Címlap Hírek 6 millió dolláros aranyfogás az olasz-svájci határon

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
6 millió dolláros aranyfogás az olasz-svájci határon
2013. április 05. péntek, 13:57

 

Conclude Daily Gold

Az olasz határőrség 12 darab, összesen 6 millió dollár értékű aranyrudat talált egy öttagú család kocsijának hátuljában a svájci határnál, húsvéthétfőn.


Az 53 éves férfi feleségével és 3 gyermével Svájcba tartott, s az aranyrudakat a személyautójuk utasterében, a Forrás: newsbite.it, Conclude Zrt.lábrész alatt e célra kialakított rekeszben akarták kicsempészni. A vámosok elkobozták a zsákmányt, és az autót is lefoglalták, egyúttal vizsgálatot indítottak a család ellen. A jelenleg érvényes uniós szabályok szerint a hatóságok megbírságolhatják azt, aki az EU határán ki- vagy belépve nem jelenti a vámosoknak, ha 10 ezer euró értéket meghaladó készpénz (akár különböző pénznemekben) vagy ilyen összértékű készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk) van nála.

A bejelentési kötelezettségüket elmulasztókra a vámhatóság jelentős mértékű pénzbírságot szabhat ki. E bírságok mértéke országonként különböző, az uniós tagállamok egy része pedig különbséget tesz a szándékosan és a hanyagságból be nem jelentett esetek között. Magyarországon 10 és 20 ezer euró közötti be nem jelentett készpénz esetén az összeg 10, a 20-50 ezer közöttinek a 40, míg 50 ezer felett a 60 százalékát kell a helyszínen bírságként kifizetni. Az arany, ékszer, nemesfém és drágakő importkorlátozás alatt áll Magyarországon, azok behozatalához ügynöki vámkezelés szükséges, amennyiben nem EU-s tagállamból lép be az áru.

Svájc irányába nagy értékű aranyrudakkal különösen nem ajánlatos próbálkozni, ezek EU-n kívülre szállításával inkább az arany logisztikájában is jártas  aranyforgalmazó céget célszerű megbízni.

Forrás: NBC/APTN, Conclude Zrt.