Címlap Hírek Robosztusan csökkenő tőzsdei kávéárak

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Robosztusan csökkenő tőzsdei kávéárak
2013. február 26. kedd, 12:39

 

Conclude Daily Gold

Kéthavi mélypontjára esett a kávé márciusi határidős árfolyama az amerikai határidős tőzsdén, elsősorban azért, mert Brazília rekordtermését a gyengülő kereslet nem szívta fel, így az csak a már így is hatalmas raktárkészleteket duzzasztja.
Forrás: www.tigarasa.com, Conclude Zrt.

A világ legnagyobb kávétermelőjének 71 százalékos, rekordot jelentő tavalyi kávétermelés-növekménye eredményeként az ICE (International Exchange) által hitelesített raktárakban már közel 2,7 millió darab, 60 kilogrammos Arabica kávézsák szunnyadt, 72 százalékkal több az előző év azonos időszakáéhoz képest. S szakértők erre az évre is kiugró termést várnak a globális kávékínálat mintegy harmadát adó Brazíliában, ami további nyomás alá helyezheti a kávé árát, miután ezzel szemben a kereslet csökken. Vagyis nem kizárt, hogy lesznek még a jelenleginél is kedvezőbb beszállási pontok a kávéba való befektetésen gondolkodók számára.

 

 

 

A határidős tőzsdei kávéárak kéthavi mélypontra estek

A határidős tőzsdei kávéárak kéthavi mélypontra estek; Forrás: ICE Futures U.S. Exchange, ChartsBin, Conclude Zrt.

A brazil rekordtermés képes kompenzálni, hogy a ma még a világ 13. legnagyobb kávétermelőjének számító Costa Ricában a „Hemileia Vastatrix” nevű levélgomba tizedeli a kávécserjéket, mely miatt az ország vezetése január 22-én nemzeti szükségállapotot hirdetett. A gombafertőzések az egyre gyakoribb és egyre hosszabb esős évszakok eredménye. Bár a kávéár-csökkenés jelentős, ezt a fogyasztók aligha érzik meg, miután a legnagyobb kereskedő-hálózatok –mint a Starbucks, a Green Mountain és a Dunkin –  évekre előre rögzített árú felvásárlási megállapodásokkal rendelkeznek, éppen azért, hogy kiküszöböljék a nagyobb piaci áringadozásokat.

Kávétermesztés Etiópiában. Forrás: www.coutausse.com, Conclude Zrt.A ChartsBin a világ éves kávéfogyasztását közel 7,4 millió tonnára becsüli, ez alapján egy fő évente 1,3 kilogrammnyi nedűt iszik. A legnagyobb kávétermelők között egy sor fejlődő ország – Burundi, Etiópia, Ruanda, Honduras, Uganda és Nicaragua – található, a  legnagyobb kávéfogyasztók pedig az észak-európai országok: Finnország, Norvégia, Izland és Dánia, őket követi Hollandia, Svájc, Kanada, Németország és csak utána Brazília. A kávétermelés és -fogyasztás Afrikából ered, pontosabban az etiópiai Kaffa tartományból, de már a XV. században jelen volt a Közel-Keleten is. Onnan áradt szét Olaszországba és a többi európai országba, ahonnan eljutott az Új Világba. Elsőként a karibi térségben lévő Martinique szigetén kezdték termelni a kávét, ami a XVIII. század első negyedében került Kolumbiába és Brazíliába.

A babkávé-cserjék két legismertebb fajtája az Arabica és a Robusta, ezekkel kereskednek az árutőzsdén is. Az Arabica ízben és aromában felülmúlja a Robustát, koffeintartalma is alacsonyabb, körülbelül a fele-harmada azénak. Az Arabica nagy magasságban, 1000-2000 méter magasan terem a trópusi égöv vulkánikus talajú, hegyvidéki tájain. Az Arabica kávészemek kevesebb savat is tartalmaznak, hosszan megmaradó, karamelles utóízük ennek köszönhető. A Robusta kávécserjék kevésbé igényesek és már 200-800 méter is megteremnek, valamint több termést hoznak. A jól pörkölt Robusta babkávét Arabica fajtákkal keverve kiváló keverékek – angolul: blendek – készíthetők.

Az egy főre eső kávéfogyasztásban Észak-Európa vezet

 

Forrás: ICE Futures U.S. Exchange, ChartsBin, Conclude Zrt.

 

Forrás: ICE Futures U.S. Exchange, ChartsBin, Conclude Zrt.