Címlap Hírek Itt az újabb lufi - Egy virtuális pénzért őrül meg a világ

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Itt az újabb lufi - Egy virtuális pénzért őrül meg a világ
2013. április 08. hétfő, 08:10

 

A BitCoin jelenség igazából arra világít rá, hogy egyre jobban inog a hagyományos devizákba vetett bizalom. Ez előbb-utóbb az "igazi pénz" a fizikai arany felé fogja majd terelni a menekülő útvonalat kereső befektetői tőkét. Amíg azonban az arany árfolyama a tőzsdén keresztül manipulálható, addig a BitCoin hoz hasonló szabályozói kontroll nélküli virtuális deviza árfolyamát elsősorban a közösségi média figyelem és felhajtás mozgatja. Az alábbi portfolio.hu cikket változtatás nélkül közöljük.


Rendkívül élénk befektetői érdeklődésnek örvend az utóbbi egy hónapban a Bitcoin virtuális pénznem, amelynek árfolyama több mint 3,5-szeresére nőtt március eleje óta. A fundamentumokat és fizikai megjelenést nélkülöző pénznemet online fizetésekre lehet használni, azonban a ciprusi fejlemények miatt megrettent befektetők "menekülővalutaként" kezdték el használni. Elképzelhető, hogy egy újabb piaci buborék kialakulásának lehetünk szemtanúi. 

Mi is az a Bitcoin?

A Bitcoin (BTC) egy olyan virtuális pénznem, amely egy úgynevezett peer-to-peer (személyek közötti), központi kitüntetett csomópont nélküli hálózati megoldáson alapul. A Bitcoin titkosított csatornákon keresztül online fizetéseket tesz lehetővé, számos online kereskedő elfogadja, fizikai megjelenése azonban nincs. A központi bankok közreműködése nélkül, direkt kapcsolaton keresztül bonyolítják a pénznemet használók a tranzakciókat, alacsony vagy zéró költség mellett.


Az alapötlet Satoshi Nakamotótól származik, a fizetőeszközt 2009-ben hozta létre. A peer-to-peer elosztott hálózat csomópontjain tárolják a fizetések adatait. Saját Bitcoin tárcát, vagyis tulajdonképpen egy Bitcoin számlát bárki létrehozhat számítógépén, ez lehetővé teszi a Bitcoinok átutalását és fogadását.


Hogyan lehet Bitcoint "készíteni"?

A Bitcoinokat egy program hozza létre, az úgynevezett Bitcoin-bányász. Ha valaki ezt futtatja a számítógépén, az a hálózat számára nyújtott számítási kapacitásért (egy szerver vagy számítógép működtetéséért) cserébe generálhat magának Bitcoinokat. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, nem szükséges értenie a technikai részleteket, tehát nem csak programozók, vagy IT-szakemberek, hanem bárki előállíthat Bitcoinokat. Az így rendelkezésre álló Bitcoinokat számítógépes játékokra, ruházati cikkekre, könyvekre, szerverbérlésre stb. lehet felhásználni online kereskedőknél és magányszemélyeknél. A PayPal például kisebb megrendeléseknél már elfogadja a pénznemet, de léteznek Bitcoin "pénzváltók" és "tőzsdék" is.


A létrehozott Bitcoinok kivétel nélkül részét képezik a "láncnak". A bányászszoftver forráskódja nyílt, így azt bárki megtekintheti. A számlák egyedi, titkos kóddal rendelkeznek, ezekkel írják alá a tranzakciókat, a hálózat pedig minden tranzakciót leellenőriz a végrehajtás előtt. A Bitcoinok száma véges, az algoritmus legfeljebb 21 millió BTC létrehozását teszi lehetővé (eddig körülbelül 11 millió Bitcoint generáltak a programmal), ami a virtuális pénznek egyfajta értékállóságot kölcsönöz.


Bitcoin-lufi - meddig lehet fújni?

A sokat emlegetett dotcom, jelzálogpiaci és más gazdasági "lufik" után elképzelhető, hogy egy virtuális pénznem, a Bitcoin lufija van kialakulóban a piacon. Azonban míg eddig a bankárokat hibáztatták a túlkapások miatt, most a Bitcoin árfolyama az ő közreműködésük nélkül zajlik.


