Címlap Hírek Dráguló kávérészvények

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Dráguló kávérészvények
2013. április 12. péntek, 10:36

 

Conclude Daily Gold

Több mint egy éve nem látott szintre drágultak a jobbára a tengerentúlon ismert kávémárkák forgalmazásával piacvezető amerikai Green Mountain Coffee Roasters részvényei.
Forrás: www.businessinsider.com, Conclude Zrt.

A csütörtöki 58,41 dollárnál többet utoljára tavaly márciusában kellett adni a Green Mountain részvényeiért.  Az árfolyam-emelkedés a cég megugró eredményeinek visszatükröződése. A kávé defenzív árupiaci terméknek számít, fogyasztása ugyanis nem függ annyira a gazdasági ciklusoktól, mint például az autók iránti keresleté.

A válság ellenére a Green Mountain az európai fülnek kevésbé ismerős kávéfajták – mint például a Green Mountain, a Tully’s és a Gloria Jeans – értékesítésével a 2012. szeptember 30-án zárult pénzügyi évében csaknem másfélszer nagyobb, közel 3,9 milliárd dolláros nettó árbevételét ért el, mint egy évvel korábban, míg 363 millió dolláros nyeresége 80 százalékkal volt magasabb. Még ennél is nagyobb mértékű volt a részvények szárnyalása: árfolyamuk a tavaly augusztus eleji, 18 dollárhoz képest több mint háromszorosára ugrott. Ilyen jelentős drágulás után általában korrekció szokott következni, aminek legbiztosabb jele az árfolyamesésre játszó, úgynevezett short-ügyletek elszaporodása. Ezek száma a január végéhez képest március végén 27 százalékkal volt magasabb, akkor közel 35 millió darab Green Mountain-papír olcsóbbodására szóló tőzsdei megbízás élt. E pozíciók zárásához az amerikai kávéterjesztő cég részvényeinek eddigi napi átlagos tőzsdei forgalma alapján 14 napra lenne szükség. Ez jelentős időnek tekinthető, ami erős shortolási nyomást idézhető elő. Az árfolyam emiatti esését azonban megakaszthatja a Green Mountain tavaly augusztusban elindult részvényvásárlási programja, amelynek keretében a cég két éven át 500 millió dollárt hajlandó saját részvényei visszavásárlására fordítani, amikor azt az árfolyam alapján kedvezőnek ítéli. E keretből november végéig már 175 milliót el is költött, 7,4 millió saját részvényt visszavásárolva a piacon, 24 dollár körüli átlagárfolyamon. Természetesen a Green Mountain-részvények rallyjának folytatódásához elengedhetetlen a cég árbevétel- és nyereségmutatóinak további javulása, ami mindaddig korlátozott, amíg nem kezd el az észak-amerikai földrészen túl is terjeszkedni.

A Green Mountain részvényei több mint egy éve nem látott magasságokban járnak

 

A Green Mountain részvényei több mint egy éve nem látott magasságokban járnak. Forrás: Yahoo!, Conclude Zrt.

 

 

A Green Mountain pénzügyi adatai

 

A Green Mountain pénzügyi adatai. Forrás: Yahoo!, Conclude Zrt.

 

Forrás: Yahoo!, Conclude Zrt.