összességében a múzeum 55 ezer darabos gyűjteménnyel rendelkezik. A második emeleten lévő főteremben a spanyol hódítás előtti idők emberei és aranyai láthatók a különböző – Calima, Quimbaya, Muisca, Zenu, Tierradentro, San Augustin, Tolima, Tayrona és Uraba – kultúrákból, míg eggyel feljebb a sámán szertartás tekinthető meg különböző aranydarabokkal. A múzeumi darabok egy részét az 1980-as években világ körüli útra vitték, azok Budapesten is megfordultak.

 

 


Forrás: Museo del Oro Bogota, Conclude Zrt.