A devizapiacokon uralkodó bizonytalanság, a Bitcoin média általi "felkapottsága" hatására közel 360 százalékos emelkedés következett be a BTC árfolyamában az elmúlt hónapban. Ebben a ciprusi események is szerepet játszottak, emiatt is élénkült meg a kereslet a Bitcoin iránt, a virtuális pénznemet ugyanis egyfajta menekülővalutaként használhatták, ez a szerep más instrumentumokhoz hasonlóan irreális méreteket ölthet. Spanyolországban például jelentősen megnőtt a Bitcoin szoftvert letöltők száma, amikor az első betétvágásról szóló hírek megérkeztek a szigetországból.


A rali bekövetkezése előtt, még tavaly egy máltai alapkezelő cég Bitcoin-alapot hozott létre. Tehetős befektetők nagyjából 1000 dollárral szálltak be az alapba, amikor egy Bitcoin még csak 13 dollárt ért, tudván, hogy akár a teljes tőkéjüket elveszíthetik. Amióta a Bitcoin átlépte a 100 dolláros árfolyamot, napi szinten 20, egyenként 100 millió dolláros befektetéseket kezdeményeznek náluk - számolt be az alap egyik menedzsere a Financial Timesnak.

A Bitcoin árfolyama dollárban kifejezve. Forrás: portfolio.hu; Conclude zrt.

 A virtuális pénz iránti keresletnövekedés 1,5 milliárd dollárra hajtotta fel a Bitcoinok mögötti tőkét. Április elsején a BTC árfolyama meghaladta a 100 dollárt, szerda reggel pedig a 147 dolláros rekordszintet, jelenleg 138,5 dollárért lehet hozzájutni egy Bitcoinhoz .


A hackerek is célba vették a virtuális pénzt

Mivel a Bitcoin mögött nem áll semmilyen fizikai eszköz, az árfolyamát a világon létrehozott kisméretű tőzsdéken történő spekuláció (keresleti és kínálati viszony) határozza meg elsősorban. Ezek közül a legnagyobb, a tokiói Mt Gox (amely működtetőinek állítása szerint a Bitcoin forgalmának 80 százalékát kezeli) technikai jellegű nehézségekről számolt be szerdán a pénznem iránti megnövekedett érdeklődés miatt, később kiderült, hogy hackertámadás érte a tőzsdét.


Csütörtökön a rekordnak számító 147 dollárról 132 dollárra zuhant, majd a jelenlegi 138,5 dollárra kúszott vissza a BTC árfolyama a hírre, hogy a virtuális pénznem legnagyobb tőzsdéjét hackertámadás érte - tudósított a CNBC. Az elektronikus pénznem árfolyama egyébként meglehetősen változékony. 2011-ben például előfordult, hogy 2 dollárról 30 dollárra emelkedett a Bitcoin árfolyama, majd újra 2 dollár körüli szintre zuhant vissza. Mivel igazi fundamentum nem áll a pénznem mögött, főleg a közösségi és online médiában terjedő hírek befolyásolják az árfolyamát.


Az EKB szerint kockázatosak a virtuális pénznemek

Az Európai Központi Bank tavalyi hatástanulmánya szerint a virtuális valuták, mint például a Bitcoin, negatív hatást gyakorolhatnak a központi bankokba vetett bizalomra a bennük rejlő bizonytalanság miatt, a felhasználók pedig magas kockázatoknak vannak kitéve. A virtuális pénznemek általában túl kicsik ahhoz, hogy a pénzügyi és árstabilitást érdemben befolyásolni tudják, azonban kihívást jelentenek a hatóságoknak a tisztázatlan jogi státuszuk, a különböző visszaélések kockázata és a pénzmosással kapcsolatos veszélyek miatt.


Az átfogó szabályozás hiánya kulcskérdés az EKB szerint, ami hitel-, likviditási-, működési- és jogi kockázatoknak teszi ki a felhasználókat. Az EKB már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy egy robbanásszerűen lezajló piacbővüléssel jelentős kockázatok keletkezhetnek, amelyek nyomon követése szabályozói oldalról is fontos lehet.

 

Forrás:  portfolio.hu