Címlap Hírek Aranyfedezeti kötvényeket bocsáthat ki Olaszország?

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Aranyfedezeti kötvényeket bocsáthat ki Olaszország?
2013. május 07. kedd, 09:39

 

Conclude Daily Gold

Az államok közül a világ harmadik legnagyobb, mintegy 115 milliárd dollárt érő aranytartalékával rendelkező Olaszországban élő magánszemélyek és üzletemberek többsége támogatná, hogy a sárga nemesfémet gazdasági ösztönzésre használja fel az új kormány, például kötvénykibocsátások fedezeteként.
Enrico Letta olasz kormányfő. Forrás: www.zipnews.it, Conclude Zrt.

A World Gold Council megbízásából az Ipsos MORI független közvélemény-kutató 1009, 16-70 év közötti magánszemély, valamint 300 üzletember megkérdezésével készített felmérése szerint az üzletemberek 92, az állampolgárok 85 százaléka egyetért azzal, hogy az ország aranytartaléka fontos és pozitív szerepet tölthet be a gazdaság fellendülésében.

De csak 4 százalékuk helyeselné, ha – Ciprushoz hasonlóan – értékesítenék az aranytartalékok egy részét vagy egészét. Olaszország az államok közül az USA és Németország után a világ harmadik legnagyobb, 2451,8 tonnás aranytartalékával rendelkezett áprilisban (lásd táblázatunkat), ez a dél-európai ország összes tartalékának 71,3 százaléka.

Olasz aranytartalékok. Forrás: silverdoctors.com, Conclude Zrt.A magánszemélyek 61, az üzletemberek 52 százaléka szerint az aranytartalékokat fel kellene használni a gazdaságélénkítéshez. Annak is többsége van Olaszországban, hogy a gazdaságot élénkítéssel próbálják növekvő pályára tenni, ezzel szemben a magánszemélyek 36 százaléka, az üzletemberek 25 százaléka preferálja a gazdaságösztönzés és megszorítás kombinációját, s csak 4 százalékuk a kizárólagos megszorítást. „Ez a felmérés világos üzenet az új kormánynak, hogy az olaszok jelentős hányada inkább a gazdaságélénkítés mellett szavaz, s elutasítja a megszorításokat” – közölte Natalie Dempster, a WGC kormányzati ügyekkel foglalkozó részlegének igazgatója. Mint ahogy abban is hisznek az olaszok, hogy jobban kéne hasznosítani a nemzeti eszközöket. Ennek egyik módjaként szoros kontroll mellett lehetne bevetni az állami infrastruktúrát, az aranyat és a részvénytulajdonokat a gazdasági növekedés élénkítéséhez. A jelentés különösen rávilágít arra, hogy Olaszország aranytartaléka a gazdasági növekedés támogatásában szerepet játszhat. Például a jelenleg mintegy 115 milliárd dollárt érő aranytartalékokat fedezetként lehetne használni kötvények kibocsátásához. A terv szerint egy 20%-ban arannyal fedezett kötvényt sokkal olcsóbban lehetne kibocsátani a jelenlegi kondíciókhoz képest. Sikeres kötvénykibocsátás esetén, az ebből befolyó összeg Olaszország következő két éves finanszírozási szükségleteinek mintegy 80 százalékát biztosíthatná.

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.