Címlap Hírek Az aranyimport a fő oka a kínai import növekedésének

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az aranyimport a fő oka a kínai import növekedésének
2013. május 13. hétfő, 07:39

 

Conclude Daily Gold

Nem az ipar, valamint az infrastrukturális és ingatlanbefektetések növekedése hajtotta a kínai importot az utóbbi hónapokban, hanem az arany iránti kereslet.

Aranybolt Kínában. Forrás: www.bullionstreet.com, Conclude Zrt.

Bár az utóbbi hónapok globális ipari termelési adatai a világgazdaság lassulására utalnak, a kínai import áprilisban váratlanul megugrott. Az importadatok szerint ugyanis megnőtt a távol-keleti birodalom étvágya az árupiaci termékek iránt – a vasérctől a nyersolajig. Ez egészséges belföldi keresletre utalhatna, s tompíthatná a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmakat.


Ám a kínai importszámla utóbbi évekbeli növekedése inkább az aranybehozatalnak tudható be, mintsem a tőkebeáramlásnak, ez fújja fel mesterségesen a teljes importot. Hiszen az aranyat – eltérően a többi árupiaci terméktől – alapvetően befektetési célokból veszik, így azzal nem lehet a reálgazdasági aktivitást lemérni. A kínai statisztikák nem a befektetés soron, hanem a nyersanyag import soron tartják nyilván az aranybehozatalt. Márpedig Kína utóbbi egy évi 37 százalékos import-növekedése alapvetően az aranybehozatalnak tudható be. Ez 30 milliárdot tett ki az ország 82 milliárd dolláros behozatali többletéből (lásd táblázatunkat). Más megközelítésben: a kínai importnövekedés több mint egyharmada a magánszemélyek aranykeresletéből és nem a növekvő belföldi keresletből fakad. Kínai háziasszonyok 300 tonna aranyat vettek az utóbbi három hétben, összességében 16 milliárd dollár értékben. Ez ellentmond azoknak az elemzői következtetéseknek, miszerint a növekvő import az egészséges ipar vagy a szaporodó infrastrukturális és ingatlanbefektetések jele.

 

Az importnövekedés nagy része a megugró aranybehozatalnak köszönhető


Import

Aranyimport

Az aranyimport értéke

Import, az arany kivételével


(milliárd dollár)

(tonna)

(milliárd dollár)

(milliárd dollár)

2011. április-2012. március

1,772

546

32

1,740

2012. április-2013. március

1,854

1,071

62

1,792

Változás

82

525

30

52

 

 

Forrás: Bloomberg, Census and Statistics Department – Hong Kong, Sprott Asset Management, Conclude Zrt.