Címlap Hírek Ciprusi gondolatok

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Ciprusi gondolatok
2013. március 20. szerda, 13:12

Conclude Daily GoldAphrodité szentély Ciprus Forrás: juharizsuzsanna.blog.hu; Conclude Zrt.

Nem mehetünk el szó nélkül a ciprusi ügy mellett. Először került ugyanis napvilágra az adósságválság megoldásának egy kíméletlen, de gyors megoldása. Több mint egy éve tudunk a Boston Consulting Group tanulmányáról, amelyben a betétesek terhére történő adósságleírást körvonalaztak. A tanulmányban megfogalmazott javaslatot annyira drasztikusnak tartottuk, hogy csak személyes beszélgetéseken említettük ügyfeleinknek. Nem hittük, hogy a politikusok fel merik vállalni ezt a forgatókönyvet

 

 Úgy látszik tévedtünk, meg kell szoknunk, hogy a jövőben nem lesznek tabuk, és az „unortodox” politika keményebb válfajára kell felkészülnünk függetlenül attól, hogy éppen most mi lesz a ciprusi válság végkimenetele. Nincsenek biztonságban az élet munkájával felhalmozott megtakarításaink, a „mezopotámiai” megoldással letörölhetők az agyagtáblák, lekaszálhatóak a bankbetétek. 


A tények jóval túlmutatnak Cipruson, sőt Európán is. Tudomásul kell vennünk, hogy az államoknak megvan a megfelelő hatalmuk ahhoz, hogy az állampolgárok kárára rendezzék adósságaikat. Ezt puhább megoldással a negatív reálkamatokon keresztül, vagy infláció felpörgetéssel, vagy keményebb lépéssel a megtakarítások „államosításával” tehetik meg. 


Ezek ellen tökéletes védelem nincs, nem bújhatunk el a világ végére, de aki eddig nem tette meg az nem halogathatja tovább, hogy a fizikai nemesfémeket el ne kezdje felhalmozni. Ez nem árfolyam kérdés. 


Persze az emberek 2008 óta megunták az állandó riogatást és immunizálódtak. Ez nem is baj, hiszen nem lehet örökös fenyegetettségben élni, de ne kényelmesedjünk el és ne higgyük, hogy a problémák maguktól megoldódnak.