Címlap Hírek Portugália nem ad el 382,5 tonnás aranyából

Hírlevél feliratkozás
Conclude Árjegyzés (élő)

Betöltés... 
Arany vétel és eladás itt:
Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Portugália nem ad el 382,5 tonnás aranyából
2013. május 16. csütörtök, 10:39

 

Conclude Daily Gold

Portugália nem fog ciprusi mintára eladni 382,5 tonnás aranytartalékából, hogy továbbra is részesüljön a nemzetközi szervezetek mentőcsomagjából – cáfolta Carlos Costa, a dél-európai ország jegybankja, a Bank of Portugal kormányzója a piacon terjengő feltételezéseket.

A Bank of Portugal épülete. Forrás: www.vb.com, Conclude Zrt.Ciprus áprilisban ajánlotta fel, hogy 13,9 tonnás aranytartalékából 10 tonnától megválik, hogy az abból befolyó mintegy 400 millió euróval járuljon hozzá a szigetország összességében 23 milliárd euróba kerülő megmentéséhez, amiből a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság 10 milliárdot áll.  Míg Ciprus aranytartaléka a 61,9 százalékát tette ki összes tartalékának, ami lehetővé tette, hogy sárganemesfém-készletei megcsapolása mellett további pénzügyi áldozatokat vállaljon, addig Portugália összes tartaléka közel 90 százaléka szunnyad aranyban.

Igaz, az mintegy harmincszor nagyobb, 382,5 tonna, ez a világon a 14. legsúlyosabb állami aranytartalék (lásd táblázatunkat). Aminek értéke az idei aranyár-zuhanás miatt a tavalyi 15,5 milliárd euróról mára 13,5 milliárdra csökkent. Ha a ciprusi 10 tonnás aranykészlet eladásának híre több százalékpontos aranyárfolyam-zuhanást volt képes előidézni április közepén, el lehet képzelni, milyen hatással járhatna az ennél jóval nagyobb portugál tartalékhoz való hozzányúlásnak a megpendítése. Portugália 2011-ben kért segítséget az IMF-EU párostól, azóta jelentős megszorításokat vezetett be – a legutóbbit május elején helyezte kilátásba, ennek során 4,6 milliárd euróval csökkentenék a költségvetési kiadásokat –, hogy az immár három éve tartó recesszióból 2014-ben kikerülhessen, és gazdasága a romló európai környezetben is növekedhessen. „Nincs ok arra, hogy felülvizsgáljuk előrejelzéseinket” – jelentette ki Costa, noha a Bank of Portugal jóval optimistább a lisszaboni kormánynál: jövőre 1,1 százalékos GDP-növekedést vár, szemben a Coelho-kabinet 0,6 százalékos prognózisánál.   

 

Forrás: World Gold Council, Reuters, Conclude Zrt.

 


Forrás: World Gold Council, Reuters,
Conclude Zrt.