Címlap Hírek Gyúlékony jég lehet a földgáz helyettesítője

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Gyúlékony jég lehet a földgáz helyettesítője
2013. április 03. szerda, 06:58

 

A metánjég egy új technológia áttörést hozhat. Úgy tűnik a japánok komolyan gondolják, hogy Forrás: piacesprofit.hu; Cocnlude Zrt.szeretnének ebben elsők lenni, de az üvegházhatás problémára megoldást kellene találni. A www.piacesprofit.hu összeállítása.

Gyúlékony jég lehet a földgáz helyettesítője 

Szenzációsnak ígérkező áttörésről tett bejelentést Japán: sikerült gázt kinyerni a tengerfenék alatt fekvő metán-hidrátból, amelyet egy ideje a földgáz lehetséges kiváltójának tippelt a szakirodalom. Becslések szerint annyi energia lapul a tenger mélyén, ami legalább a duplája a szárazföldi kőolaj-készleteknek!


A köznyelvben ”égő jégként” is emlegetett, gázt tartalmazó matéria nem ismeretlen a tévénézők előtt. A Dallas című sorozat tavaly sugárzott új évadjában Bobby Ewing fia is metán-hidrátot kereső fúrásokkal próbált vagyonra szert tenni. Az egyik epizódban meg is gyújtja az anyagot a golfklub éttermében, hogy demonstrálja a potenciális befektetőknek, miként működik az energiaforrás. 

Óriási mennyiség 

Az eladósodott, s öregedő lakossága miatt hatalmas egészségbiztosítási és nyugdíj-költségeket nyögő Japánnak jól jönne az új energiaforrás. A szigetország atomerőművekre és cseppfolyósított földgáz behozatalára van utalva, hogy ellássa energiával lakosságát és iparát. (Az energiaigények 20%-át széntüzelésű erőművek elégítik ki.) 

A japán Gazdasági Minisztérium bejelentése szerint a Chikyu fúróhajónak sikerült kinyernie és felszínre hoznia a gázt a tengerfenék alatt 300 méterrel fekvő metán-hidrát rétegből. A kormány több százmillió dollárt fektetett a fúrásokba az elmúlt évtizedben. A hajó január óta végez kitermelési műveleteket a tengerfenék alatt mintegy 1000 méteres mélységben. 

A gáz kivonásához a metán és a jég szétválasztása szükséges. Energiaipari vállalatok már sikerrel bányásztak ki szárazföldi metán-hidrátot, de az óceán alatti fúrások mindeddig kudarcot vallottak. 

Emisszió: Pandora szelencéje? 

A tudósok azonban figyelmeztetnek: keveset tudunk erről az energiaforrásról. Környezeti hatásának és emissziójának pontos értékelése rendkívül fontos, hiszen a metán az egyik legerősebb légszennyező. Üvegházgázhatása hússzor nagyobb, mint a széndioxidé. A metángáz kitermelés során fellépő ipari balesetek elképesztő mennyiségű levegőszennyezéssel járhatnak. 

A japán kormány 5 éven belül kereskedelmi forgalomba szeretné hozni a metán-hidrátból kinyert gázt. A ”megfúrt” terület becslések szerint 1100 milliárd köbméternyi gázt tartalmaz, amely Japán fogyasztását 11 évig lenne képes fedezni. A japán Ipartudományi és Technológiai Intézet kalkulációja azonban 7000 milliárd köbmétert emleget. Ez akár 70 évig is elegendő lenne az ország számára.