Címlap Hírek Véget érhet az arany tündöklése

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Véget érhet az arany tündöklése
2013. február 18. hétfő, 08:02

 

A piac a technikai indikátorok alapján egyre inkább az arany árfolyam esését vetíti előre, azonban a jelenlegi korrekciós trendet a váratlan események hirtelen megfordíthatják. Az alábbiakban az investor.hu alapján közöljük az arany árfolyam technikai elemzését.

Nagyjából 1,5 éve ért el utoljára történelmi csúcsot az arany, azóta viszont képtelen markáns megindulásra, sőt az elmúlt napokban inkább a déli lejtőkön indult meg az árfolyama. A grafikonok alapján könnyen előfordulhat, hogy lesz még lényegesen olcsóbb is a nemesfém, ráadásul az eddigi mozgatórugókra sem úgy reagál már a nyersanyag, mint korábban.

Forrás: origo.hu

 Az utóbbi évtizedben szinte nem lehetett veszíteni az arannyal

Elképesztő teljesítményt mutatott be az arany az elmúlt bő 12 év során, évről évre újabbnál újabb csúcsokat állított fel. Azok a befektetők, akik a vásárlás mellett tették le a voksukat és nem ugráltak ki-be a pozícióból, komoly nyereségre tehettek szert. Azonban mint ahogyan a tőzsdén lenni szokott: egyszer minden trend véget ér.

Hosszú távon, havi grafikon alapján még továbbra sem beszélhetünk trendfordulóról, bár az arany kurzusa már nagyjából 1,5 éve nem tudott új csúcsot ütni. Egy ilyen elképesztő emelkedés során a mostanin kívül csak egyszer volt példa, 2008-2009-ben.


Könnyen előfordulhat, hogy megváltozik az arany megítélése és eljön az ideje, hogy megváltoztassuk korábbi hozzáállásunkat. A romlás jeleit már a rövidebb időtávú grafikonon is fel lehet fedezni.

 Arany havi grafikon

 

Forrás: [origo]

 

Ez már nem az a bikapiac

Egy markáns oldalazó háromszög alakzat jelent meg az arany napi chartján, ráadásul a nemesfém a hét elején lefordult a formációból és a 200 napos mozgóátlagot is kettéroppantotta. További negatívum, hogy az 50 napos mozgóátlag vészesen közeledik a 200 napos felé úgy, hogy az árfolyam ezen szintek alatt mozog, így kirajzolódhat egy halálkereszt a grafikonon. Ez hosszabb távon nem szokott sok jót jelenteni.

Ugyan még az 1645 dollár körüli támasz próbálja tartani a nyersanyagot, de a kurzus a Bollinger-szalagot is a déli irány felé akarja nyomni.

Hiába tört át fontos támaszokat a napi grafikonon az arany, nem lesz egyszerű folytatnia az esést. Több fontos támasz is gátat szabhat a lejtmenetnek. Először a már korábban említett 1645 dolláros szint, majd az 1625 dolláros korábbi ellenállászóna foghatja meg az instrumentumot. Amennyiben viszont ezek nem tartanak ki, úgy a háromszög alakzatból számolható 1570 dollár körüli szintek kerülhetnek célkeresztbe.


Nem festenek jól a charton az indikátorok, hiszen az MACD eladási szignált mutat, míg az RSI csökkenő trendben mozog. Eső piacon sokszor előfordul, hogy az RSI nem tud 60 pont fölé emelkedni, most is észre lehet venni ezt a viselkedést.

 

Arany napi grafikon

 

Forrás: [origo]

 

Markáns fordulatról árulkodik a heti grafikon is

Amennyiben távolabbról nézzük az aranyat, látható, hogy itt sem túl rózsás a helyzet. A napi grafikonhoz hasonlóan a heti charton is egy háromszög alakzat jelent meg, melyből szintén lefordult a sárga fém (érdemes azonban megjegyezni, hogy mindkét időtávon ugyanaz volt a háromszög alsó szára).

Az indikátorok inkább további esést vetítenek előre, hiszen az MACD még tavaly adott eladási jelzést, míg az RSI szeptember óta csökkenő trendben araszol visszaigazolva a termék mozgásának irányát.

Persze ebben az esetben is láthatók a grafikonon fontos támaszok. Ilyen lehet például a szaggatott vonallal jelölt trendvonal, illetve az 1550 dollár körüli támasz, mely 2010 végétől számítva többször is megállította a lejtmenetet.

Az 1550-es szint markáns törése esetén mélyebb zakó elé nézhet az arany. Legközelebb támasz csak 1410 dollár körül húzódik. Itt fut ugyanis a 200 hetes mozgóátlag és egy korábbi ellenállásszint, ami most menedékként funkcionálhat.

