Címlap Hírek Csúcsra járnak a gyémántrészvények

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Csúcsra járnak a gyémántrészvények
2013. április 09. kedd, 07:42

 

Conclude Daily Gold

A kínai középosztály terebélyesedésének köszönhetően folyamatosan nő a gyémántékszerek iránti kereslet. Ez állhat a gyémántipari tőzsdei részvények mostani drágulása mögött.

Kedvezőek a gyémántpiac hosszú távú kilátásai – közölte a Bloomberg TV-vel Oliver Chen, a Citigroup Investment Research vezető Forrás: www.adorn.com, Conclude Zrt.részvényelemzője. A drágakő kereslete ugyanis egész évben folyamatos amiatt, hogy az az esküvői szertartások elengedhetetlen kelléke. Például az első alkalommal házasodó amerikai menyasszonyok 80 százaléka visel gyémántból készült ékszert, de még a másodszor férjhez menőknek is a 60 százaléka. Bár ugyanez az arány az USA után második legnagyobb gyémántfogyasztó Kínában még csak 30 százalék körüli, a távol-keleti ország egyre szélesedő középosztálya miatt számítani lehet arra, hogy a jövőben egyre többen engedhetik meg maguknak a gyémántékszer-vételt.

A világ jelenlegi, mintegy 160 milliárd dolláros gyémántforgalmából az USA 60, Kína 30 milliárdot tesz ki. A növekvő forgalmon a gyémántkereskedő cégek szépen keresnek, ami az utóbbi időben részvényeik árfolyamában is tükröződött. A New York-i értéktőzsdén jegyzett Tiffany & Co. például mintegy 20 százalékos árréssel dolgozik, s papírjai egyéves csúcsokat döntögetnek. A szintén New Yorkban forgó Signet Jewellers Ltd. az eljegyzési gyémántgyűrűk rendkívüli népszerűségéből profitál. E szegmensben a különböző márkájú – Kay A Signet ékszerüzlete. Forrás: jewelrynewsnetwork.blogspot.com, Conclude Zrt.Jewelers, Jared, H. Samuel, Ernest Jones – termékeivel hosszú ideje piacvezető, így 100 millió dolláros marketingkampányokra is futja. Jó pozícióhoz juttatta a Zale Corp.-ot, hogy Vera Wang tervező kollekciója mellett a legújabb piaci igényekre gyorsan reagálva színes gyémánt ékszereket kínál. A gyémántárakat az hajtja fel, hogy 10 évbe is beletelik megtalálni, majd megművelni egy lelőhelyet, emiatt világszerte igen kevés gyémántbánya létezik. Míg a bányák kitermelése évente 3-4 százalékkal nő, addig a gyémántkeresleté 10 százalékkal. Pedig a világ gyémántkészletei kifogyhatatlannak tűnnek. Szibériában például egy meteor becsapódása révén 35 millió évvel ezelőtt keletkezett, 62 mérföld szélességű óriás kráter alatt karát ezermilliárdokat rejtő gyémántmezőre bukkantak. Jelenleg azonban még hiányt okoz a piacon, hogy a gyémántkészletek jelentős részének feldolgozása az orosz Alrosa után a világon második legnagyobb gyémántbányász cége, a dél-afrikai De Beers monopóliuma.


A Tiffany részvényei egyéves árfolyamcsúcsukon forognak a tőzsdén

 

Forrás: Bloomberg, Yahoo!, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Bloomberg, Yahoo!, Conclude Zrt.