Címlap Hírek 70 milliárd dolláros rekord aranyforgalom Dubaiban

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
70 milliárd dolláros rekord aranyforgalom Dubaiban
2013. április 11. csütörtök, 07:46

 

Conclude Daily Gold

Tavaly már Dubaiban zajlott a világ aranyforgalmának közel egyharmada, a közel-keleti városban több mint tízszer nagyobb, 70 milliárd dolláros értékben cserélt gazdát a sárga nemesfém, mint 2003-ban.
Aranyékszer-üzlet Dubaiban. Forrás: BullionStreet, Conclude Zrt.

Az Egyesült Arab Emirátusok második legnagyobb városát az afrikai feltörekvő országokból, továbbá Indiából és Kínából érkező forgalmazó cégek kereslete tette a világ egyik legnagyobb aranykereskedelmi központjává. A sárga nemesfémmel kereskedők és azt finomítók, valamint ékszergyártók százai lepték el a várost az utóbbi évtizedben.

Ennek hatására nőtt a 2003-ban még 6 milliárd dolláros aranyforgalma 2012-re 70 milliárd dollárra. Nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy a globális aranykereskedelem 2012-ben – a World Gold Council összesítése szerint – soha nem látott, 236,4 milliárd dolláros szintet ért el. A legnagyobb forgalomnövelő hatást Dubaiban az váltotta ki, hogy Irán a vitatott nukleáris programja miatt ellene hozott USA-szankciók következtében a Perzsa-öböl déli partján fekvő város közbeiktatásával vásárol Törökországtól aranyat, utóbbi tavaly augusztusban 2 milliárd dolláros rekordértékben értékesített a sárga nemesfémből ott. S a növekvő dubai kereskedelmi trend folytatódására utal, hogy a Dubai Multi Commodities Centre (DMCC) arra számít, a városban regisztrált cégek száma 2015-re 10 ezer fölé emelkedik. A dubai aranykereskedés zöme a DMCC által működtetett árutőzsdén, a Gold and Commodities Exchange-n bonyolódik. Utóbbi az idei év végére egy azonnali aranykontraktus bevezetését tervezi, ami újabb lökést adhat a dubai aranykereskedelemnek. Ebben bízva jelentette be a dubai székhelyű Kaloti Group a hét elején, hogy 60 millió dollárból egy évente 1400 tonna arany, 600 tonna ezüst, valamint más nemesfémek finomítására képes gyárat hoz létre.

 

A világ aranyforgalma tavaly új rekordot állított fel

 

A világ aranyforgalma tavaly új rekordot állított fel. Forrás: World Gold Council, BullionStreet, Conclude Zrt.

 


Forrás: World Gold Council, BullionStreet, Conclude Zrt.