 

Arany heti grafikon

 

Forrás: [origo]

 

Már a pénznyomtatásra sem reagál az arany?

Az aranyra a válság során leginkább menekülő eszközként tekintettek a spekulánsok, befektetők, melyet a pénzügyi rendszer összeomlásától és az infláció megugrásától való félelem hajtott újabbnál újabb csúcsokra.

A jegybankok az összeomlás elkerülése miatt korábban elképzelhetetlennek tartott módon kezdték élénkíteni a gazdaságokat és alkalmaztak nem hagyományos monetáris eszközöket. A nagyobb jegybankok mérlegfőösszege emiatt a 2008 év elején lévő szinthez képest megtöbbszöröződött az elmúlt években. A pénznyomtatásra pedig az arany is emelkedéssel reagált.

Az utóbbi hónapokban viszont több jegybanknál is a mérlegfőösszeg csökkenését lehet látni, csupán a Fedé tudott új csúcsot ütni.

Forrás: [origo]

 

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szeptemberben jelentette be az akkor érvényben lévő Operation Twist program mellé az újabb kötvényvásárlást, melynek keretében havonta 40 milliárd dollár fordítottak jelzálog kötvények vásárlására. Az arany a bejelentésre jól reagált, 1800 dollár közelébe lendült.

Az Operation Twist év végi kifutása előtt döntött úgy a Fed, hogy havi 45 milliárd dolláros kötvényvásárlást indít, melyet nem sterilizálnak, tehát más csatornákon nem vonnak ki a rendszerből. A decemberi lépésre viszont már nem tudott pozitívan reagálni a sárga fém kurzusa. Annak ellenére folytatta a csökkenő irányát rövidebb távon, hogy a Fed a stimulust a munkanélküliségi ráta és az infláció alakulásához kötötte, hiszen a Fed célja az árstabilitás fenntartása mellett a maximális foglalkoztatottság elérése is.

A jelenlegi kommunikáció szerint 6,5 százalékra szeretnék a munkanélküliségi rátát csökkenteni az USA-ban a jelenlegi 7,9 százalékról. Ugyanakkor az árstabilitás megőrzése miatt nem szeretnék, ha a pénzromlás üteme 2,5 százalék fölé emelkedjen.

A gazdaságok talpra állása ugyanakkor továbbra is törékeny, emiatt nem zárhatjuk ki, hogy a jegybankok újabb stimulust léptetnek életbe, tehát a mérlegfőösszegek csökkenése akár meg is állhat.

Az eurózóna szétesése elnapolva

A tavalyi évben a piaci szereplők nemcsak a pénznyomtatás hatásai miatt aggódtak, hanem az eurózóna szétesése is terítéken volt, mely szintén felhajtólag hatott az aranyra. Egyre több elemző, bankház szerint lehetett számítani a görögök kilépéséről és a közös valutaövezet felbomlására. Az utóbbi hónapokban viszont az látható, hogy ennek egyre kisebb az esélye.  Decemberben már csak a megkérdezettek 25 százaléka tartotta reális kimenetelnek az eurózóna szétesését.

 

Forrás: [origo]


De nemcsak az előbbi kimenetel valószínűsége csökkent hónapról hónapra, hanem a periféria országok kötvényhozamai. A tízéves kötvény hozamfelára a némethez viszonyítva a nyár közepétől drasztikus esést mutatott.  Ebben szerepe volt Mario Draghinak is, aki bejelentette, hogy mindent hajlandók megtenni az euró védelme érdekében. 

 

 

Forrás: [origo]

 

Mivel az eurózóna darabokra szakadásának valószínűsége és a hozamok is csökkenni kezdtek, így a befektetők szemében egyre kisebb értéket tud képviselni az arany.

A dollár sem gyengül

Az arany esetében fontos a dollár árának alakulása, hiszen dollárban kereskedhető termékről van szó. Az utóbbi hónapokban nem mutatott komolyabb elmozdulást a dollárindex, leginkább oldalazást lehetett látni. Tartósabb dollárgyengülés ugyanakkor az arany árára is pozitívan hathatna.

Dollárindex

Forrás: [origo]

 

Az arany különböző időtávú grafikonjain kirajzolódó mozgások miatt és a pénzügyi rendszer összeomlásának hiányában egyelőre nem látható komolyabb árfelhajtó tényező az arany piacán. Sőt inkább a további lejtmenetre lehet felkészülni, amennyiben az eurózóna egyben marad és a gazdaságok egyre jobb formába kerülnek.

Forrás: investor.hu