Címlap Hírek Zuhanó bányaadó-bevételek okozhatják az ausztrál kormányfő vesztét

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

Ezüst/Usa dollár árfolyam

Arany/Usa dollár árfolyam

RSS

Conclude
Zuhanó bányaadó-bevételek okozhatják az ausztrál kormányfő vesztét
2013. május 09. csütörtök, 06:53

 

Conclude Daily Gold

Belebukhat Julia Gillard ausztrál miniszterelnök abba, hogy az idei nyersanyag-adóbevételek – a csökkenő bányatermelés és a nyersanyagárak miatt – csaknem kétharmaddal lehetnek alacsonyabbak a vártnál. Ráadásul az erős ausztrál dollár rontotta a feldolgozóipar exportkilátásait, egyúttal növelte a munkanélküliséget, ezek miatt kényszerült Canberra kamatcsökkentésre. Amin viszont jól keresett a kiwi gyengülésére 1 milliárd dolláros shortügyletekkel játszó Soros György.
Julia Gillard ausztrál kormányfő. Forrás: mining.com, Conclude Zrt.

Az ausztrál kormány 824 millió dollárt kasszíroz az idén a 30 százalékos vasérc- és szénadóból, noha tavaly októberben még 2,2 milliárdra számított. És a következő négy évre most körvonalazódó 3,7 milliárdos bevétel is kevesebb a korábban vártnál. Ezek csökkenthetik Julia Gillard miniszterelnök újraválasztási esélyeit az idén szeptemberben esedékes választásokon, miután a csökkenő adóbevételek miatt a kormányzó Munkáspárt nem tudja megakadályozni a költségvetési deficitet.

Ezt kihasználva az ausztrál Zöld párt a bányaadó-kulcsok emelése mellett kampányol. Az adóbevételek zuhanása miatt romlottak Gina Rinehart, a világ legnagyobb vasérc-készletét rejtő nyugat-ausztráliai Pilbara régió feltárásának jogával rendelkező Hancock Prospecting ausztrál bányacég tulajdonosa érdekérvényesítési lehetőségei, ő ugyanis a 2011-ben bevezetett ausztrál bánya jövedelemadó fő veszteseként a sáp mérséklését sürgette

Aranybánya Quebec észak-nyugati részén. Forrás: mining.com, Conclude Zrt.

Eközben a kanadai Quebec tartomány is a bányákon akar meggazdagodni. A kitermelt mennyiség után – tehát az eredménytől függetlenül – royaltyt fizettetne valamennyi bányatulajdonossal a tartományi kormány, ugyanakkor a nyereséges cégeket profitmarzsuk után progresszív adóval terhelné meg. E két sáptól Quebec éves szinten 200 millió dolláros bevételt vár 2015-re, ami az azt követő tucat év alatt akár évi 1,8 milliárd dollárra nőhet. A quebeci bányaszövetség szerint nem megfelelő az adóterhek kivetésének időzítése, azok miatt ugyanis egyes bányavállalatok fejlesztésük elhalasztására kényszerülhetnek. Ezzel szemben a Quebecben három aranybányát üzemeltető kanadai Agnico-Eagle Mines összességében minimálisnak tartja az új terhek hatását a működésére. Sőt abban bízik, azok hozzájárulhatnak az iparág stabilitásához és ahhoz, hogy a befektetői bizalom hosszabb távon fennmaradjon.

 

Forrás: Globe and Mail, Reuters, Conclude Zrt.