Címlap Hírek Ketyeg az USA-deficitbomba: még 5 nap!

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Ketyeg az USA-deficitbomba: még 5 nap!
2013. február 25. hétfő, 08:22


Conclude Daily Gold

A Simpson-Bowles páros javaslata tíz év alatt 2400 milliárd dollárral vinné le az USA költségvetési hiányát. Egyelőre egyik fél sem lelkesedik az ötletért, pedig már csak 5 napjuk maradt arra, hogy elkerüljék a 85 milliárdos automatikus deficitcsökkentést.

 „Valóban? ….egy új terv?...szükségünk van nekünk erre?” – reagált Jared Bernstein, az Obama-kormány volt Alan Simpson és Erskine Bowles. Forrrás: www.politico.com, Conclude Zrt.közgazdásza Erskine Bowles, a Clinton-éra személyzeti főnöke, és Alan Simpson korábbi wyomingi republikánus szenátor új deficitcsökkentő tervére, ami 2400 milliárd dollárral csökkentené a költségvetés hiányát a következő tíz évben. Ennek felét a kiadások – tételesen meg nem nevezett – lefaragásával, további 600-600 milliárdot pedig új adók kivetésével, illetve az egészségügyi programoknak – mint a Medicare és a Medicaid – juttatott állami apanázs szűkítésével.

Utóbbiból azonban Obama 200 milliárddal kevesebbet vágna, ráadásul a nadrágszíj-megszorításból teljesen kihagyná a Medicare-t. Igaz, abban közös nevezőn van a duóval, hogy – mint azt kedden megismételte –, ő is a költségvetési kiadások csökkentése és az adónövelés elegyét preferálja. S e kombinációt a CBS által február elején készített felmérése szerint az amerikaiak többsége is támogatja. Ennek ellenére Jay Carney, a Fehér Ház sajtótitkára hűvösen fogadta a tervet. „Az elnöknek megvannak a saját elképzelései” – közölte, hivatkozva egyúttal arra, hogy Obama a John Boehnerrel, a képviselőház republikánus szóvivőjével folytatott tavalyi megbeszélésein már ismertette ajánlatát. Eszerint a Fehér Ház tíz év alatt 1500 milliárd dollárt hajlandó vágni, elérve a 4000 milliárdos deficitet.  Ebbe elemzők szerint a republikánusok – akik ugyan még nem fedték fel kártyáikat – belemennének. Ám a Bowles-Simpson duó sem optimista tervük sikerét illetően, mivel úgy tűnik, mintha mindkét fél kezdene kifarolni korábbi álláspontjából, a másikat okolva a megállapodás elmaradásáért. Mindössze az jelent halvány reménysugarat arra, hogy ne lépjen életbe 5 nap múlva a 85 milliárd dolláros automatikus költségvetési megszorítás, hogy a politikusok elkezdtek lobbizni, ne éppen az ő választókerületüket érje a drasztikus vágás – ez ugyanis akár fel is gyorsíthatja a megállapodási szándékot.

Forrás: Bloomberg, CBS, Conclude Zrt.