Címlap Hírek Aranyvásárlási láz Kis Indiában az áresés miatt

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Aranyvásárlási láz Kis Indiában az áresés miatt
2013. április 22. hétfő, 09:01

 

Conclude Daily Gold

Szingapúr indiaiak lakta részén, Kis Indiában mintegy 40 százalékkal ugrott meg az aranyékszerek és -rudak vétele az elmúlt hetekben amiatt, hogy a sárga nemesfém ára két éve nem látott szintre zuhant.


Aranyékszer-bolt Kis Indiában. Forrás: tthestar.com.my, Conclude Zrt.„A kereslet megugrása főként az indiai bevándorlóknak köszönhető” – tájékoztatott a GMT Jeweller cég menedzsere, Dawood Mohaideen. Az arany ára 17 százalékkal csökkent az idén, unciája múlt hétfőn két éve nem látott szintre, 1321 dollárra esett. Ennek láttán a Kis Indiában lévő aranykovácsok és ékszerboltosok szerint a vásárlók változtattak szokásaikon: a korábbinál nagyobb tételeket vesznek és jobban viszik az aranyrudakat.

„Míg egy átlagos napon egy vagy két aranyrudat tudunk eladni, addig múlt kedden tízet sikerült” – közölte a Meena Gold Jeweller ügyvezető igazgatója, Janardan Rai.  Hasonló változásokat figyelt meg az Arthesdam Jewellery tulajdonosa, Francis Woo.  Ő is arról számolt be, hogy míg az aranyár-esés előtt a vásárlók inkább a kisebb és vékonyabb darabok iránt érdeklődtek, vélhetően azért, mert azok olcsóbbak voltak, addig most a nagyobb tételek, a láncok és az aranyrudak a keresettek.

Egyesek Kis Indiában kulturális tényezőkkel is magyarázzák az aranyvételt. „A közelgő Akshaya Tritiya fesztivál hozzájárul a forgalom emelkedéséhez” – véli Rai. „Így az árzuhanás egybeesik azzal, hogy ezen alkalomból valaki akár ajándékként, akár saját viseletre vesz aranyat.”


Chin Heng ékszerüzlete Bedokban. Forrás: www.streetdirectory.com, Conclude Zrt.Igaz, az aranyvásárlási láz nem egész Szingapúrra jellemző. Az ország északi részén található Woodlandsben például enyhén visszaesett a forgalom – közölte a Jili Goldsmith Jewellery tulajdonosa, Robert Lim. Mint mondta: „Az emberek tartózkodnak a vásárlástól, amíg az árak nem stabilizálódnak.  Sokan kivárnak, mert arra számítanak, hogy még ennél is olcsóbban hozzájuthatnak az aranytermékekhez.” Ez a hangulat uralkodik a Szingapúr keleti partján lévő Bedokban is, ahol a Chin Heng Goldsmith tulajdonosa, Lim Chin Yeow szerint a többség egyszerűen csak nézelődni tér be az üzletébe. „30 százalékkal több kérdést kapok a termékek áráról, mindenki azt szeretné tudni, vajon folytatódik-e az áresés. E bizonytalanság miatt az eladások csak kismértékben nőttek” – hangsúlyozta. A munkanélküli Roy Tan is megfordult a kínai negyed egyik aranyüzletében, de nem vásárolt. „Hallva az áresésről, az volt az első gondolatom, hogy az aranyvétel most jó befektetés lehet. De semmit sem szeretnék elkapkodni” – magyarázta.


A Valuemax zálogház dolgozója Szingapúrban. Forrás: www.timeoutsingapore.com, Conclude Zrt.A zálogházak viszont szintén növekvő üzletmenettől számoltak be.  A Valuemax hálózat ékszereladásai 20-30 százalékkal ugrottak meg az elmúlt héten. Yeah Lee Ching vezérigazgató szerint egyre többen vesznek 1 kilogrammos aranyrudakat is. A zálogházakban eladott használt-felújított aranyékszerek legalább 20 százalékkal olcsóbbak, mint az új termékeket áruló márkaboltokban. „Elhanyagolható az adóteher, nincs dolgozói költség és a grammonkénti aranyár is alacsonyabb” – mondta Yeah, hozzátéve: „a polírozott használt ékszerek úgy néznek ki, mintha újak lennének. Igaz, az alacsonyabb árak miatt egyesek későbbre halaszthatják aranytárgyaik elzálogosítását, de ez nem jellemző.” A Maxi-Cash vezető termékmenedzsere, Magdalena Eng sem tapasztal nagy változást a zálogba adók számában. Hiszen ha valakinek pénzre van szüksége, akkor attól függetlenül zálogba adja a tárgyait, hogy annak éppen mi az ára.


Az alacsonyabb árak Magyarországon is meghozták az emberek aranyvásárlási kedvét, a forgalom jelentősen nőtt az utóbbi napokban. Sokan nem hiszik el, hogy az arany elveszítené az értékét. Éppen ellenkezőleg, jó lehetőségnek tartják, hogy az egyre elértéktelenedő papírpénzt átváltsák aranyra, különösen, hogy a ciprusi eset óta tisztában vannak azzal, már a bankbetétek sincsenek biztonságban.

Forrás: The Straits Times, Conclude Zrt.