Címlap Hírek Robbanásszerű növekedés előtt a kanadai bányaipar

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Robbanásszerű növekedés előtt a kanadai bányaipar
2013. február 01. péntek, 10:50

 

Conclude Daily Gold

2020-ra megduplázódhat Kanada bányakitermelése, kihasználva a nyersanyagok iránti hosszú távú globális kereslet növekedését – tette közzé a Conference Board of Canada legfrissebb jelentésében.

A tíz tartományra és három területre tagozódó Kanada már ma is a világ Forrás: abc.net.au, Conclude Zrt.legnagyobb cink- és urántermelője, és sok más természeti erőforrásban – mint például az aranyban, a nikkelben, az alumíniumban és az ólombanis világelső. Pozíciói azonban még tovább erősödhetnek az évtized végéig – jósolja a Conference Board of Canada legújabb jelentésében. Eszerint a világ második legnagyobb területű országának ásványkitermelése 2020-ra 2011-hez viszonyítva 91 százalékkal nőhet, ami 7,5 százalékos éves növekedésnek felel meg. A 2011-ben 4,4 milliárd kanadai dollár értékű bányászati össztermék 2020-ban 8,5 milliárd lehet. Ez az előrejelzés azon a feltételezésen alapul, hogy a jelenlegi üzleti környezet, az adózási és egyéb szabályozók nem változnak, s az infrastrukturális és munkaerő-piaci feltételek is hasonlóak lesznek.

„A bányászat Kanada északi részének gazdasági motorja” – jelentette ki Anja Jeffrey, a Centre of North igazgatója, hozzátéve: „az óriási potenciál kiaknázása érdekében meg kell találnunk a kockázat és a lehetőségek közötti egyensúlyt”. A bányászat jelentős kihívásokkal küzd: a változó hatósági szabályok, a nem megfelelő vagy nem létező infrastruktúra – beleértve a szállítást és az energiaellátást –, a szakképzett munkaerő hiánya, a helyi és bennszülött közösségek elkötelezettsége, és a természeti környezet változása.

A Bloom Lake vasércbánya Québecben. Forrás: aecom.com, Conclude Zrt.A kanadai tartományok és területek közül Brit Columbia bányatermelése nőhet a leggyorsabban, tíz év alatt 300, éves átlagban 17 százalékkal, egy sor bánya ettől az évtől kezdődő megnyitásának köszönhetően. A Mount Milligan réz- és aranybánya 2014-ben áll működésbe, míg az Avanti molibdén bányája néhány éven belül, a Galore Creek arany-, ezüst- és rézbánya pedig 2020-tól, ezek együttesen az évtized végén 4826 bányászt foglalkoztathatnak majd. Québec kitermelése a magas ásványárak és a sikeres kutatási tevékenység következtében évente 13 százalékkal bővülhet 2011-20 között. Két nagy bánya nyitása várható Észak-Quebecben jövőre, az Eleonore arany- és a Bloom Lake vasércbányáé. A tartomány első gyémántbányája, a Stornway’s Renard Diamond várhatóan 2016-ban kezd működni.

Manitoba bányatermelése 157 százalékkal nőhet tíz év alatt, A Cigar Lake urániumbányában. Forrás: world-nuclear-news.org, Conclude Zrt.éves szinten 11,1 százalékkal, s akkora közel ezer főnek ad munkát. Saskatchewanban a bányászat 100 százalékkal ugorhat meg, a 2011-es 190 millió dollárral szemben 2020-ban 388 millió dollár értéket teremtve. A La Ronge aranybánya már termel, míg a Goldfields megművelése várhatóan 2014-ben startol. A Cigar Lake urániumbánya termelésének megkezdése az idei évre várható. Ontario bányái évi 5,8 százalékkal, összességében 66 százalékkal többet termelhetnek 2020-ban, mint 2011-ben, alapvetően a Detour Lake, a Cochenour és a Hammond Reef arany-, valamint az Eagle’s Nest nikkel-, réz-, arany-, platina- és palládiumbányának köszönhetően. Új-Fundland és Labrador bányakitermelése 41 százalékkal lehet magasabb 2020-ban az évtized első évéhez képest, ez 3,7 százalékos éves növekedést jelentene, s a tartományban 2020-ban 534-gyel többen, 3050-en dolgozhatnak. A Yukon területen folyó bányászat is folyamatosan nő, értéke elérheti a 268 millió dollárt, a bányászok száma pedig az 1282 főt.

A Diavik gyémántbánya Kanada északnyugati részén. Forrás: cretureofchoices.blogspot.hu, Conclude Zrt.Az északnyugati területek a gyémántbányászatból húzhatnak hasznot, de az ércbányászat is jelentősen nőhet. Három új bánya nyílhat 2015-ben, a Nico-ból aranyat, bizmutot és kobaltot hozhatnak felszínre, a Prairie Creek-ből ólomot, cinket és ezüstöt, míg a Nechalacho-ból ritkaföldfém-oxidot. Az évtized hátralévő részében a Nunavut kitermelésének értéke évi 8,8 százalékos növekedés eredményeként 2020-ra több mint a duplájára, 352 millió dollárra nőhet, miközben alkalmazottainak száma elérheti a 790-et „Még annál is jelentősebb bányapotenciál van Kanada északi részén, mint amekkora a hosszú távú előrejelzésekben szerepel” – áll a jelentésben, utalva Québec ritkaföldfém-, lítium- és grafitbányászatában vagy az észak-Ontarióban található Ring of Fire-ben lévő lehetőségekre. Ezeken kívül még számos ígéretes terület található, melyet jobban lehet fejleszteni, mint ami a kilátásokban szerepel.  Fontos és kiaknázatlan ásványi készletek rejlenek urániumból, gyémántból és aranyból Kanada északi régióiban.

Conclude kommentár: a kanadai bányaipar várható dinamikus fejlődése részben annak a következménye, hogy az ásványkincsekben gazdag egyéb területek vagy a kínai és orosz érdekszférába eső területeken vannak, vagy a fejlődő világ azon részein ahol politikai, adó, környezeti és más okokból növekvő ellenállás tapasztalható az angolszász hátterű tőzsdei társaságok ellen. Ezért logikus lépés hogy a stabil és bányászat barát Kanadában több beruházás és dinamikus fejlődés lesz, ami nyilván a Kanada fókuszú társaságok részvényárfolyamában is érzékelhető lesz. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy ezáltal Kanada hatalmas természeti/környezeti terhelést vállal magára és a jövőben várhatóan meg fog nőni az ellenállás a környezetvédő csoportok és lokális közösségek részéről a bányaiparral szemben.

 

Kanada politikai térképe. Forrás: Her Majesty the Queen in Right of Canada, Natural Resources Canada; Conclude Zrt.

 

Forrás: Conference Board of Canada, Conclude Zrt.